Dodatek na delovno dobo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
brigita23
Novinec
Novinec

Dodatek na delovno dobo

Odgovor Napisal/-a brigita23 »

Pozdravljeni

Zanima me ali je lahko dodatek za delovno dobo vstet v neto placo in kje se potem to vidi. Dobila sem namrec pogodbo kjer pise da mi pripadajo dodatki, ki jih doloca zakon, na placilni listi pa tega dodatka ni nikjer prikazanega?
Imam 13,5 let delovne dobe. Ko sem direktorja povprasala po dodatku mi je odvrnil da je vstet v NETO placo in da obstajajo cleni za to, ki to dovoljujejo. Ker se na te stvari resnicno ne spoznam bom vesela vsakega vasega odgovora.
Hvala, lp
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Dodatek na delovno dobo

Odgovor Napisal/-a adut »

Mislim, da če ne piše v pogodbi, da so dodatki všteti v neto plačo, njegove trditve ne držijo.
Menim pa tudi, da morajo biti dodatki prikazani na plačilni listi, tudi če so všteti - 135.člen ZDR-1:

(2) Delodajalec je dolžan delavcu do konca plačilnega dne izdati pisni obračun, iz katerega so razvidni podatki o plači, nadomestilu plače, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki, do katerih je delavec upravičen na podlagi zakona, kolektivne pogodbe, splošnega akta delodajalca ali pogodbe o zaposlitvi, obračun in plačilo davkov in prispevkov ter plačilni dan. Iz pisnega obračuna morajo biti razvidni tudi podatki o delavcu in delodajalcu.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Dodatki morajo biti razvidni tudi na plačilni listi in potrjevat, to, kar je zapisano v pogodbi. Nevarnost je v izrazu, ali je to "plača", kjer je znesek fiksno dogovorjen in se ne spreminja, torej dodatki niso vključeni, če je v pogodbi zapisana "osnovna plača" in nadalje zapisani dodatki, morajo ti biti tudi razvidni iz plačilne liste. V pogodbi je zapisan tudi znesek tako "plače", ki je fiksna, kot lahko tudi "osnovne plače", ki je variabilen in se nanj obračunajo vsi dodatki, skladno s pogodbo, navadno je to dodatek za delovno dobo.

Povprašajjte na osvnovi vaše plačilne liste delodajalca, kaj je na tem...
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
brigita23
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a brigita23 »

Takole mi pise v pogodbi, navajam:
Osnovna placa delavke na navedenem delovnem mestu v skladu s predvidenim delovnim ucinkom in ob normalnih delovnih pogojih znasa na dan podpisa pogodbe xeur (brutto). Na osnovno bruto placo delavcu pripada se dodatek za prehrano ter eventuelni potni stroski oddobreni s strani nadrejenega

Placa se izplacuje najkasneje 18dan v mesecu, za pretekli mesec na TRR.

Delavki pripadajo k osnovni placi se dodatki, ki jih ureja zakon o delovnih razmerjih.

Na placilni listi pa je podatek o bruto placi, minulo delo pa je 0%.
Jaz mislim da bi mi na tako pogodbo pripadal dodatek??
Kam se naj obrnem, imam obcutek da me hoce nadrejeni naplahtati!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Točno to, kar sem hotel izvedeti. Delavki poleg osnovne plače pripadajo dodatki, navedeni v pogodbi o zaposlitvi, ter vsi, zakonsko določeni dodatki, kamor sodijo tudi dodatek na delovno dobo na osnovi kolektivnih pogodb ter predvsem krovnega Zakona o delovnih razmerjih. Podatki o dodatkih morajo biti tudi razvidni iz delavkine plačilne liste in delodajalec mora na vprašanje delavca te dodatke tudi znati razložiti.

Citiram iz ZDR:

X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE

222. člen
(dodatek za delovno dobo)

Delavci, ki imajo ob uveljavitvi tega zakona dodatek za delovno dobo najmanj v višini 0,5 odstotkov od osnovne plače za vsako izpolnjeno leto delovne dobe, ohranijo tak dodatek, razen če je s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti določeno drugače.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori