Plačilo akontacije dohodnine

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
takanaka
Novinec
Novinec
Kraj: KRANJ

Plačilo akontacije dohodnine

Odgovor Napisal/-a takanaka »

Spoštovani, mi lahko kdo razloži naslednje: Neki osebi, ki ima s.p. in je zavezanec za DDV oddajam v najem gostinski lokal, sam imam tudi s.p. vendar nisem zavezanec za DDV. Z novim letom pa bom lokal oddajal,kot fizična oseba. Vem, da bo akontacijo dohodnine plačevala ta oseba ,ki ima v najemu lokal. Koliko procentov mora ona plačati od 1000 evrov najemnine in koliko ostane potem meni ? ,ali se ji ta davek všteje oziroma odšteje pri svojem davku ?
Hvala lepa za informacijo in lep pozdrav.
Takanaka
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: Plačilo akontacije dohodnine

Odgovor Napisal/-a adut »

Če je v pogodbi določeno, da je 1000 € bruto, potem plača 225 € davka, vam pa nakaže 775 €.
Če je 1000 € neto, pa poleg 1000 € vam, plača še 290,33 € davka.
Davek je dokončen in se ne poračunava z informativnim obračunom dohodnine.
Oboje gre v strošek.
Lutama
Začetnik
Začetnik

Re: Plačilo akontacije dohodnine

Odgovor Napisal/-a Lutama »

Ce se lahko navezem na to vprasanje me zanima naslednje: podjetje ima v najemu poslovni prostor od fizicne osebe. Najemnino placa enkrat letno in odda rek obrazec, odvede dohodnino. Potem pa ji fizicna oseba vsak mese zaracuna se obratovalne stroske-dejanske, ki jih podjetje potem tudi placa. Glede na to, da to ni izdan racun ampak samo specifikacija stroskov me zanima na kakssn nacin se tp poknjizi? Ali je treba tudi ta znesek upostevati kot stroske najema in oddati rek obrazec?
Odgovori