Pozdravljeni,
iz podjetja sem delavcu nakazala 9.000,00 za kratkoročno posojilo. Ta denar je vrnil v 7 dneh.
Kako se to posojilo knjiži in kako zapira? Ali moram za tako kratko obdobje tudi računati obresti?
Hvala in l.p.
Sara
Knjiženje posojila
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Knjiženje posojila
Za odobreno posojilo morate skleniti pisno pogodbo in v njej navesti vse bistvene sestavine: rok vračila; obrestno mero (najnižja obrestna mera je enaka obrestni meri med povezanimi osebami - glej 5. odstavek 43. člena zakona o dohodnini*); način obračuna......
Dano posojilo predstavlja za vas terjatev do delavca: 182/110
Vračilo posojila: 110/182
Obračun obresti: 150/775 in poravnava obresti: 110/150; obresti morate obračunati tudi za teh 7 dni, sicer neobračun predstavlja boniteto zaposlenemu.
*(5) Če delodajalec delojemalcu zagotovi posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne, se boniteta določi na podlagi tržne obrestne mere. Za tržno obrestno mero se šteje priznana obrestna mera, ki jo določi minister, pristojen za finance, na podlagi zakona, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb za potrebe določanja obresti med povezanimi osebami.
lp
Dano posojilo predstavlja za vas terjatev do delavca: 182/110
Vračilo posojila: 110/182
Obračun obresti: 150/775 in poravnava obresti: 110/150; obresti morate obračunati tudi za teh 7 dni, sicer neobračun predstavlja boniteto zaposlenemu.
*(5) Če delodajalec delojemalcu zagotovi posojilo brez obresti ali z obrestno mero, ki je nižja od tržne, se boniteta določi na podlagi tržne obrestne mere. Za tržno obrestno mero se šteje priznana obrestna mera, ki jo določi minister, pristojen za finance, na podlagi zakona, ki ureja davek od dohodkov pravnih oseb za potrebe določanja obresti med povezanimi osebami.
lp
Pozdravljeni,
a mi lahko kdo pove koliko je priznana obrestna mera za september 2015? Iščem a ne najdem. Prepričana sem, da ko mi sporočite link kje se nahaja se bom tolkla po glavi. Vem, da je variabilni del za sept. -0,09900%.
Posojilo: 23.09.2015 - 30.09.2015 - 9.000,00€
Torej če prav razumem je moja obrestna mera = (obrestna mera - 0,09900%)
In potem izračun (G * p * d) : 36500 = (9.000,00 * p * 8 ) : 36500 = 72.000,00 p : 36500 = 1,9726027397p
Torej rabim še tri informacije ali potrdila:
- je moj izračun obresti pravilen?
- priznana obrestna mera od katere obračunam obresti
- ali računam 7 ali 8 dni (se vzame v dobo posojila dan nakazila in dan vračila ali samo enega od teh)?
Hvala za pomoč in l.p.
Sara
a mi lahko kdo pove koliko je priznana obrestna mera za september 2015? Iščem a ne najdem. Prepričana sem, da ko mi sporočite link kje se nahaja se bom tolkla po glavi. Vem, da je variabilni del za sept. -0,09900%.
Posojilo: 23.09.2015 - 30.09.2015 - 9.000,00€
Torej če prav razumem je moja obrestna mera = (obrestna mera - 0,09900%)
In potem izračun (G * p * d) : 36500 = (9.000,00 * p * 8 ) : 36500 = 72.000,00 p : 36500 = 1,9726027397p
Torej rabim še tri informacije ali potrdila:
- je moj izračun obresti pravilen?
- priznana obrestna mera od katere obračunam obresti
- ali računam 7 ali 8 dni (se vzame v dobo posojila dan nakazila in dan vračila ali samo enega od teh)?
Hvala za pomoč in l.p.
Sara
Tukaj sta linka:
http://www.mf.gov.si/si/delovna_podrocj ... i_osebami/
http://www.mf.gov.si/si/delovna_podrocj ... leto_2015/
Na povezavi seveda najdete le variabilni del obrestne mere, ki je v vašem primeru negativna. K variabilnemu delu se dodajo še pribitki na ročnost (pri vas ga ni, ker za ročnost do enega meseca ni pribitka) in pribitek na kreditno oceno za fizične osebe, ki je 0,75%.
Postopek za izračun obresti je pravilen, sedaj še vključite obrestno mero.
http://www.mf.gov.si/si/delovna_podrocj ... i_osebami/
http://www.mf.gov.si/si/delovna_podrocj ... leto_2015/
Na povezavi seveda najdete le variabilni del obrestne mere, ki je v vašem primeru negativna. K variabilnemu delu se dodajo še pribitki na ročnost (pri vas ga ni, ker za ročnost do enega meseca ni pribitka) in pribitek na kreditno oceno za fizične osebe, ki je 0,75%.
Postopek za izračun obresti je pravilen, sedaj še vključite obrestno mero.