stari dolgovi...konto 220

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
DNSL
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

stari dolgovi...konto 220

Odgovor Napisal/-a DNSL »

Potrebujem nasvet, in sicer kaj narediti z odprtimi računi na kontu 220?

Izkazujemo odprte obveznosti, vendar so to stare zadeve (leto 2009,2010), in nas niti ne terjajo.
Sumim, da ne bi bilo res plačano. Mogoče kakšni računi niso bili poknjiženi ali pa je bilo celo kaj plačano z gotovino...... :cry: ....ne vem. Rada bi to razčistila in zaprla.

Bi lahko te zneske kar preko blagajne zaprla.

Gre za s.p.

Ker sem nova na področju računovodstva mi bo vsak nasvet dobrodošel.

Srečno 2012.... :lol:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: stari dolgovi...konto 220

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

PNajbolje, da najprej raziščete v podjetju (povprašate odgovorne, če kaj vedo), nato kontaktirajte z dobavitelj in si izmenjajte IOP-je. Ko boste ugotovili, kaj je bilo, boste ustrezno zaprli.

Če niđlo prek TRR-ja, je možno, da je sredstva založi podjetnik, ali pa še niso plačani.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
finel
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a finel »

Bom obnovil kar tole temo. Mene zanima, pod katero konto in postavko v kontu knjižiti zapadle obveznosti do zaposlencev za pretekla leta?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Je lahko bolj podrobno vprašanje? Na kakšni podlagi so v sedanjosti nastale obveznosti iz preteklega "službovanja"? Izgubljeni tožbi zaposlencev?

lp
finel
Novinec
Novinec

Firma je sicer za zaposlence poravnala vse prispevke, ni pa izplačala plač.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Če ste prispevke plačali, neto plač pa ne, pomeni, da jih imate že knjižene na določenem kontu. Zato je vprašanje nejasno!
Drugo pa je vprašanje dohodnine: delavcem niste izplačali plač, poravnali ste njihove davke, za kar so prejeli tudi informativni izračun dohodnine....? (oddali ste REK obrazce). Ali so se delavci s tem strinjali ali ne?
Skratka postavite vprašanje tako, da vam bodo klepetalci lahko odgovorili (kdo, kaj, zakaj...)

lp
finel
Novinec
Novinec

Meni se je zdelo vprašanje zelo jasno, res pa je, da računovodstvo ni moja prioriteta. Mislim in seveda upam, da sem že tudi sam našel odgovor. Stanje na kreditni strani konta 251 pač ima neko začetno stanje, ki se veča z neizplačanimi neto plačami obračunskega obdobja.
Ker vas očitno zanima vzrok neizplačanih plač oz. Kako lahko do tega sploh pride je v bistvu preprost odgovor. Gre za družinsko firmo, kjer smo vsi zaposlenci člani družine. Zaradi drastičnega upada naročil (posledica krize v gradbeništvu) in na žalost nesankcionirane plačilne nediscipline in tudi počasnega delovanja sodišč (izvršba traja tudi 7 let) nastane pač položaj, da vse kar firma tekoče zasluži porabi za poplačilo obveznosti do države in upnikov.
Kako lahko v takšnih razmerah preživiš je že umetnost. V prvi vrsti pa je minimizacija stroškov, kar pomeni da se odpoveš razno raznim naročninam, tvegaš tudi z ukinitvijo kakšnega sicer zakonsko zahtevanega zavarovanja in seveda se odpoveš računovodskemu servisu.
Seveda obstaja tudi možnost zaprtje firme in se postaviti v vrsto za preživetje. To pa zame pomeni vreči puško v koruzo.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

finel napisal/-a:Mislim in seveda upam, da sem že tudi sam našel odgovor. Stanje na kreditni strani konta 251 pač ima neko začetno stanje, ki se veča z neizplačanimi neto plačami obračunskega obdobja.
Tako je, našli ste odgovor. Kreditni saldo v otvoritvi pomeni neizplačane neto plače iz preteklega leta/let; kreditni saldo na koncu leta 2014 pa še dodatne za leto 2014.

Drugo kar opisujete, pa je na žalost kruta realnost. Vsak se znajde po svoje. Mogoče je lažje v družinskih firmah, kjer pač ni nikogar, ki bi po tolikih neizplačilih predlagal npr. stečaj podjetja. Ker v bistvu kreditirate podjetje, bi lahko to obravnavali kot posojilo podjetju s sklenitvijo posojilne pogodbe in prenosom iz 251 na konto v skupini 27-obveznosti za prejeta posojila.

lp
finel
Novinec
Novinec

Hvala.
Nasvet se mi zdi zelo dober in ga bom verjetno upošteval.
Vprašal bi samo še, če je takšno pogodbo potrebno overiti pri notarju ali je dovolj žig firme in podpisa direktorja in zaposlenca?
slovan
Super računovodja
Super računovodja

Prednost ima notarsko overjena pogodba, saj je to neposredno izvršljiv dokument v primeru, ko posojilo ni vrnjeno (izvršba). Če pa gre za "družinske" zaposlence, boste verjetno sklenili pogodbo brez notarja (če še razpolagate z žigom, potem žig podjetja in podpis osebe, ki zastopa podjetje).

Sprememba obveznosti v kredit velja samo za tisti del neizplačanih neto plač za katere ste predložili davčnemu organu REK obrazec in s tem plačali prispevke in davke (dohodnino).
lp
finel
Novinec
Novinec

Hvala še enkrat.
Saj, kot sem že prej zapisal, gredo vsi prihodki za poplačilo obveznosti do poslovnih partnerjev ter državi. Prispevki in dohodnina so poravnani v celoti, izpad je samo izplačilo čiste neto plače.
Firma je še vedno aktivna in se trudim, da bo ostala še nekaj časa, tako da z žigi ni problem.
slovan
Super računovodja
Super računovodja

slovan napisal/-a:če še razpolagate z žigom, potem žig podjetja in podpis osebe, ki zastopa podjetje).
finel napisal/-a:Firma je še vedno aktivna in se trudim, da bo ostala še nekaj časa, tako da z žigi ni problem.
Žig ni več obvezen, zato moja opomba o razpolaganju.
Veliko uspehov.

lp
Odgovori