Letni poračun dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
silva11
Računovodja
Računovodja

Letni poračun dohodnine

Odgovor Napisal/-a silva11 »

S kolegico v pisarni se prerekava katera ima prav. Če je imela oseba odprt sp polovico leta, drugo polovico je bila zaposlena drugje oz. na porodniški. Recimo da je imela oseba 7000 € dobička, upoštevamo ji recimo najvišjo olajšavo 6500 cirka. ( Ker nimamo podatka da je bila prej drugje zaposlena, tega ne sporoči).
In sedaj dobimo neko akontacijo, recimo da 200 € ( zmišljujem si). Potem gre ta njen dohodek v letni poračun dohodnine, ker ni normiranec. In sedaj vprašanje ALI v letnem obračunu še enkrat upoštevajo olajšavo ali ne. Jaz trdim, da izračunajo dobiček sp-ja+bruto plače -prispevke in pogledajo kam pašeš in potem izračunajo novo dohodnino. Da olajšave -splošne ne upoštevajo ker je bila upoštevana že pri sp-ju. Da upoštevajo edino plačane akontacije tako od zaposlitve kot od sp-ja.
In da je potrebno potem plačati dohodnino pri sp-ju plus pri letnem poračunu.

Sodelavka pravi, da v letnem poračunu upoštevajo olajšavo kamor pač padeš, ne glede na to da si jo že prej upošteval. In da se akontacija pri sp-ju izniči z letnim poračunom.

Katera ima prav? Če kdo ve?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Letni poračun dohodnine

Odgovor Napisal/-a adut »

Sodelavka ima prav - v informativnem obračunu seštejejo vse dohodke in upoštevajo olajšavo glede na vse dohodke.
Dohodnino, ki jo dobijo, poračunajo s plačanimi akontacijami iz plače in iz dejavnosti in potem se vidi ali je potrebno doplačati ali pa vrnejo preplačilo.
silva11
Računovodja
Računovodja

Hvala adut, vendar je še vedno potrebno plačat obveznost za sp in tudi letni poračun? Letni poračun ne izniči akontacije za sp?
adut
Super računovodja
Super računovodja

Da, oboje je treba plačat, ker gre za dva posamezna obračuna.
Obv. za sp v 30-ih dneh po oddaji obračuna, obveznost iz poračuna pa menda v začetku julija (ne vem na pamet).
silva11
Računovodja
Računovodja

Ja, ja tako. OK potem ima vsaka delno prav hehe. Ma mene je zmotilo, ker se mi je zdelo, da so potem olajšave upoštevane dvakrat enkrat pri sp-ju pa drugič spet pri letnem obračunu in se mi ni zdelo "logično" da se lahko dvakrat upoštevajo.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Olajšave v davčnem obračunu so v bistvu isto kot mesečne olajšave pri plači, s to razliko, da je pri plači mesečna olajšava, pri obračunu pa letna.
In če se v obračunu upošteva previsoka olajšava, je treba pri poračunu doplačat dohodnino, enako kot pri plači.
Odgovori