Pozdravljeni,
Zanima me, če imam pravo predstavo/definicijo pojma dobropis in predvsem me zanima, če je v skladu z zakonodajo možno nuditi/omogočati in navsezadnje ali sploh pride do t.i. dobropisa v nadaljevanju, kjer bo predstavljen možen primer poteka poslovnega procesa v našem podjetju. Kot prvo bi rad predstavil v kakšnem poslovnem procesu bi prišlo pri poslovanju do dobropisa v našem podjetju.
Preko spletne platforme/trgovine bomo ponujali izdelke, ki jih bo lahko potrošnik nabral v spletni trgovini (ob tem opravil še druge korake skozi proces nakupovanja) ter jih bo moral pred možnostjo oddaje naročila tudi preko spleta plačati (torej preko različnih spletnih instrumentov-kreditne/debetne kartice, paypal.. bo poravnal znesek v vrednosti nabranih izdelkov, ki jih želi oddati v naročilo.). Po oddanem naročilu bomo v sklopu dejavnosti podjetja izvedli fizično izvedbo naročila (nabavo in dostavo izdelkov iz naročila) v toku katere se lahko zgodi, da nebomo dobili vseh izdelkov, ki jih je v procesu oddaje naročila naročil in kupil potrošnik. Zato smo imeli v mislih, da če pride do takšne situacije se potrošniku v razliki nedostavljenih izdelkov (torej vrednosti nedostavljenih izdelkov katerih količino in s tem vrednost je pred tem že plačal) pripiše/ustvari dobropis (gre za obliko denarne količine, ki bo ponazarjala razliko nedostavljenih izdelkov in njihove vrendosti, ki ni bila dostavljena/dobavljena v zadnjem poslovnem procesu).
Kot že omenjeno me zanima, če lahko v zgoraj opisanem primeru potrošniku v takšnem scenariju pripišemo dobropis?
KOT drugo pa me ob tem zanima, če se lahko omeji potrošnika pri koriščenju njegovega (torej vrednosti, ki jo ima na kontu dobropisa in mu je bila ustvarjena iz nedobavljenih izdelkov) dobropisa in sicer v sledečem smislu. Namreč v sklopu oddaje naročila bomo imeli v podjetju za možno oddajo naročila nastavljeno minimalno potrebno vrednost nabranih izdelkov, ki bo omogočala, da se nabrano naročilo sploh lahko odda. Primer: Npr. potrošnik je pridobil od zadnjega oddanega naročila 10 Eur dobropisa, ki ga ima na kontu (v sklopu profila v spletni trgovini) dobropisa in ta vrednost bo pomenila, da lahko za to vrednost v naslednjih nakupovanjih znižije svoja novo nabrana/oddana naročila. Tukaj me sedaj zanima, ali (če imamo v politiki oddaje naročila, da je potrebno za oddajo naročila nabrati min 25Eur v vrednosti naročila, drugače se naročilo nemore oddati) lahko v primeru, da potrošnik v tem novem naročilu nabere za 28Eur v vrednosti naročila njemu omejimo nižanje končnega računa (torej znižuje si lahko oz. sistem sam znižuje na podlagi tega da ve stanje konto dobropisa posameznega uporabnika) le do vrednosti 25Eur (ki je minimalna vrednost za možno oddajo naročila) ali mu moramo v naslednjem nakupu po pridobitvi dobropisa (torej ker je v zadnjem nakupu pridobil 10Eur dobropisa) v celoti omogočiti nižanje končnega računa - torej v danem primeru iz nabranih 28Eur do vrednosti 18Eur (28Eur stvarnega nabranega naročila - 10Eur dobropisa iz zadnjega nakupa = 18Eur absolutno končnega računa po odbitku/popustu v vrednosti dobropisa), ki predstavlja za vrednost dobropisa (ki ga je nazadnje pridobil) znižano končno ceno računa?
Ob tem bi se še navezal na zadnji odstavek s tem, da povem, da bi se v primeru, ko potrošnik nebi mogel v celoti porabiti v naslednjem nakupovanju dobropisa v celotnih 10Eurih (ker pač nebi zadovolil minimalne vrednosti za oddajo naročila kot je bilo opisano zgoraj) bi le tega v razliki od dobropisa, ki je še ostal na njegovem kontu lahko porabljal v naslednjih nakupovanjih.
Res gre za nekoliko daljše obrazloženo zadevo vendar je leta na tak način najbolje razumljiva in najlažje s tem odgovorljiva.
Zelo bi bil vesel, če bi mi kdo lahko odgovoril in predvsem potrdil moje razmišljanje- torej če gre le to v pravi smeri.
Lp
Dobropis
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Dobropis
1. Dobropis lahko daš, seveda. Je lepo, če kupca na to možnost nedobave artiklov opozoriš v kakšnih pogojih.
Mora pa kupec tudi imeti možnost, da mu vrneš denar. Ne smeš ga z dobropisom silit v nakup nečesa, kar ne potrebuje.
2. Dobropis bi ti rad uporabil kot "način plačila". In tista omejitev minimalnega nakupa na 25 EUR nima veze s tem.
Nekdo naklika artiklov za 28EUR. Pika. Presegel je mejo. OK.
In 8 EUR bo plačal po povzetju, 10 z dobropisom, 4 s kartico in 6 s čokoladnimi bomboni.
Pri tej drugi točki bi se mogoče lahko izgovarjal na kakšne svoje pogoje poslovanja, in odštel dobropis kot si si zamislil, pri prvem pa se boš vračilu denarja bolj težko izognil.
Recimo primer:
Naročim zadevo A za 15EUR in zadevo B za 20EUR, zraven zaračunaš še 3EUR poštnine, ker bo oboje poslano skupaj.
In se zgodi, da zadeve B nimaš več.
Pošlješ torej A.
20 dobim na dobropis.
In čakam, če boš še kdaj imel v trgovini B ali kaj podobnega.
Končno dočakam.
Naročim B, ki ima še vedno enako ceno (20EUR).
Ne poterbujem nič drugega.
a) a bo to naročilo šlo naprej, ali si me na suho nat***, da moram še nekaj za 5EUR kupit?
b) kako je s poštnino? sem jo že prvič plačal, ko bi lahko oboje skupaj poslal.
A me boš še za poštnino enkrat nat***?
c) kaj pa, če boš čez nekaj dni ugotovil, da je zadeve B spet zmanjkalo?
Hočem denar nazaj !!!
Mora pa kupec tudi imeti možnost, da mu vrneš denar. Ne smeš ga z dobropisom silit v nakup nečesa, kar ne potrebuje.
2. Dobropis bi ti rad uporabil kot "način plačila". In tista omejitev minimalnega nakupa na 25 EUR nima veze s tem.
Nekdo naklika artiklov za 28EUR. Pika. Presegel je mejo. OK.
In 8 EUR bo plačal po povzetju, 10 z dobropisom, 4 s kartico in 6 s čokoladnimi bomboni.
Pri tej drugi točki bi se mogoče lahko izgovarjal na kakšne svoje pogoje poslovanja, in odštel dobropis kot si si zamislil, pri prvem pa se boš vračilu denarja bolj težko izognil.
Recimo primer:
Naročim zadevo A za 15EUR in zadevo B za 20EUR, zraven zaračunaš še 3EUR poštnine, ker bo oboje poslano skupaj.
In se zgodi, da zadeve B nimaš več.
Pošlješ torej A.
20 dobim na dobropis.
In čakam, če boš še kdaj imel v trgovini B ali kaj podobnega.
Končno dočakam.
Naročim B, ki ima še vedno enako ceno (20EUR).
Ne poterbujem nič drugega.
a) a bo to naročilo šlo naprej, ali si me na suho nat***, da moram še nekaj za 5EUR kupit?
b) kako je s poštnino? sem jo že prvič plačal, ko bi lahko oboje skupaj poslal.
A me boš še za poštnino enkrat nat***?
c) kaj pa, če boš čez nekaj dni ugotovil, da je zadeve B spet zmanjkalo?
Hočem denar nazaj !!!
Mogoče malo preverite, če se vaš prodajni model sklada s temle ...
http://europa.eu/youreurope/citizens/sh ... dex_sl.htm
http://europa.eu/youreurope/citizens/sh ... dex_sl.htm
-
Gasper88
Pozdravljeni,
Najlepše se zahvaljujem obema uporabnikoma, ki sta mi s svojima odgovoroma zelo pomagala pri nadaljnjem razvijanju ideje.
Hvala.
Lp
Najlepše se zahvaljujem obema uporabnikoma, ki sta mi s svojima odgovoroma zelo pomagala pri nadaljnjem razvijanju ideje.
Hvala.
Lp