Do konca današnjega dne je rok za oddajo DDV-O obračuna za september. Ampak eDavki ne delajo (sploh niso dostopni, ne odpre strani, poskusil sem iz večih lokacij).
Kako postopati v tem primeru, da v primeru zamude ne bo krivda na nas in da za zamudo ne bomo sankcionirani.
Lahko še kdo napiše, če mu/ji delajo eDavki ali ne?
Hvala in lp.
Nedelujoči eDavki, danes rok za oddajo DDV-O
Moderator: Mirko Zbačnik
-
poslovodja11
- Novinec

Re: Nedelujoči eDavki, danes rok za oddajo DDV-O
E-davki res ne delujejo, saj ne morete priti niti do strani. Ampak kar se tiče zamude, pa nedelovanje na današnji popoldanski čas ni opravičilo za zamudo pri oddaji. Obrazec se namreč odda najkasneje zadnji delovni dan v mesecu, kar pomeni, da ste "imeli čas" oddaje tudi prej kot je zadnji dan. Na žalost!
lp
lp
-
poslovodja11
- Novinec

No, s tem se ne strinjam, če je rok za oddajo 30.10., pomeni, da mora biti oddaja omogočena tudi 30.10., kaj ni tako? Če na današnji dan ne bi bila dovoljena oddaja, bi bil rok drugačen. Skratka, z oddajo danes nisem v nikakršni zamudi ali prekršku.
Če pa že govorimo o razlogih, pa verjetno veste, da obveznost plačila DDV nastopi z dnem oddaje obračuna. Prej pač zaradi plačilne nediscipline nismo imeli sredstev za plačilo DDV. Ne glede na to, zakoniti rok za oddajo še traja.
Če pa že govorimo o razlogih, pa verjetno veste, da obveznost plačila DDV nastopi z dnem oddaje obračuna. Prej pač zaradi plačilne nediscipline nismo imeli sredstev za plačilo DDV. Ne glede na to, zakoniti rok za oddajo še traja.
Zadnjič spremenil poslovodja11, dne 30 Okt 2015, 18:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Se strinjam, da vam mora biti oddaja omogočena tudi na zadnji dan, ki je določen v zakonu. Moj komentar je samo v tem, da je v zakonu določba: DO zadnjega delovnega dne v mesecu......
lp
lp
[quote="poslovodja11"]No, s tem se ne strinjam, če je rok za oddajo 30.10., pomeni, da mora biti oddaja omogočena tudi 30.10., kaj ni tako? . Skratka, z oddajo danes nisem v nikakršni zamudi ali prekršku. -
se povsem strinjam in zaradi oddaje v ponedeljek ne bi smel furs niti pisniti.
pa verjetno veste, da obveznost plačila DDV nastopi z dnem oddaje obračuna. .
to pa ne drži:
77. člen
(1) Davčni zavezanec mora plačati DDV v državni proračun najpozneje v roku, v katerem mora predložiti obračun DDV .
Tako da iz tega sledi praktičen poduk za naprej - raje oddati prej...plačati pa zadnji delovnik - upajoč pri tem, da pa ne bo takrat razpadel "plačilni sistem". ( in upoštevajoč, da banke ne delajo prav vsak "navadni" delovni dan - recimo na Veliki petek!).
lp
se povsem strinjam in zaradi oddaje v ponedeljek ne bi smel furs niti pisniti.
pa verjetno veste, da obveznost plačila DDV nastopi z dnem oddaje obračuna. .
to pa ne drži:
77. člen
(1) Davčni zavezanec mora plačati DDV v državni proračun najpozneje v roku, v katerem mora predložiti obračun DDV .
Tako da iz tega sledi praktičen poduk za naprej - raje oddati prej...plačati pa zadnji delovnik - upajoč pri tem, da pa ne bo takrat razpadel "plačilni sistem". ( in upoštevajoč, da banke ne delajo prav vsak "navadni" delovni dan - recimo na Veliki petek!).
lp
Se strinjam z Novico. Če bi bil FURS fer, bi pa lahko že dopoldne vsaj obvestilo napisali, da e-davki ne bodo delovali. Opažam, da so vse bolj nedosledni, kar zadeva obvestil o nedelovanju e-davkov.
lp.
lp.
-
poslovodja11
- Novinec

Hvala vsem za odziv, hvala tudi Novici za popravek glede roka plačila DDV.
Ker gre za poskus vložitve obrazca v zakonitem roku, razlogi zakaj ni bil vložen prej, v bistvu niso pomembni, ker z današnjim dnem vložitve ni prav nič narobe.
Oddal bom takoj ko bo možno, ampak sigurno ne kot samoprijavo.
Sem pa razumljivo "naperjen", ker zna na drugi strani biti FURS zelo občutljiv za vsako napako davčnega zavezanca.
Ker gre za poskus vložitve obrazca v zakonitem roku, razlogi zakaj ni bil vložen prej, v bistvu niso pomembni, ker z današnjim dnem vložitve ni prav nič narobe.
Oddal bom takoj ko bo možno, ampak sigurno ne kot samoprijavo.
Sem pa razumljivo "naperjen", ker zna na drugi strani biti FURS zelo občutljiv za vsako napako davčnega zavezanca.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Eno je teorija, zakon, drugo pa dejstvo. Velikokrat se zgodi, tudi zaradi raznih drugih dejavnikov, da obrazca ne oddamo točno ob roku. Oddajte takoj, ko bo mogoče, za plačilo pa poskrbite, da bo pravočasno.
V praksi se dogaja, na primer ob lanskem žledu, ko je vse crknilo 30. januarja..... . Neka gospa mi je dejala, tudi to je možnost (če delujejo eDvki in splet), da lahko daste vlogo oziroma obvestilo z tehtnimi razlogi, zakaj ne morete oddati. Tudi mene je vprašala, vendar sem ji odvrnil, da bi, če bi imel sploh elektriko in povezavo.
Vseh sort težave so v reali, a kljub temu skušajmo spoštovati zakonske roke.
V praksi se dogaja, na primer ob lanskem žledu, ko je vse crknilo 30. januarja..... . Neka gospa mi je dejala, tudi to je možnost (če delujejo eDvki in splet), da lahko daste vlogo oziroma obvestilo z tehtnimi razlogi, zakaj ne morete oddati. Tudi mene je vprašala, vendar sem ji odvrnil, da bi, če bi imel sploh elektriko in povezavo.
Vseh sort težave so v reali, a kljub temu skušajmo spoštovati zakonske roke.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko