Spoštovani,
Imam vprašanje, ki se nanaša na ddv. Namreč sem leta 2009 prijavil račune v stečajno maso dolžnika( d.o.o.), od izstavljenih računov sem prijavil in komaj plačal DDV, saj je bil zajeten znesek. Stečaj je trajal...Leta 2011 sem slučajno izvedel kje so objavljeni rezultati vezani na stečaje in našel svojo terjatev v prerekanih! Bil sem že prepozen za kakršenkoli ugovor stečajnemu upravitelju. Nato sem hotel vsaj popraviti izstopni DDV, saj ne bom poplačan. Oddal sem popravek, a so me napotili naj storniram obrazec, ker bom imel pravico do odbitka komaj ob zaključenem postopku! Zaradi neplačila naročnika sem bil v dolgovih., ter sem na Furs naslovil vprašanje, da bom dejavnost zaprl in če lahko potem zahtevam vračilo tega davka, glede na dejstvo, da ko bo stečaj zaključen bom fizična oseba in ne bom imel identifikacijske številke za ddv.
Pojasnilo imam v elektronski pošti..je kar dolgo, na koncu sledi povzetek, ki ga spodaj citiram:
"Glede na omenjeno torej lahko kot fizična oseba na podlagi ZDavP-2 zahtevate vračilo zneska DDV z vlogo pri davčnem organu, seveda ob izoplnjevanju pogojev (pravnomočen sklep o stečajnem postopku, Vlogi morate predložiti vse ustrezne listine in dokazila ( račune, dokazila o višini terjatev, dokazila o obračunanem in plačanem DDV, pravnomočen sklep o stečaju..."
Sedaj imam pravnomočen sklep da je stečajni postopek dolžnika zaključen, Želel sem vprašati ali lahko preko e- davkov vložim tale zahtevek, saj imam zdaj vsa dokazila...Prejel pa sem klic od Fursa, da lahko vlogo dam, vendar bo negativno rešena!!
Vem, da je takrat veljalo da lahko uveljavljaš na koncu, vem, da se je potem tole spremenilo in so tisti, ki so šli pozneje v stečaj lahko odbijali ta ddv. Skratka rekel mi je, da ne morem zahtevati nazaj, ter da če grem naprej se pritožiti takšne zadeve padejo na upravnem sodišču...
Enostavno sem okrog prenešen za več tisoč evrov? Prvič ko so mi dejansko ostali dolžni, nato pa še s strani države. Kaj je za narediti?
Ima še kdo podobno izkušnjo?
Prosim za vsako mnenje, za kar se vam lepo zahvaljujem.
VRAČILO DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: VRAČILO DDV
Mene tudi to zanima, če bi kdo kaj povedal...kako se sploh ravna s temi prerekanimi terjatvami? Dejansko je takrat razvidno da ne bo poplačano.
No bi tudi prosila, če kdo pojasni, kako je sploh prišlo do trditve da po zaključenem stečaju. Glede na dejstvo, da se ne da popravka narediti, in da stanje na kartici v kolikor je ddv prijavljen in vplačan izkazuje "0".
Dejavnost zaprta, kaj če ponovno registrira s.p.? In se identificira za namene ddv- potem pa presežek ni iz te dejavnosti, ali kako?
Vozel...
l
No bi tudi prosila, če kdo pojasni, kako je sploh prišlo do trditve da po zaključenem stečaju. Glede na dejstvo, da se ne da popravka narediti, in da stanje na kartici v kolikor je ddv prijavljen in vplačan izkazuje "0".
Dejavnost zaprta, kaj če ponovno registrira s.p.? In se identificira za namene ddv- potem pa presežek ni iz te dejavnosti, ali kako?
Vozel...
l