samoobdavčitev da ali ne?
Moderator: Mirko Zbačnik
-
belokranjka
- Nov član

samoobdavčitev da ali ne?
Pozdravljeni,
mali davčni zavezanec na podlagi 1.odst.94 člena zddv ne obračuna ddv od svojih gradbenih storitev, ki nam jih je naredil.
Mi, prejemniki te storitve, smo davčni zavezanci. Ali moramo mi narediti samoobdavčitev?
Menim, da ne, vendar iz previdnosti raje še enkrat preverim.
Hvala za vaše odgovore že vnaprej.
mali davčni zavezanec na podlagi 1.odst.94 člena zddv ne obračuna ddv od svojih gradbenih storitev, ki nam jih je naredil.
Mi, prejemniki te storitve, smo davčni zavezanci. Ali moramo mi narediti samoobdavčitev?
Menim, da ne, vendar iz previdnosti raje še enkrat preverim.
Hvala za vaše odgovore že vnaprej.
Re: samoobdavčitev da ali ne?
Tudi jaz mislim, da ne.
-
belokranjka
- Nov član

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Niste zavezanec za DDV in vam v zvezi s tem ni potrebno nič naredit, predpostavljam, da imate v mislih 76 a člen - če je bilo to, vam račun z vsebovanim tem členom ne bi smel biti izstavljen.
Ste imeli to v mislih?
Ste imeli to v mislih?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
belokranjka
- Nov član

torej mi smo zavezanec za ddv, tisti ki je pa naredil gradbeno storitev za nas pa ni zavezanec za ddv in je to tudi napisal na računu (1.odst.94. člena zddv).
A ker gre za gradbeno storitev, za katero velja samoobdavčitev po 76.a.členu sem preverjala, če nismo morda kljub temu da nam je storitev naredil nekdo, ki ni zavezanec za ddv, mi sami dolžni narediti samoobdavčitev. Ker če berem 76.a člen, piše, da je v primeru gradbenih storitev dolžnost obračuna ddv na strani prejemnika storitve. Mi smo prejemnik storitve in mi smo davčni zavezanec. Nejasnost je samo v tem, ker naš dobavitelj ni davčni zavezanec (in na to se tudi sklicuje ko ddv-ja ne obračuna). Torej ali moramo mi kljub temu narediti samoobdavčitev?
Hvala za vaše razumevanje in pomoč že vnaprej in lp.
A ker gre za gradbeno storitev, za katero velja samoobdavčitev po 76.a.členu sem preverjala, če nismo morda kljub temu da nam je storitev naredil nekdo, ki ni zavezanec za ddv, mi sami dolžni narediti samoobdavčitev. Ker če berem 76.a člen, piše, da je v primeru gradbenih storitev dolžnost obračuna ddv na strani prejemnika storitve. Mi smo prejemnik storitve in mi smo davčni zavezanec. Nejasnost je samo v tem, ker naš dobavitelj ni davčni zavezanec (in na to se tudi sklicuje ko ddv-ja ne obračuna). Torej ali moramo mi kljub temu narediti samoobdavčitev?
Hvala za vaše razumevanje in pomoč že vnaprej in lp.
Sem prebrala 76.a člen in se res lahko vprašaš, kaj je prav.
Menim sicer, da se ta člen uporablja samo med zavezanci, toda ni napisano.
Upam, da se še kdo oglasi z mnenjem.
Menim sicer, da se ta člen uporablja samo med zavezanci, toda ni napisano.
Upam, da se še kdo oglasi z mnenjem.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ta člen se uporablja, ko gradbnec (skladno s SKD 2008) zaračuna svojo storitev vgradnje materiala ZA ddv in s tem prevali obveznost plačila davka na dodano vrednost njemu. On si ga hkrati odbija in poveča obveznost. Nezavezanec za namene DDV nima pravice do odbitka in je končni plačnik davka. Zato tudi ne more uporabljati 76. a člena, ker nima pravice do odbitka. Računa z uporabo 76. a člena ne morete zaračunati nezavezancu za namene DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
belokranjka
- Nov član

HVALA! LP