Spoštovani!
Nujno prosim za pomoč. Mož(sp) mi da v najem en majhen prostor v svoji poslovni stavbi. Vanj sem nekaj investirala, nekaj malega, za potrebe dopolnilne dejavnosti. Ker nisva napisala najemne pogodbe, bi to rada popravila za nazaj- npr. za november in december 2014. Kaj sledi? Ali lahko to vključim v možev davčni obračun za 2014, kot prihodek ali ne bo dovolj ? O najemnini nisem nikjer poročala. Ali se to napako lahko kako drugače "popravi", spelje... Jaz sem v oktobru 2014 registrirala dopolnilno dejavnost na kmetiji. Upam ,da sem bila dovolj razumljiva. Za vsako vašo pomoč vam bom iskreno hvaležna.
LP!
Mož ženi poslovni prostor v najem - nujno
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Mož ženi poslovni prostor v najem - nujno
Menim, da ni nobenega problema, da napišete najemno pogodbo z datumom npr.1.11.2014 (ali 1.102014).
Vključite strošek najemnine v l.2014(knjiženje 413/285(neto), /265(davek), in poravnate v l.2015.Odda se rek2,vrsta doh,1701.Tako vam tudi stroški, ki ste jih imeli s tem poslovnim prostorom gredo v davčno priznane stroške.
lp
Vključite strošek najemnine v l.2014(knjiženje 413/285(neto), /265(davek), in poravnate v l.2015.Odda se rek2,vrsta doh,1701.Tako vam tudi stroški, ki ste jih imeli s tem poslovnim prostorom gredo v davčno priznane stroške.
lp
Spoštovana GITARA - za tole sem vam od srca hvaležna, res!
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Kaj GURSu ni več potrebno pošiljati podatkov o najemnih poslih?
Jasno, še vedno se najemne pogodbe prijavijo GURS, in sicer do 15. v mesecu za pretekli mesec. Globe za neprijavo niso majhne, zato premislek o sklepanju pogodb za nazaj in posledično izkazovanju prihodkov/stroškov v davčnem obračunu/poslovnih knjigah.
Zakon o množičnem evidentiranju nepremičnin:
26. člen
(opustitev pošiljanja podatkov v evidenco trga nepremičnin)
(1) Z globo od 1.000 do 10.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če skladno s šestim odstavkom 22. člena tega zakona v predpisanem roku ne pošlje podatkov v evidenco trga nepremičnin.
(2) Z globo od 1.000 do 10.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki je najemodajalec in je v registru nepremičnin evidentiran kot lastnik nepremičnine ali kot upravljavec nepremičnine v lasti Republike Slovenije, če skladno s sedmim odstavkom 22. člena tega zakona v predpisanem roku ne sporoči podatkov v evidenco trga nepremičnin.
(3) Z globo od 300 do 1.500 eurov se za prekršek iz prvega in drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost in odgovorna oseba pravne osebe.
(4) Z globo od 200 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, če skladno s sedmim odstavkom 22. člena tega zakona v predpisanem roku ne sporoči podatkov v evidenco trga nepremičnin.
lp
Zakon o množičnem evidentiranju nepremičnin:
26. člen
(opustitev pošiljanja podatkov v evidenco trga nepremičnin)
(1) Z globo od 1.000 do 10.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, če skladno s šestim odstavkom 22. člena tega zakona v predpisanem roku ne pošlje podatkov v evidenco trga nepremičnin.
(2) Z globo od 1.000 do 10.000 eurov se za prekršek kaznuje pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik oziroma posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki je najemodajalec in je v registru nepremičnin evidentiran kot lastnik nepremičnine ali kot upravljavec nepremičnine v lasti Republike Slovenije, če skladno s sedmim odstavkom 22. člena tega zakona v predpisanem roku ne sporoči podatkov v evidenco trga nepremičnin.
(3) Z globo od 300 do 1.500 eurov se za prekršek iz prvega in drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost in odgovorna oseba pravne osebe.
(4) Z globo od 200 do 1.200 eurov se za prekršek kaznuje posameznik, če skladno s sedmim odstavkom 22. člena tega zakona v predpisanem roku ne sporoči podatkov v evidenco trga nepremičnin.
lp