BILANCE - KAJ STORITI?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

BILANCE - KAJ STORITI?

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Pozdravljeni, forumovci,

imam vprašanje in upam, da mi boste pomagali.....
Podjetje - d.o.o. - že štiri leta ne posluje - ima samo ustanovni kapital, drugih stroškov in prihodkov ni bilo.
Tri leta smo oddajali bilance - lastnik se sploh ni zmenil za to, da je treba kaj oddati - niti ga nikakor nismo mogli najti ne preko pošte ne mobitela... Tako, da letos bilanc nismo oddali....

Zdaj pa se je možakar našel in bi rad zadevo uredil. Kako zdaj urediti situacijo? Ali pošljemo obračun davka iz dobička na DURS? Kaj mislite? Kako pa je z oddajo podatkov na AJPES? Mi lahko kdo pomaga, prosim.
Rada bi vedela kako in kaj, preden kontaktiram kontrolorko na DURS-u oz. uslužbenko na AJPESU?

Ima kdo s tem kakšne izkušnje?

Lepo prosim za mnenja in pomoč. Hvala že vnaprej. :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Re: BILANCE - KAJ STORITI?

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Verjetno vas bodo k oddaji pozvali in zadevo kar uredite, predvsem na FURS, pokličite pa tudi na AJPES..., MISLIM, DA JE PRISTOJBINA MED LETOM MALCE VIŠJA.

Vsekakor pa vam priporočam, da bilance oddate, kajti, če poslovni subjekt dve leti ne oddaja izkazov, je izbrisan po slžbeni dolžnosti. Ravno tako ste obvezni imeti TRR. Mogoče bi bilo dobro razmisliti k zaprtju podjetja...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Samo opažanje s strani :
" d.o.o. - že štiri leta ne posluje - ... stroškov ...ni bilo.
Tri leta smo oddajali bilance "

Ste to počeli zastonj?
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Kaj pa bančni stroški in stroški Ajpes-a?
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
KANARČEK
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a KANARČEK »

Ja, lahko rečem da zastonj. Tudi lani se ni javil, pa sem vseeno oddala.....
Trr mu je banka zaprla....

Da ne govorim, nič od nič.
Ker se tudi tokrat ni javil, mu pač bilanc nisem oddala. Zdaj pa je "pogruntal", da bi firmo "zagnal"....
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Za oddajo in tudi neoddajo je odgovorna oseba, ki je kot odgovorna oseba vpisana v poslovnem registru. Lahko bi oddal (računovodja) prazen obrazec, a to ni v skladu tudi z računovodskimi standardi, kjer je osnovno pravilo, da morajo izkazi izkazovati resnično stanje ter morajo biti narejeni na verodostojnih listinah. Če se z odajo strinja odgovorna oseba, to lahko naredite, oddaste pazen obrazev, vsebinsko ne odgovarjate vi. Toda, zagotovo neki dogodki so, izpiski TRR so že tu. Podjetje namreč mora imeti odprt aktiven poslovni račun.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Podjetje mora imeti, skladno z zakonom o gospodarskih družbah odprt TRR. Banka pa ga po svojih zakonih zapre, če na njem ni prometa. Podjetnik ga bo pač moral vsake pol leta odpirati na novo.

Verjetno bo, če ne bo oddanih izkazov urgiral ali AJPES, ali pa DURS in se verjetno navezal tudi na vas - sem že imel tak primer - a vi le sporočite dejanski stanje, odnos do podjetnika. V vaše dobro, mogoče le zaradi vesti, magari pisno s priporočeno pošiljko s povratnico, obvestite podjetnika o neoddanih izkazih in možnosti sankcij, tudi izbrisa firme.... Če malce polemiziram, v primeru ko oddaste prazen obrazec, obstaja realna možnost, da vas podjetnik toži... Mogoče je to le teoretična hipotetična možnost, a zakonodaja mu to omogoča.

V mojem primeru sem skkšal navezati stik s tem podjetnikom, a izkazalo se je, da je pataloški goljuf... Kako se je zadeva končala, me ne zanima. Pred tem pa sem imel kar nekaj pogovorov s inšpektorico, a me ta ni obremenjevala, temveč iskala le informacije.

Pred leti pa sem tak primer neoddaje zelo lepo rešil s sodelovanjem podjetnika (samoprijave...), a razlog neoddaj je bil povsem osebni... Tudi tu sem zelo lepo sodeloval z referentko na davčni..., ki je podjetniku zelo pomagala. On je namreč izrazil voljo do rešitve problema. To je bilo 7 let nazaj.
Mirko Slika
Odgovori