Knjižbe prispevkov - napaka

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slometa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Knjižbe prispevkov - napaka

Odgovor Napisal/-a slometa »

Pozdravljeni,
zgodila se mi je (upam da samo majhna) površnost, nepazljivost... Pri prispevkih za samozaposlene imam saldo v debetu v vseh treh podkontih. To se mi že vleče nekaj let (vem :sjezen: ), pa pri izdelave zaključnih računov žal nisem bila toliko pozorna na točne zneske decembrskega obračuna in sploh nisem opazila, da je kaj narobe :x ... En znesek podkonta tudi sploh ni tako majhen... Poskusila sem ugotoviti, kje sem naredila napako, pa sem naredila cel doktorat... pri vseh spremembah zneskov (in popravkih) je skoraj misija nemogoče. Če prav razumem, sem naredila napako pri obračunih... Na kartici v edavkih se stanje ujema, torej je s plačili vse ok.
Kaj bi lahko v tem primeru storila, da bo prav? Ali lahko naredim temeljnico s popravki in jo knjižim kot običajno za obračun?
Najlepša hvala!!!
Lana
Anela
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Re: Knjižbe prispevkov - napaka

Odgovor Napisal/-a Anela »

Če gre za s.p. lahko obveznost za prispevke uskladite preko konta 919 - Pritoki in odtoki denarnih sredstev. Čeprav ste v preteklih letih iz tega naslova imeli najbrž prenizke stroške (če so debetni saldi).
Lp
Anela
slometa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Pozdravljeni, sem s.p. Ne vem, kako sem gledala, da so debetni... v bistvu je saldo na kredit... konto kartica me je zmedla ;). Se pravi da sem knjižila preveč, plačila so pa v redu (ne vem sicer, kako mi je to uspelo...). Upam, da bo prav, če razliko knjižim 265 / 919 (919 so pretoki gotovine?) in da ne bo kakih težav, tako veliki zneski pa spet niso... :szardi:
Hvala za pomoč!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Obračune prispevkov za socialno varnost ste oddajali preko e-davkov in le-ti so tudi knjiženi na vaši e-kartici. Glede na zneske v obračunih, ste tudi poravnali prispevke. Če je e-kartica usklajena: nima nobenega salda na nobenem od prispevkov, se postavi vprašanje na kateri podlagi ste potem vi knjižili v poslovne knjige: na podlagi OPZSV?? ali na podlagi ???

In ker sedaj ugotavljate, da imate kreditni saldo-saldo obveznosti, ki pa ni prava obveznost, ste posledično v določenih obdobjih izkazovali tudi prevelike stroške...nepravilno davčno osnovo..... premajhno obveznost za dohodnino.... Popravek zgolj preko odtokov/pritokov gospodinjstva ni dovolj, saj odprava napake vpliva na poslovni izid v obdobju, ko ste napako ugotovili: če ne gre za bistveno napako ali pa preko dohodka s.p. oziroma negativnega izida (kto 935 oziroma 937), kar ima vpliv tudi na davčno bilanco.

lp
slometa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Znesek je skupaj 57 eur. To ne vpliva veliko na poslovni izid, menim... Kaj sploh lahko naredim v tej situaciji?
slometa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Lepo prosim za nasvet :oops: . Najlepša hvala!
Odgovori