Prokurist

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sonca
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 09 Okt 2014, 22:26

Prokurist

Odgovor Napisal/-a sonca » 09 Okt 2014, 22:43

V d.o.o. sta dve lastnika. Eden je že upokojenec, eden je zaposlen kot direktor in zakoniti zastopnik. Firma nima več dovolj prohodkov za pokrivanje plače direktorja in ker čez dve leti odhaja tudi v pokoj, bi se prijavil na zavodu in prejemal nadomestilo do upokojitve. Vendar ob prijavi na zavod ne sme biti direktor, lahko pa je prokurist. Ali ima d.o.o. lahko samo prokurista kot zastopnika ? Ali se v primeru likvidacije firme po skrajšanem postopku prav tako lahko prijavi na zavodu za zaposlovanje in prejema nadomestilo do upokojitve?
Firma izkazuje izgubo.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Prokurist

Odgovor Napisal/-a slovan » 12 Okt 2014, 17:56

Družba mora imeti direktorja/poslovodjo, saj le ta lahko vodi podjetje.

lp
sonca napisal/-a:Ali se v primeru likvidacije firme po skrajšanem postopku prav tako lahko prijavi na zavodu za zaposlovanje in prejema nadomestilo do upokojitve?
Na to vprašanje vam bodo pravilno odgovorili na Republiškem zavodu za zaposlovanje.

lp

vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 841
Pridružen: 18 Maj 2004, 11:39
Kraj: Celje

Re: Prokurist

Odgovor Napisal/-a vesnak » 02 Sep 2015, 07:04

če je direktor/zastopnik podjetja v d.o.o. upokojenec, ali lahko sklene pogodbo o poslovodenju in dobil izplačano po vrsti dohodka (??) honorar za zastopanje in prodajo artiklov v tem podjetju? podjetje je majhno in premalo rednih prihodkov, da bi lahko zaposlili še koga dodatno.

Kako je za omenjeno osebo povračilo potnih stroškov v povezavi z obiskom sejmov ipd zadev, za produkte, ki jih ali jih ima namen tržiti?

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Prokurist

Odgovor Napisal/-a slovan » 02 Sep 2015, 07:59

Da direktor/poslovodja ne more opravljati tudi drugih poslov v podjetju in prejemati plačila preko poslovodne pogodbe, je davčni organ že podal svoje stališče. Tovrstna dela je zato mogoče opravljati preko podjemne pogodbe (zastopanje, raziskava trga, pridobivanje potencialnih kupcev....= komercialna dejavnost, marketinška..), v katero se vključijo tudi povračila stroškov.

lp

vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 841
Pridružen: 18 Maj 2004, 11:39
Kraj: Celje

Re: Prokurist

Odgovor Napisal/-a vesnak » 02 Sep 2015, 08:56

hvala slovan!

1. torej kot razumem zastopnik/direktor/, ki je hkrati tudi že upokojenec ne sme iti na sejem in si ogledati kaj bi lahko podjetje, za katerega dela, našel kakšne nove produkte in dobil za to neobdavčeno povrnjene potne in materialne stroške v povezavi s tem?

2. Kaj pa drugi primer: upokojenec prijavljen na zzzs kot pomoč v podjetju/brezplačno za kar se oddaja rek in plačuje tistih nekaj eurov prispevka, ali lahko gre ta oseba tudi na sejem in dobi povrnjeno vstopnino in prenočišče (če je izven SLO) ter ostale pripadajoče potne stroške, ne da bi zapadlo pod obdavčitev?

3. Lastnik podjetja, s stausom študenta, zdravstveno zavarovan po starših, bi šel rad na sejem v okviru dejavnosti svojega lastnega podjetja. Ali lahko temu študentu neobdavčeno povrnemo potne stroške in vstopnino sejma?

vesela bom za komentarje! hvala vnaprej vsem!

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7952
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Prokurist

Odgovor Napisal/-a slovan » 02 Sep 2015, 12:59

vesnak napisal/-a:1. torej kot razumem zastopnik/direktor/, ki je hkrati tudi že upokojenec
Poslovodna pogodba je osnova, po kateri prejema direktor plačilo za svoje delo in hkrati osnova za povračilo stroškov, ki jih ima pri delu. Kolikor je obisk sejma v funkciji direktorja: navezava stikov z bodočimi dobavitelji/kupci je lahko dejavnost/opravilo tako direktorja kot tudi komercialista, povračilo stroškov tega obiska najbrž ni problem. Sklepanje pogodb pa je v domeni le direktorja. Torej je bistveno kako opredeliti naravo posla.
vesnak napisal/-a:Kaj pa drugi primer: upokojenec prijavljen na zzzs kot pomoč v podjetju/brezplačno za kar se oddaja rek in plačuje tistih nekaj eurov prispevka, ali lahko gre ta oseba tudi na sejem in dobi povrnjeno vstopnino in prenočišče (če je izven SLO) ter ostale pripadajoče potne stroške, ne da bi zapadlo pod obdavčitev?
O tovrstni zaposlitvi in povračilih stroškov je bilo tudi na tem portalu že veliko debat. Nikjer eksplicitno ni navedeno ali sme prejemati povračila stroškov ali ne, saj povračila niso plačilo za delo. Obstaja celo stališče, da so povračila stroškov ne smatrajo kot obdavčljiv dohodek. Najbolje pa je imeti pisno stališče davčnega organa.
vesnak napisal/-a:3. Lastnik podjetja, s stausom študenta, zdravstveno zavarovan po starših, bi šel rad na sejem v okviru dejavnosti svojega lastnega podjetja. Ali lahko temu študentu neobdavčeno povrnemo potne stroške in vstopnino sejma?
Lastnik podjetja (je vseeno ali je študent ali ne) ne more brez kakršnekoli pogodbe prejemati povračil stroškov. Glejte 74. člen Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (prikrito izplačilo dobička); 90. člen Zakona o dohodnini (dividenda je tudi prikrito izplačilo dobička).

lp

vesnak
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Prispevkov: 841
Pridružen: 18 Maj 2004, 11:39
Kraj: Celje

Re: Prokurist

Odgovor Napisal/-a vesnak » 02 Sep 2015, 17:36

Slovan prav lepo se vam zahvaljujem za vse info !

Odgovori