Pozdravljeni, forumovci,
lepo prosim vašo pomoč oz. mnenja in sicer:
podjetje - d.o.o., bi rado od kmeta, ki je pavšalist, kupilo les.
Kakšne dokumente mora izstaviti kmet - računov ne izstavlja, ali je v redu, če izstavi kupoprodajno pogodbo?
Kako je s plačilo kakšne dajatve? Ali plača kakšen davek?
Lepo prosim za pomoč. Hvala že vnaprej.
kmet pavšalist in prodaja lesa
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: kmet pavšalist in prodaja lesa
Če kmet ne izda računa, ga izda podjetje - samofakturiranje. Če je kmet upravičen do pavšalnega nadomestila, se ga doda na račun. Pavš. nadomestilo (8%) si podjetje odbija pri DDV-O.
Hvala lepa, Mimika,
zanima me še, kaj mora narediti kmet v tem primeru. Mora kam prijaviti prodajo - ali, če hoče - lahko izstavi račun?
zanima me še, kaj mora narediti kmet v tem primeru. Mora kam prijaviti prodajo - ali, če hoče - lahko izstavi račun?
Kmet lahko izda račun - čisto normalno, z vključenim pavšalnim nadomestilom (naj vam posreduje tudi odločbo, da je upravičen do obračunavanja pavšalnega nadomestila - pridobil jo je iz FURS-a). Njegova obveznost bo nastala konec leta, ko mora na FURS preko e-davkov javit koliko pavšalnega nadomestila je med letom obračunal (pavšalno nadomestilo se lahko obračuna le pri prodaji proizvodov/pridelkov davčnim zavezancem).
Najlepša hvala, mimika, za izčrpen odgovor.
Prosim za pomoč - sem kmet in iz osnovne dejavnosti pavšalist, hkrati imam tudi dopolnilno dejavnost, zavezan za ddv. Iz dopolnilne dejavnosti bom izdal račun kmetu pavšalistu za pridelke - samofakturiranje (ali naj napišem to tudi na račun?).
1. Na račun napišem 8% pavšal in ali ga moram tudi zneskovno prikazati?
2.Kje na ddv obrazcu obračunam oz. prikažem ta 8% ddv.... ali pod točko 43?
3.Ter kako obravnavam ta račun pri dejavnosti - kot prejet račun od kmeta pavšalista - torej kot moj strošek za nabavo dobrin in ddv?
Če sem še na kaj pozabil,me opozorite.
Hvala.
1. Na račun napišem 8% pavšal in ali ga moram tudi zneskovno prikazati?
2.Kje na ddv obrazcu obračunam oz. prikažem ta 8% ddv.... ali pod točko 43?
3.Ter kako obravnavam ta račun pri dejavnosti - kot prejet račun od kmeta pavšalista - torej kot moj strošek za nabavo dobrin in ddv?
Če sem še na kaj pozabil,me opozorite.
Hvala.
LP