Oprostitev plačila prispevkov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
WebZ
Nov član
Nov član

Oprostitev plačila prispevkov

Odgovor Napisal/-a WebZ »

Morda kdo ve, če je spodbuda Oprostitev plačila prispevkov za zaposlitev mladih še aktualna? Na spletni strani zavoda za zaposlovanje je od prejšnega meseca popravljena letnica na 2015 (prej je bila 2014), na drugih straneh ta podatek ni osvežen, tako da ne vem, ali je bilo veljavno le do konca 2014 ali je bilo potem podaljšano do konca 2015?

Zanima me pa še, koliko sploh znašajo ti prispevki? Na primer, da mi želi delodajalec izplačati 1.000 EUR na mesec. Koliko od tega potem dobim jaz na TRR?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Oprostitev plačila prispevkov

Odgovor Napisal/-a adut »

Mislim, da je podaljšano do 31.12.2015.
Oprostitev velja za prispevke delodajalca in je vaš neto enak, tudi če oprostitve ni.
Če je 1000 € neto, potem to dobite vi na račun, delodajalec pa mora plačati še prispevke 331,17 € in dohodnino 167,34 €, prispevki delodajalca, ki mu jih v primeru olajšave ni treba plačati, pa so 241,26 €.
Če je pa 1000 € bruto, pa vi dobite 713,28€ neto, delodajalec pa plača prispevke 221,00€ in dohodnino 65,72€, prispevki delodajalca so v tem primeru 161,00€, ki jih ni treba plačati.
WebZ
Nov član
Nov član

Aha, torej če jaz dobim 1.000 € na TRR (neto), potem mora delodajalec plačati 1.498,51, oziroma v primeru, da se uveljavi oprostitev plačila prispevkov za zaposlitev mladih je strošek delodajalca 1.257,25 €.

Ali pa, če jaz dobim 713,28€ na TRR (neto), je pa strošek delodajalca 1.000€, oziroma v primeru, da se uveljavi oprostitev plačila prispevkov za zaposlitev mladih je strošek delodajalca 839 €.

Sem prav razumel? Torej v vsakem primeru, kljub oprostitvi plačila prispevkov, še nekaj plača zraven moje neto plače (v prvem primeru slabih 260€, v drugem pa slabih 130€?

Morda še eno vprašanje - kako je pa s plačilom prevoza in malice, se doda k plači ali je to ločeno? Jaz se namreč 3x na teden vozim iz LJ v CE.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Narobe ste razumeli, ker sem slabo napisala - prispevki (iz plače - tega nisem napisala) in dohodnina se plačata v zneskih, ki sem jih navedla. Prispevki delodajalca pa so dodatni prispevki, ki jih ni treba plačati, če se uveljavi oprostitev.
Prevoz in malica sta povračili stroškov in se ne upoštevata v bruto oz.neto in ju nisem upoštevala.
Malica pripada za 4 ure dela maximalno 6,12 € na dan, minimalno je odvisno od kolektivne pogodbe, ki velja za vašo panogo. Dodatno pripada še 0,67€ za vsako uro dela nad 8 ur, če se dela 10 ur ali več.
Prevoz pripada v višini javnega prevoza oz.če javnega prevoza ni oz. ga ni mogoče uporabiti (zaradi urnika npr.), pa pripada 0,18 € na kilometer. Nekatere kolektivne pogodbe imajo minimalno 70% javnega prevoza.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Pripomoček za izračun plače:http://www.racunovodja.com/izracuni/place2013/
WebZ
Nov član
Nov član

Aha, torej če jaz dobim 1.000 € na TRR (neto), potem mora delodajalec plačati 1000 € (moj neto znesek) + prispevke 331,17 € + dohodnino 167,34 € + še eni prispevki 241,26 = 1.739,77, torej cca 740€ več kot jaz dobim? Oziroma v primeru, da se uveljavi oprostitev plačila prispevkov za zaposlitev mladih je strošek delodajalca 1498,51 € (torej cca 500€ več kot dobim - polovica moje neto plače) in se tako "prihrani" 241,26 €. Prevoz in malica se tudi kaj obdavči oziroma dodatno kaj plačuje zraven?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Prevoz in malica nista obdavčena, če sta v skladu z uredbo.
WebZ
Nov član
Nov član

Aha, vredu. Hvala za odgovore.
Tanci
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Tanci »

Pozdravljeni.

Tudi jaz imam eno vprašanje, s področja tega zakona. In sicer, če morda kdo ve kako je s pogojem za delodajalca, da ˝je v zadnjih šestih mesecih pred sklenitvijo pogodbe o zaposlitvi redno izplačeval plače in plačeval obvezne prispevke za socialno varnost zaposlenim delavcem.˝
Namreč moj potencialni delodajalec, je svoj sp odprl v septembru 2014, je redno plačeval prispevke, vendar to še ni 6 mesecev ampak 4.

Hvala
WebZ
Nov član
Nov član

To sem spraševal tudi jaz na ministrstvu za delo in dobil tale odgovor:
...Izpolnjevanja navedenih pogojev pa glede na takšno zakonsko formulacijo pogojev za uveljavitev navedene spodbude seveda ni mogoče zahtevati od novoustanovljenega podjetja, zato se pri takšnih subjektih izpolnjevanja teh pogojev ne more preverjati oziroma se lahko preverja samo za obdobje poslovanja (npr. za en mesec, dva ipd.). Okoliščina, da delodajalec posluje v okviru novoustanovljenega podjetja, mu torej v skladu z ZIUPTDSV uveljavitve oprostitve plačila prispevkov delodajalca za prvih 24 mesecev zaposlitve mlade brezposelne osebe ne preprečuje.
Odgovori