Izplačilo čeka in normiran s.p.

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tcma
Nov član
Nov član

Izplačilo čeka in normiran s.p.

Odgovor Napisal/-a Tcma »

V kratkem odpiram normiran s.p., pa se mi je zataknilo pri zadnjem kosu sestavljanke.

Velik del mesečnih plačil bom dobival v čekih (ZDA, dolarji), novčenje le-teh pa traja tudi do 40 dni. Problem je, ker zahtevo za izplačilo čeka lahko dam samo 1x na mesec (do 15-ega v mesecu). Na čeku je datum okrog 29-ega isti mesec, v roke ga dobim pa šele naslednji mesec okrog 10-ega. Potem ga lahko dam novčiti na banko in denar dobim šele v roku 30 dni. Rad bi se izognil plačevanju prispevkov dokler ček ni vnovčen.

Ali obstaja opcija, da dobim ček recimo danes (na njem je napisan današnji datum), odprem pa s.p. aprila in ga vnovčim šele takrat? Na kaj moram biti pozoren in ali bo to šlo skozi? Preden zahtevam izplačilo, moram podati svojo davčno številko in ime firme. Kot mi je znano, ostane davčna številka s.p.ja ista kot moja osebna davčna, ime firme pa tudi poznam že vnaprej.

Na čeku so napisani znesek, datum izdaje in naslov ameriškega podjetja (izdajatelja). Nekako takole:

Slika

Vsakršna pomoč dobrodošla. Hvala!
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Re: Izplačilo čeka in normiran s.p.

Odgovor Napisal/-a novica »

Tudi tisti, ki dobivamo (-jo) plačila s trimesečno ali še daljšo zamudo, si ne moremo nič pomagati - pa naj bodo virmani, keš ali pa čeki...
Tcma
Nov član
Nov član

novica napisal/-a:Tudi tisti, ki dobivamo (-jo) plačila s trimesečno ali še daljšo zamudo, si ne moremo nič pomagati - pa naj bodo virmani, keš ali pa čeki...
Lahko sicer na Abanki vzamem odkup privatnega čeka, ampak je spet nepotreben strošek cca 100€.

Glavno vprašanje je, če bi bila kakšna panika odpreti S.P. 1.aprila in 15.aprila vnovčiti ček na katerem piše datum izdaje 29.marca.

Prebral sem, da se račun podjetju iz tujine izda šele, ko je ček vnovčen in denar na TRRju, potemtakem to ne bi smel biti problem, nisem pa 100% prepričan zaenkrat.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Račun za opravljeno storitev se izda, ko je storitev opravljena. Če so zaporedne storitve, se lahko v skladu z dogovorom račun izda enkrat na mesec (konec meseca za tekoči mesec), neodvisno od tega kdaj bo račun plačan. V vašem primeru plačila s čekom, je račun plačan z datumom prejema čeka in ne z datumom, ko je ček vnovčen.
Ček z datumom izdaje 29. marec pomeni, da je le-ta izdan za opravljene storitve, ko s.p. še sploh ni deloval (ni opravljal dejavnosti).

lp
Tcma
Nov član
Nov član

slovan napisal/-a:Račun za opravljeno storitev se izda, ko je storitev opravljena. Če so zaporedne storitve, se lahko v skladu z dogovorom račun izda enkrat na mesec (konec meseca za tekoči mesec), neodvisno od tega kdaj bo račun plačan. V vašem primeru plačila s čekom, je račun plačan z datumom prejema čeka in ne z datumom, ko je ček vnovčen.
Ček z datumom izdaje 29. marec pomeni, da je le-ta izdan za opravljene storitve, ko s.p. še sploh ni deloval (ni opravljal dejavnosti).

lp
Se pravi, da knjižim, ko dobim ček fizično v roke? To se mi zdi edino logično, ker ček prihaja po pošti 2 tedna. Kako naj vem, da bo sploh prišel?

Na čeku je datum izdaje recimo 29. maj, dobim ga v roke 10. junija, prihodek se šteje za junij in prispevke zanj plačam šele julija? To bi bilo super.

Tole je kar ena velika J. vse skupaj. Hvala za odgovor!
Odgovori