Obračun božičnice da ni doplačila dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Lutama
Začetnik
Začetnik

Obračun božičnice da ni doplačila dohodnine

Odgovor Napisal/-a Lutama »

Pozdravljeni!

Že lani smo izplačali božičnico in so potem zaradi tega zaposleni doplačevali dohodnino. Letos smo rekli programerju, da program popravi tako, da se dohodnina obračuna po povprečni stopnji (skladno z 127.členom ZDOH 5. odstavek), vendar ko zdaj delam testni izračun dohodnine vidim, da bomo imeli ponovno doplačilo dohodnine. Zanima me, kako vi obračunate akontacijo dohodnino pri božičnici (in tudi regresu konec koncev)? In kako je prav? Sem prebrala ta 127.člen Zdoh ampak v bistvu ne razumem kaj pomeni da izplačujemo božičnico kot poračun za celo leto ali pa kot dodatek pri zadnji plači (kar vpliva na obračun akontacije dohodnine). Naš program za plače nam niti ne omogoča obračunati akontacijo dohodnine pri božičnici z poračunom (se pravi, da poračuna že plačano dohodnino pri plači). ZA regres sem celo prebrala da je obvezen obračun dohodnine po povprečni stopnji - ali je res?

Recimo na primer da je novembrska bruto plača 1.500 EUR in božičnica tudi 1.500 ERU bruto. Kakšen bi bil najbolj pravilen obračun in da na koncu zaposleni zaradi tega ne doplača dohodnine?

Hvala za vaše odgovore!
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: Obračun božičnice da ni doplačila dohodnine

Odgovor Napisal/-a novica »

Ne vem sicer, kakšen bavbav je, če je treba po obračunu dohodnino doplačati - država nas tako pač brezobrestno kreditira!

Zaposlenim povej približno, koliko bodo morali poleti doplačati.

Če pa so vsi hepi, kadar dobijo od države kaj nazaj, pa 13. plačo prištej k redni in obračunaj skupaj, pa jim za gotovo ne bo treba doplačevati. lp
Lutama
Začetnik
Začetnik

Re: Obračun božičnice da ni doplačila dohodnine

Odgovor Napisal/-a Lutama »

Ja, problem je v tem, ker so dogovorjeni za neto znesek in če morajo delavci na koncu doplačat dohodnino, potem to ni več neto kot je bil dogovorjen. Pa vem da je to narobe pri njih da so se tako dogovorili ampak....
Odgovori