Pozdravljeni.
S.p. sem odprl 27.11.2014 pa me zanima ali moram in koliko plačati socialne prispevke tudi za te 4 dni v novembru ali je naslednje plačilo šele sredi januarja za cel december?
lp dusan
plačilo socialnih prispevkov
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: plačilo socialnih prispevkov
Obrazec OPSVZ morate predložiti najkasneje do 15.12. za november in do tega dne tudi plačati prispevke glede na število "dni" v mesecu novembru. To velja, če ste obvezno zavarovani za polni delovni čas iz naslova opravljanja dejavnosti.
Kolikor pa imete "popoldanski" s.p., pa se pavšalni prispevki prav tako plačajo za mesec november, pri čemer:
- prispevek za PIZ se plača v polovičnem znesku, če ste v mesecu poslovali manj kot 15 dni;
- prispevki za socialno zavarovanje pa se plačajo v "celem znesku" ne glede na to kdaj ste pričeli z dejavnostjo oziroma koliko dni v mesecu ste poslovali.
lp
Kolikor pa imete "popoldanski" s.p., pa se pavšalni prispevki prav tako plačajo za mesec november, pri čemer:
- prispevek za PIZ se plača v polovičnem znesku, če ste v mesecu poslovali manj kot 15 dni;
- prispevki za socialno zavarovanje pa se plačajo v "celem znesku" ne glede na to kdaj ste pričeli z dejavnostjo oziroma koliko dni v mesecu ste poslovali.
lp
Ker se upošteva samo delovnike, ti bodo e-davki izračunali samo 10% polne mesečne obveznosti. lp
Hvala za odgovora.
Še eno vprašanje...
Imam digitalno potrdilo od NLB, ki ga kot fizicna oseba uporabljam za klik. To verjetno ni dovolj, ce se hocem z njim prijaviti na edavke in ga uporabiti tudi za svoj s.p. Ker ko sem to probal, me vrze na edavke za fizicne osebe in nikakor ne morem oddati obrazca za socialne prispevke za sp---OPSVZ. Ko dolocim obdobje 27.11.-30.11, (27. sem namrec sp odprl) mi javi...
"Napaka pri operaciji nad dokumentom.
Pri preverjanju podatkov v davčnem registru je bilo ugotovljeno: Fizična oseba ima registrirano dejavnost v obdobju. DŠ fizične osebe: XXXXXXXX Obdobje OD 27.11.14 DO 30.11.14"
Imam digitalno potrdilo od NLB, ki ga kot fizicna oseba uporabljam za klik. To verjetno ni dovolj, ce se hocem z njim prijaviti na edavke in ga uporabiti tudi za svoj s.p. Ker ko sem to probal, me vrze na edavke za fizicne osebe in nikakor ne morem oddati obrazca za socialne prispevke za sp---OPSVZ. Ko dolocim obdobje 27.11.-30.11, (27. sem namrec sp odprl) mi javi...
"Napaka pri operaciji nad dokumentom.
Pri preverjanju podatkov v davčnem registru je bilo ugotovljeno: Fizična oseba ima registrirano dejavnost v obdobju. DŠ fizične osebe: XXXXXXXX Obdobje OD 27.11.14 DO 30.11.14"
Pošljite pooblastilo na davčno, v katerem vi kot s.p. pooblastite sebe kot fizično osebo, da oddajate obrazce za s.p. - link do pooblastil najdete na prvi strani e-davkov in sicer izberite zunanje pooblastilo.