KNJIŽENJE FAKTURE IZ USA - NUJNO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
PETRA123
Začetnik
Začetnik

KNJIŽENJE FAKTURE IZ USA - NUJNO

Odgovor Napisal/-a PETRA123 »

Prosim da mi pomagate pri situaciji. Ali mi lahko prosim kdo pove po katerem tečaju se preračuna iz USD v EUR prejeta faktura za blago iz Amerike? Sam špediterski račun in knjiženje MRN mi je jasen. Ampak ko gledam knjiženje računa za blago prejšnjega računovodstva nikakor ne morem pogruntati po katerem tečaju so knjižili račun za prejeto blago. Vem tudi to da glede na to da gre za blago prejeto iz tretjih držav ne gre v ddv knjigo. Zanima me samo preračun!!!! :sjezen: :sjezen: :sjezen:
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Re: KNJIŽENJE FAKTURE IZ USA - NUJNO

A res nobeden ne ve????
finbiro
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a finbiro »

Po srednjem tečaju Banke Slovenije (objavljen predzadnjo sredo v preteklem mesecu).
Za preračun ga uporablja tudi carina in je naveden na EUL v koloni 23 (valutni tečaj).
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Ja hvala za odgovor vendar mi ni jasno. Prejsnje racunovodstvo je fakturo zaknjizilo po veliko nizjem tecaju kot pa je bil naveden na obrazcu MRN. Na obrazcu je bil tecaj naprimer 1,3596 na preracunu fakture iz USD v EUR pa 0,9436. Zdej res ne vem kaj je pravilno?
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Ali se oba strinjava da je to tecajna lista ECB Banke Slovenije?
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Zdej pa res ne vem. Sem se pozanimala kako knjižiti uvoz blaga iz USA vendar mi vsak razlaga drugače. Račun od špediterja z vključenim DDV mi je jasen. MRN je potrjen na datum 2.7.2015. Račun za blago pa je datiran na 20.06.2015. Zdaj ne vem eni pravijo da se vrednost računa vnese v ddv evidenco ( ne gre v knjige ) po tečaju datuma prejetja računa v podjetje drugi pa da je to datum na MRN ko je bilo blaga carinjeno. Še 1x prosim za pomoč! :sjezen: :sjezen: :sjezen:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Kateri tečaj uporabite pri uvozu blaga je odvisno od tega kateri tečaj uporabi carinski organ, ko vam carini blago. V DD-O obrazec namreč vpišete znesek DDV-ja (in osnovo), ki je razvidna iz EUL-a (osnovo v polje 31; DDV v polje 41). Carinski organ uporabi referenčni tečaj ECB Banke Slovenije (včasih smo temu rekli tudi srednji tečaj BS):
Opomba pri tečajnici Banke Slovenije: Ker so objavljeni devizni tečaji valut povprečja nakupih in prodajnih tečajev, ne odražajo nujno tečaja, po katerih so bili sklenjeni posli na deviznem trgu, in služijo le kot referenca.
finbiro napisal/-a:Po srednjem tečaju Banke Slovenije (objavljen predzadnjo sredo v preteklem mesecu).
Za preračun ga uporablja tudi carina in je naveden na EUL v koloni 23 (valutni tečaj).
In da ne boste imeli težav pri usklajevanju davčnih knjig (DDV-O) uporabite za preračun isti tečaj. Glede nato, da morate v poslovnih knjigah obveznosti izkazane v drugi valuti preračunati na koncu meseca oziroma na dan bilance stanja, se bo razlika med tečajema izkazala kot finančni prihodek/odhodek (tečajna razlika). SRS-ji (npr. SRS 11.22: kratkoročni dolgovi izkazani v tuji valuti se preračunajo v domačo valuto........) ne določajo kateri tečaj uporabite za preračun: ali referenčni tečaj BS na zadnji dan meseca; prodajni tečaj poslovne banke pri poravnavi obveznosti do tujine........

lp
PETRA123
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala za odgovor. Če prav razumem uporabim tisti tečaj ki je naveden na MRN ki ga je uporabila špedicija za ovrednotenje blaga ob koncu leta pa če obveznost do dobavitelja ostane neplačana naredim na dan 31.12. tečajne razlike?
Odgovori