Zanima me po kaksni pogodbi lahko zaposlim strica ki je v penziji v pop sp s katerim opravljam dejavnost čiščenje, nekje sem zasledil da ga lahko zaposlim za 60ur\mesec in mu država še zmeraj izplačuje pokojnino.Je to res in kakšno pogodbo podpiševa?...Predvsem me zanima kakšni so moji stroški oziroma dajatve in prispevki za njega v tem primeru, zaenkrat plačujem 65€ dajatev...sem pa med normiranci,če ima to sploh kakšne veze z vsem zgoraj naštetim.
Hvala za odgovore in pomoč
Lp
pop SP,zaposlitev penzionerja?
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: pop SP,zaposlitev penzionerja?
Pogodba o občasnem oziroma začasnem delu upokojenca. V bistvu je to podjemna pogodba.
Sem malo pobrskal in minimalno plačilo je 4,20€ na uro kar na mesec pri 60tih urah nanese 252€...je torej teh 252€ osnova za davčni odtegljaj???, ki znaša 25% od dohodkov in 8,85% prispevek za PIZ, prispevek za zdr. zavarovanje je fiksen 4,55€ , potemtakem me prispevki koštajo 90€...to je izracun ce je osnova 252€ in sem prav razumel napisano??
JE kot ste napisali, samo k temu morate dodati še 25%, ki jih plača delodajalec.
LP, TONIJA
Izračun:b1905 napisal/-a:Sem malo pobrskal in minimalno plačilo je 4,20€ na uro kar na mesec pri 60tih urah nanese 252€...je torej teh 252€ osnova za davčni odtegljaj???, ki znaša 25% od dohodkov in 8,85% prispevek za PIZ, prispevek za zdr. zavarovanje je fiksen 4,55€ , potemtakem me prispevki koštajo 90€...to je izracun ce je osnova 252€ in sem prav razumel napisano??
- bruto znesek .........................................................................252,00€
- prispevek za zdrav.zavar.= 6,36% od bruto zneska .....................16,03€
- akont. dohodnine 25% od davčne osnove (252,00 - normirani stroški 10%/25,20€ - prisp. za ZZ - 16,03 = 210,77€).......................................................................52,69€
= neto izplačilo izvajalcu/upokojencu ( 252,00-16,03-52,69)...........183,28€
+ prisp. za PIZ 8,85% od bruto zneska .........................................22,30€
+ pavšalni znesek za pošk.pri delu ............................................... 4,63€
+ dajatev od začasnega obč.dela upokoj. ..................................... 63,00€
= skupaj strošek "delodajalca" (252,00+22,30+4,63+63,00) .........341,93€
lp
Hvala za vaš čas in odgovore... Ta realnost da moram jaz plačat 340€ da bi on prejel 180€ je pa poraz,moderni sužnji pa to...lp
Na žalost, to pa je kruta realnost.
Za vas je strošek res 340€; državi pa "prispevate" vi 90€; upokojenec pa še 69€. Vaš prispevek državi je "dokončen", upokojenec pa ima še malo upanja, da bo na podlagi letne dohodninske napovedi (informativni izračun) dobil kaj nazaj od plačane dohodnine (seveda, če mu bodo skupni obdavčljivi dohodki to pokazali = pokojnina in dohodek iz občasnega dela).
lp
Za vas je strošek res 340€; državi pa "prispevate" vi 90€; upokojenec pa še 69€. Vaš prispevek državi je "dokončen", upokojenec pa ima še malo upanja, da bo na podlagi letne dohodninske napovedi (informativni izračun) dobil kaj nazaj od plačane dohodnine (seveda, če mu bodo skupni obdavčljivi dohodki to pokazali = pokojnina in dohodek iz občasnega dela).
lp