V objektu smo zamenjali wc školjko in umivalnik. Zanima me ali lahko to knjižim kot strošek vzdrževanja ali pa moram to knjižiti na povečanje objekta?
L.p., Valerija
vzdrževanje ali povečanje zgradbe
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: vzdrževanje ali povečanje zgradbe
Jaz bi to smatral kot vzdrževanje, ker gre dejansko za zamenjavo obrabljenega dela zgradbe.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Ali lahko dam direktno v stroške, če skladišče malo preuredimo, to pomeni, da uredimo police zamenjamo določene stvari itn. Stavbo vzdržujemo čez celo leto oz. kar naprej se nakaj ureja. Čez celo leto se je to nabralo cca. za 20.000 eur. Knjižila sem te račune med direkte stroške.
Je to prekršek ali se lahko prosto odločim kako bomo to uredili?
Je to prekršek ali se lahko prosto odločim kako bomo to uredili?
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Težko bi se tu opredeljeval, ali je to prekšek ali ne. Meje so zelo zamegljene, velikokrat gre zgolj za občutek, čeprav teorija govori bolj jasno. Načeloma, če gre za zamenjavo obstoječega, popravila, beljenje naj bi bilo to vzdrževanje objekta, torej, strošek obdobja (direktno v stroške). Velikokrat so dileme, kdaj gre za povečanje nabavne vrednosti. Tako, "na oko" bi dejal, ko bi na primer objekt povečali, ga temeljito obnovili in dodali neke nove elemente, opremo, je ne le zamenjali. Pri adaptacijah, kot je vaša je po mojih izkušnjah res težka odločitev, ker gre dejansko za prepletanje obeh. Toda, ne glede na vse, bi se, če bi šlo tudi za siceršnjo, dejansko povečanj ne le finačne, temveč tudi uporabne vrednosti lahko tudi za povečanje nabavne vrednosti stavbe Davčno bi to pomenilo, da bi bil strošek vseh opravil razdeljen na daljše obdobje in bi bil vpliv teh posegov na bilance razporejen. Vsekakor pa bi v obeh primerih pomislil na oceno preostale dobe uporabnosti - novo oceno amortizacije . Objektu ste zagotovo dali daljšo življenjsko dobo. Toliko, ali je to prekršek ali ne. Velikokrat gre tu za osebno oceno tako vas, kot mogoče davčnega kontrolorja.
Toda v vašem primeru, glede na to, kar ste povedali, bi se bolj odločil za vzdrževanje objekta - zamenjava polic, ....., ali pa se odločal po posameznih postavkah - kar je tudi možno.
Prosil bi še za druga mnenja....
Toda v vašem primeru, glede na to, kar ste povedali, bi se bolj odločil za vzdrževanje objekta - zamenjava polic, ....., ali pa se odločal po posameznih postavkah - kar je tudi možno.
Prosil bi še za druga mnenja....
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko