Plačilo akontacija za DOHDEJ - Sklic?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
forumi.klepet
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Plačilo akontacija za DOHDEJ - Sklic?

Odgovor Napisal/-a forumi.klepet »

Pozdravljeni,

kateri je pravilen sklic za plačilo akontacije od dohodka iz dejavnosti po davčnem obračunu:
1. 19 DŠ-99996
2. 19 DŠ-40002

Za odgovor se vnaprej zahvaljujem!
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Re: Plačilo akontacija za DOHDEJ - Sklic?

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Pod št.2.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
forumi.klepet
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a forumi.klepet »

Najlepša hvala za odgovor.

lp
Daoling
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Daoling »

Bom kar tule vprašala. Lani zaradi nizkega dohodka nisem plačevala predhodne akontacije. Po davčnem obračunu pa imam za leto 2014 12 evrov davčne obveznosti, ki jo moram plačati v roku 30 dni od oddaje davčnega obračuna. Letos bom tako morala plačevati še predhodno akontacijo v istem znesku in sicer v trimesečnih obrokih po 3 evre, kar pa pomeni, da bom za tiste pičle 3 evre vsakič plačevala še provizijo banki. Glede na to, da gresta obe akontaciji na isti TRR in je tudi sklic za plačilo lanske in letošnje akontacije isti, ali lahko plačam naenkrat celoten znesek, torej 24 evrov, ne da bi mi na FURS-u kaj komplicirali zaradi tega?
No, verjetno bodo še veseli...

Lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Mogoče vas bodo klicali, da imate preplačilo, toda če jim pojasnite, ne bi smelo biti problemov. Edino, kar vas lahko doleti, je, da vam vrnejo preplačilo.
Daoling
Nov član
Nov član

Hm, če bom pri namenu plačila dovolj jasna, npr. napišem ''akontacija 2014 in predhodna akontacija 2015'', bodo razumeli kaj plačujem... Verjetno bo najbolje, da jih kar pokličem in vprašam kako je s tem.

Hvala za odgovor, adut.
Daoling
Nov član
Nov član

Za tiste, ki se mogoče spopadate z istim ali podobnim problemom posredujem odgovor z FURS-a:

Davčni zavezanec lahko plača višji znesek od določene obveznosti, kljub temu, da je davčni
zavezanec dolžan plačati davek v rokih kot jih predpisuje zakon. V primeru, da davčni zavezanec
plača davek v višjem znesku in se izkaže preplačilo davka, se preveč plačani znesek, ki presega 10
EUR,
vrne po uradni dolžnosti v 30 dneh od dneva predložitve davčnega obračuna. Tako vam v
primeru preplačila ne moremo zagotoviti, da ne bi prišlo do izvedbe pobota drugih zapadlih
obveznosti oziroma da ne bi prišlo do vračila davka po uradni dolžnosti.

Skratka, odločila sem se, da najprej nakažem akontacijo za 2014, torej prvih 12 €. Potem pa še naslednjih 12 € - tako bo moje preplačilo znašalo samo 9 € in upam, da mi ga ne bodo vračali nazaj...

Lp
buderus199
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a buderus199 »

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če moram za prvi mesec poslovanja s.p. (začetek poslovanja 2.3.2015) plačati akontacijo dogodnine v mesecu aprilu ali komaj v mesecu maju? Pri napovedi prihodkov, mi je bila odmirjena akontacija dohodnine 44,44€ mesečno (400€ akontacije letno / 9 mesecev = 44,44€), kot je razvidno iz tukaj: https://www.dropbox.com/s/wl3sehuolph8u ... e.jpg?dl=0

Hvala za nasvet.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Po mojem plačate odmerjeno akontacijo aprila.
Odgovori