Pozdravljeni!
imam par vprašanj in nikjer ne najdem točnega odgovora...
zaposlen sem bil oz.sem od 24.7.2014 do 23.7.2015. od 26.5. do 4.7. sem bil v bolniški zaradi bolezni. 2 dni ponovno delal in 8.7. ponovno bolniška. komisija je odobrila do 18.8. a med tem časom mi pogodba poteče in ne bo podaljšana.
zdaj me pa zanima: zzzs naj bi mi izplačal bolniško od 24.7. do 18.8. pa me zanima izračun le te. v 2014 sem bil zaposlen le dobrih 5 mesec z minimalno plačo.
od 19.8. naprej za obdobje 3 mesecev pa naj bi mi pripadalo denarno nadomestilo. nikjer ne najdem konkretnega primera za izračun.
za lažji izračun recimo da bi bila bruto povprečna plača zadnjih 8 mesec 1000e. kako potega izračun naprej.
če sem karkoli po pomoti zapisal naj me popravi. hvala za odgovor!
denarno nadomestilo + bolniška
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: denarno nadomestilo + bolniška
Vzamete samo plače, ki ste jih prejeli v letu 2014 (kar je na informativnem izračunu dohodnine) in jih delite z urami, ki pripadajo tem prejetim plačam. Tako dobite povprečno plačo, ki jo za prvih 90 dni v breme zavoda zmanjšate za 20% in to je bruto nadomestilo, ki ga boste prejeli.
-
subaruwrc
razumem. glede 1. dela mi je sedaj jasno!
kaj pa 2. del? kako je z obdavčitvami tu?
hvala za odgovor.
kaj pa 2. del? kako je z obdavčitvami tu?
hvala za odgovor.
??? 2.del?
nadomestilo je obdavčeno isto kot plača, torej 22.10% prispevkov in dohodnina po lestvici (po odbiti olajšavi)
nadomestilo je obdavčeno isto kot plača, torej 22.10% prispevkov in dohodnina po lestvici (po odbiti olajšavi)
Tudi jaz imam podoben slučaj, ampak mi odgovor ni čisto jasen.
1. Imam pogodbo za določen čas (11 mesecev), ki mi je potekla 31. 7. 2015. Od 30. 7. 2015 sem na bolniški. Kolikor vem, mi mora delodajalec plačati bolniško, tudi če je medtem pogoba že potekla. Zanima me višina bolniške, če sem delala za skrajšani delovni čas, moja plača pa je bila sestavljena iz plačila za redno delo plus nagrade za učinkovitost (ki ne vem na kaj so bile vezane, mislim pa, da na uspešnost poslovalnice). Torej kako se računa višina bolniške - zasledila sem, da glede na višino plače v zadnjem mesecu. Ali se gleda samo redno delo ali se zraven upoštevajo tudi te nagrade za učinkovitost?
2. Višina odpravnine-po novem ti pripada tudi, če si imel pogodbo za določen čas (razen v nekaterih izjemah)- višina se gleda na zadnje 3 plače. Ali se v mojem primeru gleda za zadnja 2 meseca in 1 mesec bolniške (kolikor ti je delodajalec dolžan plačat, ker potem jo plačuje ZZZS) ali se mi gleda na Zadnje 3 dejanske plače (bolniška nima veze)?
3. Po bolniški se bom prijavila na Zavod, kjer bom dobila nadomestila plače 3 mesece. Tudi tu me zanima višina, če kdo ve ali se gleda glede na plače ali je bolniška tudi zraven? Sicer lahko to pokličem na Zavod za zaposlovanje, če pa kdo ve iz prve roke, pa bi prosila za odgovor.
Najlepša hvala za odgovore in nasvete.
Lep pozdrav
1. Imam pogodbo za določen čas (11 mesecev), ki mi je potekla 31. 7. 2015. Od 30. 7. 2015 sem na bolniški. Kolikor vem, mi mora delodajalec plačati bolniško, tudi če je medtem pogoba že potekla. Zanima me višina bolniške, če sem delala za skrajšani delovni čas, moja plača pa je bila sestavljena iz plačila za redno delo plus nagrade za učinkovitost (ki ne vem na kaj so bile vezane, mislim pa, da na uspešnost poslovalnice). Torej kako se računa višina bolniške - zasledila sem, da glede na višino plače v zadnjem mesecu. Ali se gleda samo redno delo ali se zraven upoštevajo tudi te nagrade za učinkovitost?
2. Višina odpravnine-po novem ti pripada tudi, če si imel pogodbo za določen čas (razen v nekaterih izjemah)- višina se gleda na zadnje 3 plače. Ali se v mojem primeru gleda za zadnja 2 meseca in 1 mesec bolniške (kolikor ti je delodajalec dolžan plačat, ker potem jo plačuje ZZZS) ali se mi gleda na Zadnje 3 dejanske plače (bolniška nima veze)?
3. Po bolniški se bom prijavila na Zavod, kjer bom dobila nadomestila plače 3 mesece. Tudi tu me zanima višina, če kdo ve ali se gleda glede na plače ali je bolniška tudi zraven? Sicer lahko to pokličem na Zavod za zaposlovanje, če pa kdo ve iz prve roke, pa bi prosila za odgovor.
Najlepša hvala za odgovore in nasvete.
Lep pozdrav