Izračun odpravnine


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ReLu
Nov član
Nov član
Prispevkov: 11
Pridružen: 24 Mar 2015, 17:31

Izračun odpravnine

Odgovor Napisal/-a ReLu » 24 Mar 2015, 19:55

Pozdravljeni,

zanima me natančen izračun odpravnine in ali je res, da
vsem zaposlenim, ne glede na višino plače, zakonsko pripada ista odpravnina (vkolikor izvzamemo kolektivno pogodbo)

Zaposleni je bil v podjetju 8 let, z minimalno plačo in pripadajočimi dnevnicami (voznik).

Ali lahko podate natančen izračun oz.formulo, zakonsko določene odpravnine.

Hvala za odgovor.

helianthus
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Prispevkov: 100
Pridružen: 20 Sep 2013, 20:48

Re: Izračun odpravnine

Odgovor Napisal/-a helianthus » 02 Apr 2015, 06:30

Višina odpravnine je odvisna od obdobja zaposlitve pri zadnjem delodajalcu in od povprečja zadnjih treh bruto plač, tako da je odpravnina lahko enaka za vse zaposlene le v zelo redkem slučaju.

Za 8 let delovne dobe pripada za vsako leto odpravnina v višini 1/5 povprečne bruto plače zadnjih treh mesecev.

Kopiram:
- če je bil delavec zaposlen pri delodajalcu od 1 leta do 10 let: 1/5 povprečne mesečne bruto plače zadnjih 3 mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu,
- če je bil delavec zaposlen pri delodajalcu od 10 let do 20 let: 1/4 povprečne mesečne bruto plače zadnjih 3 mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu,
- če je bil delavec zaposlen pri delodajalcu več kot 20 let: 1/3 povprečne mesečne bruto plače zadnjih 3 mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu,

ReLu
Nov član
Nov član
Prispevkov: 11
Pridružen: 24 Mar 2015, 17:31

Re: Izračun odpravnine

Odgovor Napisal/-a ReLu » 02 Apr 2015, 07:30

Hvala za odgovor. Gre za odoravnino ob upokojitvi...

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7837
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Izračun odpravnine

Odgovor Napisal/-a slovan » 02 Apr 2015, 07:58

Če gre za odpravnino ob upokojitvi, poglejte ta člen Zakona o delovnih razmerjih in kot boste videli je odpravnina za vse "enaka", saj je osnova povprečna mesečna plača v RS (če odmisliva, da bi bila njegova plača ugodnejša varianta):
132. člen
(odpravnina ob upokojitvi)
(1) Če s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ni določeno drugače, je delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Delodajalec lahko izplača odpravnino v breme posebnega zavarovanja.
(2) Če se delavec po upokojitvi ponovno zaposli, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi nima pravice do odpravnine po prejšnjem odstavku.
(3) Če se delavec, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let, delno upokoji, ima pri delodajalcu, pri katerem mu je prenehala pogodba o zaposlitvi in je sklenil novo za krajši delovni čas, pravico do odpravnine v sorazmernem delu.
(4) Delodajalec je dolžan delavcu, ki dela krajši delovni čas in je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let, v primeru upokojitve izplačati odpravnino sorazmerno delovnemu času, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 67. členom tega zakona.
(5) Delavec ni upravičen do odpravnine po prvem odstavku tega člena, če ima pravico do odpravnine po 108. členu tega zakona in če je delodajalec zanj financiral dokup pokojninske dobe. Delavec je upravičen do izplačila razlike, če je znesek odpravnine po 108. členu tega zakona oziroma znesek za dokup pokojninske dobe nižji od zneska odpravnine po prvem odstavku tega člena.

lp

Odgovori