Kolikšen znesek moram izstaviti na računu?
Moderator: Mirko Zbačnik
Kolikšen znesek moram izstaviti na računu?
Pozdravljeni.
Zanima me sledeča zadeva, če bi mi prosim lahko na njo odgovorili:
Trenutno imam z naročnikom sklenjeno podjemno pogodbo, po kateri prejemam na TRR izplačilo 400 EUR neto.
V primeru, da odprem s. p. (normiran), kolikšen je moj upravičen bruto znesek, ki jim ga naj izstavim na računu, če je končen znesek, ki ga moram prejeti in mi mora ostati po plačilu vseh prispevkov, torej 400 EUR neto?
Obstaja kakšna formula za to? Šlo pa bi za pogodbo o poslovnem sodelovanju.
Ker če jaz kot s.p. (normiranec) izstavim račun 400 EUR, potem mi ne ostane 400 neto po plačilu vseh prispevkov ...
Hvala za info in pomoč, lep pozdrav
Zanima me sledeča zadeva, če bi mi prosim lahko na njo odgovorili:
Trenutno imam z naročnikom sklenjeno podjemno pogodbo, po kateri prejemam na TRR izplačilo 400 EUR neto.
V primeru, da odprem s. p. (normiran), kolikšen je moj upravičen bruto znesek, ki jim ga naj izstavim na računu, če je končen znesek, ki ga moram prejeti in mi mora ostati po plačilu vseh prispevkov, torej 400 EUR neto?
Obstaja kakšna formula za to? Šlo pa bi za pogodbo o poslovnem sodelovanju.
Ker če jaz kot s.p. (normiranec) izstavim račun 400 EUR, potem mi ne ostane 400 neto po plačilu vseh prispevkov ...
Hvala za info in pomoč, lep pozdrav
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Kolikšen znesek moram izstaviti na računu?
Vas bolj zanima, koliko ostane vam neto, po plačilu prispevkov, Vsekakor je, razmerje boljše, če imate več računov, kajti mesečni strošek s.p.-ja so prispevki, nato pa je vse odvisno od dohodnine. Verjetno bo tudi za vašega "delodajalca" ugodneje, daa imate s.p. Obdavčitev prek podjemne je pač zelo neugodna.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pozdrav.
Zanima me torej, kakšen znesek naj bo na računu, da bo logično in korektno tako, da bo meni na koncu potem dejansko ostalo 400 neto?
Zanima me torej, kakšen znesek naj bo na računu, da bo logično in korektno tako, da bo meni na koncu potem dejansko ostalo 400 neto?
Dohodnina je pri normiranem s.p. končna in znaša 20 % od davčne osnove, ki znaša 20 % od prihodkov. Poenostavljeno znaša dohodnina 4 % od prihodkov.
Minimalni mesečni prispevki so trenutno dobrih 300 €, ki pa jih lahko novoustanovljeni s.p. delno zniža v prvih dveh letih delovanja.
Minimalni mesečni prispevki so trenutno dobrih 300 €, ki pa jih lahko novoustanovljeni s.p. delno zniža v prvih dveh letih delovanja.
Kaj to pomeni za moj znesek računa? 
400 neto = koliko na izstavljenem računu? Nisem zavezanec za DDV.
400 neto = koliko na izstavljenem računu? Nisem zavezanec za DDV.
Malo srednješolske matematike pa bo šlo, ali ne?
Predpostavljajte, da je neto 400 + prispevki 300 = 700 prihodek. Ta znesek vam predstavlja 96% fakturiranega zneska (100% - 4% dohodnina).
Iščeva bruto znesek: 700: 0,96= 729€ in to je znesek, ki ga boste fakturirali.
In še preizkus, če to pravilo velja:
- 729€...dohodnina je 4% tega zneska = 29€
- izračun neta: 729 - 29 - 300 = 400€ neto.....
lp
Predpostavljajte, da je neto 400 + prispevki 300 = 700 prihodek. Ta znesek vam predstavlja 96% fakturiranega zneska (100% - 4% dohodnina).
Iščeva bruto znesek: 700: 0,96= 729€ in to je znesek, ki ga boste fakturirali.
In še preizkus, če to pravilo velja:
- 729€...dohodnina je 4% tega zneska = 29€
- izračun neta: 729 - 29 - 300 = 400€ neto.....
lp
Ampak lahko celoten znesek prispevkov "prevalim" na zgolj enega naročnika?
Hvala za pomoč.
Hvala za pomoč.
Sprašujete v ednini (o enem znesku in preoblikovanju podjemne pogodbe v ....).
Če boste opravljali dejavnost za več kupcev pa seveda gornja "formula" ne velja, saj boste morali prispevke "prevaliti" na vse.
Sestavite načrt poslovanja: koliko načrtuje prihodkov v določenem obdobju.... koliki so prispevki v tem obdobju..... koliko je dohodnine v tem obdobju..... kakšen "neto" pričakujete v določenem obdobju..... in potem matematiko v roke pa bo šlo!
lp
Če boste opravljali dejavnost za več kupcev pa seveda gornja "formula" ne velja, saj boste morali prispevke "prevaliti" na vse.
Sestavite načrt poslovanja: koliko načrtuje prihodkov v določenem obdobju.... koliki so prispevki v tem obdobju..... koliko je dohodnine v tem obdobju..... kakšen "neto" pričakujete v določenem obdobju..... in potem matematiko v roke pa bo šlo!
lp
Ali ne bi bil bolj "pravičen" način, če se poišče obratno izhodišče: da je bruto strošek za naročnika enak ( znesek izdanega računa spja = bruto strošku podjemne pogodbe)?
Še zlasti, če bo potem delal za več naročnikov (kajti posameznega naročnika nima kaj brigati, recimo koliko prispevkov "odpade" nanj...
lp
Še zlasti, če bo potem delal za več naročnikov (kajti posameznega naročnika nima kaj brigati, recimo koliko prispevkov "odpade" nanj...
lp
Novica, hvala za vaše mnenje.
Koliko pa bi bilo v tem primeru torej 400 neto v bruto znesku, če se dela za več naročnikov? Realno ... in po kakšnem ključu bi prišli do tega bruto ...
Hvala za informacijo. Lp
Koliko pa bi bilo v tem primeru torej 400 neto v bruto znesku, če se dela za več naročnikov? Realno ... in po kakšnem ključu bi prišli do tega bruto ...
Hvala za informacijo. Lp