Živjo,
drugi dan novega leta me je oblil mrzel pot. Iz DURSA sem prejela obvestilo, da društvo ni oddalo obračun davka od prihodka pravnih oseb. Po pravici povedano mi je to zaradi osebnih težav popolnoma ušlo iz opravil obveznosti. Sedaj piše, da se moramo v petih dneh pisno izjaviti o dejstvih, oz. okoliščinah prekrška. Kaj storiti? Kakšen so sankcije? Kako naj postopam? Trenutno se mi kar meša.
Zaenkrat le, da oddate obračun. To se pri druđtvih ž"dogaja" - iz takšnih in drugačnih razlogov, sem tudi že jaz za posamezna društva naknadno oddajal davčne obračune, ali jih popravljal. Povprašajte, če morate napraviti samoprijavo, ali to oddaste normalno. Vergetno je naveden tudi rok za predložitev. Ne vem, kako je sedaj, a navadno niso komplicirali.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Hvala za odgovor. V petih dneh moram podat pisno izjavo o dejstvih, oz. okoliščinah prekrška. Piše tudi, da v primeru predložitve izjave se storilec ni dolžan izpovedati zoper sebe ali svoje bližnje. V izjavi mora storilec navesti vsa dejstva in dokaze v svojo korist, ker jih sicer v postopku ne bo mogle več uveljavljati. Kaj naj bi to pomenilo? Kako bi vi postopali?
Ali kazni ne bo?
Podajte čim bolj obširno pojasnilo zakaj niste oddali obračuna. Še osebno stopite v stik. Omenjeno obvestilo je naša stranka dobila zaradi prepozno oddanih Rek obrazcev. Ni nam pravočasno javila datuma izplačila plač. Po podanem pojasnilu je vseeno sledila globa. Ki pa ni mala. Vso srečo vam želim.
1.200 pravna oseba, če je plačano v 8 dneh polovička, + 120 € stroški plačilnega naloga + odgovorna oseba pravne osebe 600 €, tudi v 8 dneh plačila možnost polovičke.
Kor kaže, so tudi na tem področju postali natančnejši. Žal, opažam, da je vse skupaj čedalje bolj avtomatizirano. Nekaj let nazaj sem, ko je stranka prejela poziv k predlitvi, le poslal omenjen obrazec. Nesmiselnost, ali ne . ne vem. Vsekakor pa po mojem ni logike, da se sankcionira vsak prekršek, ne glede na težo. A red, je red, pravio.Tudi mi bi si ga želeli, turi s strani zakonodajalcev. Ne pa, da se spremembe dogajajo skoraj dnevno...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Daanes sem govorila z gospo, ki je dopis poslala. Tako je, kot je rekel Mirko. Postopek je ustavljen, posredovati moram samo obrazec. Hvala bogu. Hvala za pomoč-
Moja stranka je dve leti nazaj plačala "polovičko", ker ni oddala kar nekaj zzaporednih obračunov DDV - jobrazce je oddajal sam, meni pa je prepozno (veliko prepozno= predložil dokumentacijo. Včasih je bilo nenapisano pravilo, da v kolikor iz kakršnih koli razlogov ne moreš pravočasno pripraviti podatkov za nek obrazec, obračun... oddaš prazno. Za neoddajo ne moreš biti kaznovan, sledi pa popravek v doglednem, zakonitem roku. Včasih so taki trenutik, a jih žal, zakonodajalec ni predvidel. Lansko leto je bil žled, včasih je to bolezen, drugič ti crkne računalnik. Imam žal lažen občutek, da so naši zakonodajalci popolni.
Lansko leto, ko sem klical referentko za DDV, da bom šele v sredini februarja oddajal vloge za DDV, ki sem jih dokončal pravočasno, mi je dejala, zakaj nisem dal vloge na e.davke.... . Bil sem prijazno nesramen in jo vprašal, na kakšen način, če pa smo bili brez elektrike in internetga? Ne vem, kakšen je bil odgovor, ker te take malenkosti kar malce razburijo.
Mirko