Izplačilo samostojnemu kulturnemu delavcu
Moderator: Mirko Zbačnik
Izplačilo samostojnemu kulturnemu delavcu
Dobila sem račun od sam.kult.delavca (akademski slikar) v višini 1.100 Eur.
Kako se to izplača, ali je potrebno odvesti dohodino?
Hvala in lp,
AIDA
Kako se to izplača, ali je potrebno odvesti dohodino?
Hvala in lp,
AIDA
Problem je v tem, da na računu ni bilo napisanega nobenega člena, samo neto znesek, ki sem ga že izplačala. Danes sem ga klicala in me je nahrulil, češ kaj mu težim, on vsem izstavlja take račune in se vedno dogovori s firmo za neto znesek. Do sedaj mu baje nihče ni rekel, da bi bilo kaj narobe. "Kako pa potem firma odvaja dohodnino, pa ni njegova zadeva???", njemu se ne ljubi računat še dohodnine, je še dodal.
Zdaj sploh ne vem, kaj naj naredim - rekel je, da ima sicer odločbo dursa glede normiranih stroškov 25%+15% - ali potem izračunam dohodnino in jo nakažem dursu in samo doknjižim k računu znesek, ali on mora izstaviti nov račun?
Hvala,
AIDA
Zdaj sploh ne vem, kaj naj naredim - rekel je, da ima sicer odločbo dursa glede normiranih stroškov 25%+15% - ali potem izračunam dohodnino in jo nakažem dursu in samo doknjižim k računu znesek, ali on mora izstaviti nov račun?
Hvala,
AIDA
Zdaj vem, da se naredila narobe. Vendar kar je, je in popraviti moram za nazaj.
Dobila bom potrdilo o normiranih stroških ter posebni olajšavi. Ali mu potem samo obračunam dohodnino? In ali mora izstaviti nov račun, povečan za dohodnino?
Baje, da smo mi prva firma (oz. pravna oseba) v 10. letih, ki zahteva potrdilo??? Do sedaj mu nihče še nič ni rekel. To mi res ni jasno...
Hvala!
Dobila bom potrdilo o normiranih stroških ter posebni olajšavi. Ali mu potem samo obračunam dohodnino? In ali mora izstaviti nov račun, povečan za dohodnino?
Baje, da smo mi prva firma (oz. pravna oseba) v 10. letih, ki zahteva potrdilo??? Do sedaj mu nihče še nič ni rekel. To mi res ni jasno...
Hvala!
Aida, takole mora izgledati zneskovini del računa samost.kulturnega delavca, če je zavezanec za ddv:
bruto honorar.... 120,00
ddv 20 % 24,00
skupaj 144,00
posebna olajšava 15 % 18,00
normirani str. 25 % 30,00
osnova za obračun akontacije davka 72,00
akont.davka-plača izplačevalec 18,00
neto plačilo avtorju 126,00
Priloge kot je navedeno zgoraj.
lepo se imejte.
bruto honorar.... 120,00
ddv 20 % 24,00
skupaj 144,00
posebna olajšava 15 % 18,00
normirani str. 25 % 30,00
osnova za obračun akontacije davka 72,00
akont.davka-plača izplačevalec 18,00
neto plačilo avtorju 126,00
Priloge kot je navedeno zgoraj.
lepo se imejte.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Re: Izplačilo samostojnemu kulturnemu delavcu
Pozdravljeni,
od zadnjega odgovora je minilo kar precej časa in mislim, da se je med tem nekaj spremenilo, pa nikakor ne morem najti novejših pojasnil.
Ali je še vedno potrebno pridobiti vsa ta potrdila, obračunati dohodnino in oddati REK 2?
Medlo imam v spominu, da so bile neke spremembe lani ali predlani.
Prosim za pomoč
od zadnjega odgovora je minilo kar precej časa in mislim, da se je med tem nekaj spremenilo, pa nikakor ne morem najti novejših pojasnil.
Ali je še vedno potrebno pridobiti vsa ta potrdila, obračunati dohodnino in oddati REK 2?
Medlo imam v spominu, da so bile neke spremembe lani ali predlani.
Prosim za pomoč
slava