Pozdravljeni,
zanima me izračun zavarovalne osnove, če sem bila to leto na porodniška (izteče se januarja). Moj s.p. je posloval ves čas, ker sem imela enega zaposlenega.
Formula je (Dobiček+prispevki) - 28% deljeno z meseci poslovanja = mes. zav. osn.
Prispevki = 38,2 % od mesečne zav. osn
Zdaj me zanima – glede na to, da mi je država plačala prispevke, ali se mi zdaj dejansko prištejejo k dobičku? Nekdo me je enkrat opozoril, da se v izračunu dobička ne odštejejo, ker jih nisem sama plačala, da se pa prištejejo na koncu k dobičku. To opozorilo je bilo še pred uvedbo zav. osnov.
Se pravi – ali se sploh v izračunu dobička odštejejo (tako kot običajno)? Potem je logično da se v zgornji formuli prištejejo.
Poenostavljen primer:
V letu 2014 sem zaslužila 20.000, od tega sem imela 5.000 stroškov (ni bilo stroškov za moje prispevke). Dobiček je 15.000.
Dobiček 15.000
plač. prispevki
za leto 2015 28 % 28%
mesečna zav. osn. 900
prispevki 38,20% 343,8
ali
Dobiček 15000
Plač. prispevki 4500
za leto 2015 28 % 28%
mesečna zav. osn. 1.170
prispevki 38,20% 446,94
Kaj bi me iz ta dva primera čakalo za naslednje leto?
Hvala in lep pozdrav
zavarovalna osnova in porodniška
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: zavarovalna osnova in porodniška
Moje mnenje: nadomestilo za porodniško je prihodek fo, ne sp; zato dobiček ni zmanjšan zanje in jih zato tudi ni treba prištevati k dobičku za osnovo za prispevke..
To ni isto kot pri začetnikih sp, ko jim država del prispevkov plača - kot spjem, ne kot fo. lp
To ni isto kot pri začetnikih sp, ko jim država del prispevkov plača - kot spjem, ne kot fo. lp
V času porodniškega/starševskega dopusta prejemate nadomestilo/porodniško in ker je nadomestilo v bruto/bruto znesku je normalno, da so sestavni del tega nadomestila tudi prispevki (enako kot pri tistih, ki prejemajo nadomestilo in so v delovnem razmerju). Država ni nič plačala namesto vas. In tudi med stroški nimate teh prispevkov, saj ste nadomestilo prejemali kot FIZIČNA oseba in ne kot s.p.MM37 napisal/-a:Zdaj me zanima – glede na to, da mi je država plačala prispevke, ali se mi zdaj dejansko prištejejo k dobičku? Nekdo me je enkrat opozoril, da se v izračunu dobička ne odštejejo, ker jih nisem sama plačala, da se pa prištejejo na koncu k dobičku.
Prispevki, ki jih plačuje država so povezani z določenimi statusi/skupinami (npr. samostojni kulturni delavci). Ti imajo pravico do plačila prispevkov, če izpolnjujejo določene pogoje in to v času, ko "redno" opravljajo dejavnost. In to so prispevki, ki se prištejejo k dobičku, ko se izračunava zavarovalna osnova.
Prispevki so sestavni del stroškov in kot taki vplivajo na nižji "dobiček". Zato pri izračunu zavarovalne osnove k temu dobičku prištejete prispevke (ki so bi pred tem v stroških/odhodkih). Tako korigiran dobiček nato zmanjšate za 28% (ko izračunavate ZO za leto 2015) v skladu z zakonom (po prehodnem obdobju se bo dobiček zmanjševal za 25%).MM37 napisal/-a:Se pravi – ali se sploh v izračunu dobička odštejejo (tako kot običajno)? Potem je logično da se v zgornji formuli prištejejo.
lp
Najlepša hvala za pojasnila in odgovore.
Lep pozdrav,
MM
Lep pozdrav,
MM