Plačilo iz tujine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Reglja
Novinec
Novinec

Plačilo iz tujine

Odgovor Napisal/-a Reglja »

Pozdravljeni.

Opravljam samostojno dejavnost in pred kratkim sem dobila delo za tuje podjetje. Svoje delo sem opravila, plačilo bo izvedeno s prenosom na moj transakcijski račun. Zanima me, kakšen je pravilen postopek s poslovanjem s tujimi podjetji? Ali moram izdati račun ali je treba tak prihodek iz tujine prijavljati posebej na DURSU?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Plačilo iz tujine

Odgovor Napisal/-a slovan »

Za kakršenkoli "pameten" odgovor je žal premalo podatkov.
- opravljate samostojno dejavnost: kašen status opravljanja dejavnosti (samostojni kulturni delavec, s.p.- d.o.o.?????):
- kakšno delo ste opravili za tujega naročnika? Je naročnik zavezanec za DDV; je naročnik iz EU ali tretjih držav; ali je naročnik fizična oseba ali pravna oseba?????
- ste vi zavezanec za DDV?
Reglja napisal/-a:Zanima me, kakšen je pravilen postopek s poslovanjem s tujimi podjetji?
Enako kot z domačimi podjetji, seveda zopet odvisno v kakšni vlogi se pojavljate vi (pravna oblika)
Reglja napisal/-a:Ali moram izdati račun
Za vsako dobavo blaga ali opravljeno storitev je potrebno izdati račun, ne glede na to od kod je vaš naročnik oziroma v kakšni pravni obliki je vaš naročnik (fizična oseba, fizična oseba z dejavnostjo, pravna oseba....)

lp
Reglja
Novinec
Novinec

Re: Plačilo iz tujine

Odgovor Napisal/-a Reglja »

Se opravičujem za pomanjkljivo vprašanje, vidim, da sem bila res površna.

Sem samostojna podjetnica, opravljam različne storitve. Tokrat sem za podjetje opravila prevod. Gre za ameriško podjetje, ki je bilo v bistvu samo posrednik med mano in naročnikom. Ko sem opravila delo, je naročnik denar nakazal temu podjetju, kjer so si vzeli nekaj provizije, oni pa mi bodo denar sedaj nakazali na moj poslovni račun.

Ni mi čisto jasno, kako je s poslovanjem s tujino, moram to na DURSU posebej prijavljati? Nisem zavezanec za DDV. Račune seveda izdajam redno, vendar nisem še bila v takšni situaciji, da podjetje od mene računa sploh ne potrebuje in mi bodo denar nakazali na mojo banko.
Odgovori