Pozdravljeni,
obračam se na vas z vprašanjem, ki me precej muči in jezi saj vodstvo oz. direktor ter nadzorni svet podjetja od mene pričakujejo,da bom po njihovem nalogu odpisala regres za letni dopust, da bo podjetje izkazovalo boljše poslovanje. Vem, da to ni pravilno ampak sem žal le zaposlena in se želim zaščititi.
Direktor se je namreč posvetoval z računovodkinjo, ki ima svoj računovodski servis in mu je v bilanci našla le to možnost, da bi izkazovalo lepšo sliko o poslovanju. Sama je predlagala, da letošnjega regresa sploh ne knjižim in regrese iz preteklih let (kake 3 leta) naj bi dala med izredne prihodke saj jih nismo niti izplačali, ko pa bi (kar ne bo nikoli) prišlo do izplačila naj bi bil to davčno nepriznan odhodek. Jaz se s tem ne strinjam in vem,da ni pravilno ampak sem v težavi, ker to zahtevajo in mi bodo dali tudi pisni nalog oz. sklep nadzornega sveta.
Verjetno bom morala povprašati tudi kakšnega pravnika, ker nebi rada enega dne odgovarjala za to stvar.
Prosim za vašo pomoč in mnenje,
Hvala
Zahtevan odpis regresa za letni dopust s strani vodstva
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Zahtevan odpis regresa za letni dopust s strani vodstva
Za pravilnost poslovanja in tudi za nastale obveznosti do zaposlencev je krivo vodstvo. Če poslovni dogodek nastane, ga je skladno z rčunovodskimi standardi potrebno evidentirati. Če vodstvo izrecno vstraja, naj vam da podpisan nalog za stornacijo. A s tem obveznost do izplačila regresa delavcem ne bo ugasnila, četudi se zaposleni s tem strinjajo. Pravica do regresa je vezana na pravico do izrabe dopusta. Vsaka odpoved, pogodba, tudi obojestranska pisna odpoved, je brezpredmetna.
Stornacija regresa po mojem razmišljanju ni zakonita, kajti računovodski izkazi morajo izkazovati realno stanje. Če že vodstvo krši zakonodajo, se vi zapitite lhko s pisnim nalogom. Nikoli ne veste, lahko vodstvo obtoži vas in "pozabi" na ustni ukaz. Vi le ubogate ukaze vodstva.Vem, da vam je težko; vi želite ravnati korektno, tako do vodstva in zaposlencev.
PS.: Računovodkinja bi tako lahko našla strošek, ki "presega" pozitivni rezultat lahko tudi v plačah vodstva?! Vodstvo se mora slej ko prej soočiti z dejanskimi problemi,-
Stornacija regresa po mojem razmišljanju ni zakonita, kajti računovodski izkazi morajo izkazovati realno stanje. Če že vodstvo krši zakonodajo, se vi zapitite lhko s pisnim nalogom. Nikoli ne veste, lahko vodstvo obtoži vas in "pozabi" na ustni ukaz. Vi le ubogate ukaze vodstva.Vem, da vam je težko; vi želite ravnati korektno, tako do vodstva in zaposlencev.
PS.: Računovodkinja bi tako lahko našla strošek, ki "presega" pozitivni rezultat lahko tudi v plačah vodstva?! Vodstvo se mora slej ko prej soočiti z dejanskimi problemi,-
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala vam za odgovor, sem vam hvaležna čeprav tako pozno odgovarjam..Mi je v veliko pomoč čeprav bo težka si izboriti pisni nalog za stornacijo. Jaz sicer vztrajam ampak dali so mi sklep nadzornega sveta v katerem samo piše, da se izplačilo regresa prenese v naslednja leta. Obenem še piše, da so zneski zapadlih regresov registrirani pri zapadlih terjatvah v računovodstvu. To zame pomeni, da je vse skupaj knjiženo, direktor pa vztraja, da to pomeni, da je registrirano ampak ni v bilanci ....
Edino rešitev je še, da razmejim kar se mi zdi še najmanj nepravilno..Kaj menite?
Hvala vam,
Edino rešitev je še, da razmejim kar se mi zdi še najmanj nepravilno..Kaj menite?
Hvala vam,
Za razbremenitev tvoje odgovornosti ne zadošča samo njihov pismeni nalog. Moraš imeti črno na belem, da sijih predhodno opozorila, da ni zakonito. lp