Osnovna sredstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Damjan_
Začetnik
Začetnik

Osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a Damjan_ »

Pozdravljeni,

vodim enostavno knjigovodstvo in sem kupil tiskalnik v vrednosti 200€. Ker je znesek pod 500€ sem ga dal direktno v stroške. Zanima me, če ga je potrebno zavesti tudi v Register opredmetenih osnovnih sredstev ali ni potrebno.

LP, Damjan
gazprom2
Začetnik
Začetnik

Re: Osnovna sredstva

Odgovor Napisal/-a gazprom2 »

Ne, ker je knjižen v stroške.
Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ta srestva lahko daste takoj med stroške, lahko jih zavedete kot osnovna sredstva in jih amortizirate. Za vas pa predlagam neko vmesno raličico. Najprej pa poglejte, če ste imeli tovrstna sredstva že do sedaj, kajti obravnavati jih morate enako kot sedaj. A lahko spremenite računovodsko usmeritev,, kot se temu strokovno reče.

Osnovna sredstva lahko vodite kot "navadna" osnovna sredstva, lahko pa jih obravnavate kot drobni inventar. Za vas to pomeni, da sredstvo vpiete v register, ga označite, da je droben inventar. To sredstvo normalno amortizirate, a ga lahko v davčni bilanci (ne v poslovnih izkazih, kjer knjićite amortizacijo popolnoma normalno).

V davčnem obrčunu v celoti upoštevate nabavno vrednost sredstva kot odhodek v tem letu, a hkrati morate v davčnem obračunu zmanjšati davčno osnovo, oziroma zmanjšati odhodke v davčnem obračunu za amortizacijo, obračunano v tem letu. To storite v vseh letih, ko za to sredstvo obračunate amortizacijo. V davčnem obračunu so za te postavke posebne postavke.

Sicer jee tudi vaše ravnanje pravil
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Damjan_
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Damjan_ »

Hvala za odgovor. Tako imam tudi narejeno.
Če bi knjižil v register opredmetenih osnovnih sredstev potem bi obračunaval amortizacijo ne bi ga pa knjižil direktno v stroške.

Sem bil na delavnici pa nam je predavateljica rekla, da je potrebno knjižiti tudi v register in nisem bil več siguren, če delam pravilno.

Lp,Damjan
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Gre za dve zadevi. Eno je strošek, ki ga upoštevamo v poslovih izkazih, drugo pa davčno priznanje odhodkov v davčnih obračunih. V primeru, kot sem ga opisal, za poslovne namene vodite register, obračunate amortizacijo in jo tudi knjižite v poslovnih bilancah.

Drugačna pa je obravnava za davčne namene. Davčno priznani odhodki, ki jih upoštevamo v davčnih bilancah nniso vedno enaki odhodkov v poslovnih izkazih. Če upoštevate kot odhodek celotno nabavno vrednost že v letu nabave, katere ne knjižite v poslovnih izkazih, je amortizacija za to sredstvo davčno nepriznana (se podvaja), zato moratve v vsakem poslovnem letu, kjer se ta pojavlja, za ta znesek povečati davčno osnovo, oziroma izvzeti znesek amortizacije iz davčnega obračuna.++Če se ne motim, odhodke za obračunano amortizacijo zmanjšate v tubriki 6.1 davčnega obračuna, osnovo za celotno vrednost pa povečate v rubriki 7.5 v davčnem obračunu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori