vzpodbuda za zaposlovanje

Moderator: Mirko Zbačnik

mimi25
Nov član
Nov član

vzpodbuda za zaposlovanje

Odgovor Napisal/-a mimi25 »

Kako knjižiti vzpodbudo
S strani Zavoda za zaposlovanje smo prejeli vzpodbudo za zaposlitev osebe mlajše od 26. let, pa sem v dilemi kako knjižiti.
- knjiženje celotnega zneska direktno na 768(subvencije) oz.
- je potrebno najprej formirati rezervacije na 96 in skozi čas trajanja zaposlitve prenašati v prihodke.

Lep Pozdrav!
silva11
Računovodja
Računovodja

Re: vzpodbuda za zaposlovanje

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Jaz dam vedno na rezervacije ali pasivne odvisno in potem prenašam. Že zato, da je bolj pregledno in točno veš koliko se je porabilo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Po mojem pa je to odvisno od pogodbe in časa vspodbude. Če je v pogodbi določen rok, ko naj bi bila z mladim sklenjena pogodba, jo je prek kontov SK 96 potrebno razmerjit. Če gre le za eno obdobje in ni vezana na daljše obdboje, jo damo lahko direktno na odhodke. SK 96 je dolgoročna postavka za razmejevanje postavk, daljših od enega poslovnega leta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Če gre le za eno obdobje in ni vezana na daljše obdboje, jo damo lahko direktno na odhodke.
LAPSUS :wink: : direktno v prihodke.

lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Seceda, med prihodke...; brzina, ni ravno vrlina - povšnost in raztresenost, tudi ne.

Hvala za popravek!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Jaz imam isto, v novembru smo zaposlili osebo, v teh dneh prejeli 5.000 Eur nakazila. Ko zaposliš osebo jo moraš imeti najmanj 12 mesecev zaposleno in če jo imaš, je teh 5.000 Eur dokončno "tvojih". Vendar v dokumentaciji Zavda za zaposlovanje piše, citiram: "Zahtevke za plačilo subvencije, ki jih izstavite, knjižite tako, da vzpostavite najprej dterjatev do Zavoda in to terjatev zaprete s plačilom s strani Zavoda, kar vam predstavlja prihodek".
Toda izstaviš samo en zahtevek za 5.000 Eur.
Moje mnenje je, da teh 5.000 Eur razdelim na 12 mesecev, torej razmejujem prihodke na 12 mesecev in jih mesečno dajem v stroške po 1/12, bega pa me tisti citiran stavek ...
Torej kaj je prav?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mogoče bi to razlagal tako, da za 5.000 € na osnovi dokumenta - pogodbe knjižiš terjatev v SK 16, katero dogoročno razmejiš v SK 98 (ali kratkoročno...), to pa skladno s porabo, v višini obračunanih plač prenapap med prihodke - to velja, če je subvencija namenska.

Navadno se pri subvencijah, kjer je pogoj zaposlitve na primer 142 mesecev, ta prihodek proporcionalno razdeli med poslovna leta - ko zavodu ni potrebno pošiljati dokazil.
Mirko Slika
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Navadno se pri subvencijah, kjer je pogoj zaposlitve na primer 142 mesecev, ta prihodek proporcionalno razdeli med poslovna leta - ko zavodu ni potrebno pošiljati dokazil.
Mirko, ta bi bila pa prehuda: 5.000 za skoraj 12 let!

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Ga. Slovan ima - povrh vsega znanja - tudi sokolje oko!!!
(jaz recimo tiste 4 sploh nisem zaznala...). lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ham kaj naj rečem.... nič.

Moški nismo ženske, da lahko delamo več stvri hkrti, pišemo tisto, kar mislimo - in še to površno.
Mirko Slika
sun
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sun »

Sem povsem prepricana, da se prihodek 5000 eur razmeji, saj racunovodje delamo po SRS navkljub tistemu napisanemu stavku. Vem pa ne a je bolj prav preko 98 ali 29, glede na to da moramo ohranit zaposlitev od novembra 2014 do oktobra 2015, torej bom tud ta prihodek razmejila na teh 12 mesecev.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Če smo res natančni, gre tu bolj za kratkoročno razmejevanje prihodkov (do enega leta, to je 12 mesecev :spomezik: in ne glede na knjiženje, moramo to tako upoštevati tudi v letnih izkazih. Torej bi bilo bolj smiselno kratkoročno razmejevanje prihodkov. Če bi prihodek razmejili na dve ali več let (na primer), bi del prihodkov, ki bi jih upoštevali v roku enega leta od bilanciranja v izkazu stanja zavedli kot kratkoročno razmejitev, del, na primer, če bi imeli tri leta, ki se nanaša še na naslednje obdojbje, pa pod postavko dolgoročnih razmejitev.

Upam, da se nisem kam zaplezal z leti in meseci...
Mirko Slika
Odgovori