zavarovalna osnova in porodniška

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MM37
Nov član
Nov član

zavarovalna osnova in porodniška

Odgovor Napisal/-a MM37 »

Pozdravljeni,

zanima me izračun zavarovalne osnove, če sem bila to leto na porodniška (izteče se januarja). Moj s.p. je posloval ves čas, ker sem imela enega zaposlenega.
Formula je (Dobiček+prispevki) - 28% deljeno z meseci poslovanja = mes. zav. osn.
Prispevki = 38,2 % od mesečne zav. osn

Zdaj me zanima – glede na to, da mi je država plačala prispevke, ali se mi zdaj dejansko prištejejo k dobičku? Nekdo me je enkrat opozoril, da se v izračunu dobička ne odštejejo, ker jih nisem sama plačala, da se pa prištejejo na koncu k dobičku. To opozorilo je bilo še pred uvedbo zav. osnov.

Se pravi – ali se sploh v izračunu dobička odštejejo (tako kot običajno)? Potem je logično da se v zgornji formuli prištejejo.

Poenostavljen primer:
V letu 2014 sem zaslužila 20.000, od tega sem imela 5.000 stroškov (ni bilo stroškov za moje prispevke). Dobiček je 15.000.

Dobiček 15.000
plač. prispevki
za leto 2015 28 % 28%
mesečna zav. osn. 900

prispevki 38,20% 343,8

ali

Dobiček 15000
Plač. prispevki 4500
za leto 2015 28 % 28%
mesečna zav. osn. 1.170

prispevki 38,20% 446,94

Kaj bi me iz ta dva primera čakalo za naslednje leto?

Hvala in lep pozdrav
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: zavarovalna osnova in porodniška

Odgovor Napisal/-a novica »

Moje mnenje: nadomestilo za porodniško je prihodek fo, ne sp; zato dobiček ni zmanjšan zanje in jih zato tudi ni treba prištevati k dobičku za osnovo za prispevke..

To ni isto kot pri začetnikih sp, ko jim država del prispevkov plača - kot spjem, ne kot fo. lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

MM37 napisal/-a:Zdaj me zanima – glede na to, da mi je država plačala prispevke, ali se mi zdaj dejansko prištejejo k dobičku? Nekdo me je enkrat opozoril, da se v izračunu dobička ne odštejejo, ker jih nisem sama plačala, da se pa prištejejo na koncu k dobičku.
V času porodniškega/starševskega dopusta prejemate nadomestilo/porodniško in ker je nadomestilo v bruto/bruto znesku je normalno, da so sestavni del tega nadomestila tudi prispevki (enako kot pri tistih, ki prejemajo nadomestilo in so v delovnem razmerju). Država ni nič plačala namesto vas. In tudi med stroški nimate teh prispevkov, saj ste nadomestilo prejemali kot FIZIČNA oseba in ne kot s.p.

Prispevki, ki jih plačuje država so povezani z določenimi statusi/skupinami (npr. samostojni kulturni delavci). Ti imajo pravico do plačila prispevkov, če izpolnjujejo določene pogoje in to v času, ko "redno" opravljajo dejavnost. In to so prispevki, ki se prištejejo k dobičku, ko se izračunava zavarovalna osnova.
MM37 napisal/-a:Se pravi – ali se sploh v izračunu dobička odštejejo (tako kot običajno)? Potem je logično da se v zgornji formuli prištejejo.
Prispevki so sestavni del stroškov in kot taki vplivajo na nižji "dobiček". Zato pri izračunu zavarovalne osnove k temu dobičku prištejete prispevke (ki so bi pred tem v stroških/odhodkih). Tako korigiran dobiček nato zmanjšate za 28% (ko izračunavate ZO za leto 2015) v skladu z zakonom (po prehodnem obdobju se bo dobiček zmanjševal za 25%).

lp
MM37
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a MM37 »

Najlepša hvala za pojasnila in odgovore.

Lep pozdrav,
MM
Odgovori