Mož ženi poslovni prostor v najem- še enkrat

Moderator: Mirko Zbačnik

jocker
Začetnik
Začetnik

Mož ženi poslovni prostor v najem- še enkrat

Odgovor Napisal/-a jocker »

Pozdravljeni!
Prosim za pomoč in sicer : sp je oddal svoji ženi en manjši prostor v najem. Gre za znesek 28 eur na mesec. Žena mu še ni ( nisem) plačala. V poslovnih knjigah sp je to na 120/760.
Sedaj moram poročati na reku, pa ne vem pod katero rubriko ali je to na 1701 ali na 1702 ? Ali ni on obdavčen že
na podlagi prihodkov v davčnem obračunu ? Ker se še nismo srečal is tem, vas vljudno prosim za vašo pomoč.
Iskreno bom hvaležna za pomoč.
Hvala in lp!
Gitara
Računovodja
Računovodja

Re: Mož ženi poslovni prostor v najem- še enkrat

Odgovor Napisal/-a Gitara »

Uporabite 1701.
lp
jocker
Začetnik
Začetnik

Tudi, če še ni bilo plačano? Prosim še za ta odgovor!
LP!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prihodek se upošteva, ko je obračunan, zaračunan, torej, ko terjatev do žene nastane - je to pogodba, račun... . Če ni plačano, nastane terajtev do žene (se bosta že zmenila ;) - ko je terjatev plačana, se ta zapre.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Mirko Zbačnik napisal/-a:Prihodek se upošteva, ko je obračunan, zaračunan, torej, ko terjatev do žene nastane .
To je že res, samo vprašanje je glede REKa:
Ali ne zapade pod REK šele ko je plačano???
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

To je bilo osnovno vprašanje:
Nujno prosim za pomoč. Mož(sp) mi da v najem en majhen prostor v svoji poslovni stavbi. Vanj sem nekaj investirala, nekaj malega, za potrebe dopolnilne dejavnosti. Ker nisva napisala najemne pogodbe, bi to rada popravila za nazaj- npr. za november in december 2014. Kaj sledi? Ali lahko to vključim v možev davčni obračun za 2014, kot prihodek ali ne bo dovolj ? O najemnini nisem nikjer poročala. Ali se to napako lahko kako drugače "popravi", spelje... Jaz sem v oktobru 2014 registrirala dopolnilno dejavnost na kmetiji. Upam ,da sem bila dovolj razumljiva. Za vsako vašo pomoč vam bom iskreno hvaležna.

Mož ima dejavnost, poslovni prostor v osnovnih sredstvih, po najemni pogodbi ima prihodek od opravljanja dejavnosti...... žena ima registrirano dopolnilno dejavnost, davčno osnovo ugotavlja ali na podlagi dejanskih odhodkov ali normiranih odhodkov in najemnino vključuje v svoje odhodke.

In kje tukaj vidite REK-obrazec?? Izplačevalec je oseba z dejavnostjo (žena z dopolnilno dejavnostjo), prejemnik dohodka je s.p....!

lp
jocker
Začetnik
Začetnik

Ja, prav vsem lepa hvala za odgovor, trud in vaš dragoceni čas. Tudi meni se je zdelo, da ni potrebno posebej poročati, ker itak je to obdavčeno že kot prihodek moža, ki je s.p.
Vendar so me kolegice prepričevale, da moram še dodatno prijaviti na furs in tukaj se je zapletlo.
ZATO ZARES ISKRENA HVALA za razrešitev dileme. Ste PRAVI ZAKON tukaj na tem forumu.
Lp.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kaj pomeni "prijaviti" na DURS/FURS? Še ne tako daleč nazaj ste morali najemne pogodbe prijaviti davčnemu organu. Sedaj se je to spremenilo in se le-te prijavijo GURS do 15. v mesecu za pretekli mesec (tega vi niste storili, ker ste sklenili pogodbo "za nazaj" in s tem kršili zakon).
Verjetno so to mislile vaše kolegice.

lp
jocker
Začetnik
Začetnik

Pozdravljeni, spošovani Slovan!
Ja,DURS, GURS ali FURS,saj je na koncu koncev čisto vseeno, nekam mora it. Kaj sem potemtakem naredila narobe? Si lahko prosim vzamete še malo časa, pa mi to razjasnite. Za oktober, november , december 2014 sem knjižila najemnino pod možev s.p. na 120/760 torej na prihodek za 2014. Posebej je nisem nikjer prijavljala. Plačala mu jo bom takoj, ko bom imela prihodek od dop.dejavnosti na kmetiji in bo priliv na trr. Kje sem torej zafrknila?
Vljudno vas prosim še za to mnenje.
Vnaprej hvala in lp!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mislim, da si je gospa Slovan vzela dovolj časa (ne razburjajte se :spomezik: ), le povedala je, da pogodb niste prijavili na GURS.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
jocker
Začetnik
Začetnik

Joj, joj, saj nisem mislila nič hudega, to je bilo bolj v hecu rečeno. Gospa Slovan pa si vedno vzame čas, meni je že ogromno pomagala in kapo dol. Tudi tokrat. Zato se iskreno opravičujem, če sem
tole slabo napisala.
S spoštovanjem prav vsem in hvala še enkrat!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ni panike, sem še bolj vesel, če iz pričkanja nastane hec :spomezik: . Ljudje smo vseh sort. Upam, da boste z našimi odgovori vsaj zadovoljni, pa čeprav čez sedem let.

Se opravičujem..., a včasih je res kdo tudi nestrpen.
Mirko Slika
Odgovori