Pozdravljeni.
Bom skušal biti kratek. Začenjam s samostojno dejavnostjo. Vem, da po novem ni potrebno imeti dva računa. Imel bi normirane stroške, posloval bi z gotovino. Gre za storitveno dejavnost, zelo malo računov dnevno (eden ali dva). Gotovino bi sicer polagal na TRR, ampak ne dnevno. Do tu mi je vse jasno, moji pologi + gotovina v blagajni mora sovpadati z vrednostjo izdanih računov tistega obdobja, v kolikor pride nadzor.
Kaj pa se zgodi, v kolikor poleg pologov dobička dejavnosti polagam še denar, za katerega nimam knjigovodske evidence? Npr. plačam položnico za najemnino na poštnem okencu z gotovino, žena pa mi svojo polovico nakaže na TRR? Moram za vsak priliv prikazovati tudi njegov odliv? Se tako striktno išče dlako v jajcu tudi pri odmeri dohodnine? V kolikor si tisti "srečnež", da te preverjajo.
Ni mi najbolj jasno, če davkarijo zanimajo zgolj izdani računi (ki so pač po novem tudi takoj potrjeni) ali jih zanima tudi pretakanje sredstev na TRR. Konec koncev lahko držim letni izkupiček neprestano v blagajni in od tega prikazujem ničlo na računu. Kaj pa naredijo v tem primeru?
Obstaja kakšen kvalifikator ali namen nakazila, ki očitno nakazuje, da ta denar ni prišel od neizdajanja računov in da nima nikakršne zveze s poslovno dejavnostjo te fizične osebe?
Ali bolje še naprej delati z dvema bančnima računoma?
Hvala!
Enoten bančni račun in neposlovna sredstva
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Enoten bančni račun in neposlovna sredstva
moji pologi + gotovina v blagajni mora sovpadati z vrednostjo izdanih računov tistega obdobja, v kolikor pride nadzor.??
To pač ne drži : ni treba imeti blagajne, z gotovino lahko prosto razpolagaš = jo daš v žep( domnevam, da te inšpektor ne sme osebno preiskati?), v predal v avtu ali doma ali sinu za malico ali ženi za v trgovino - in ti tega ni treba zagovarjati/obrazlagati.
Kot normirancu ti ni treba voditi nobene evidence v zvezi z gotovino, zato je smiselno imeti en sam TRR (skupaj z osebno rabo) zaradi nižjih stroškov. lp
To pač ne drži : ni treba imeti blagajne, z gotovino lahko prosto razpolagaš = jo daš v žep( domnevam, da te inšpektor ne sme osebno preiskati?), v predal v avtu ali doma ali sinu za malico ali ženi za v trgovino - in ti tega ni treba zagovarjati/obrazlagati.
Kot normirancu ti ni treba voditi nobene evidence v zvezi z gotovino, zato je smiselno imeti en sam TRR (skupaj z osebno rabo) zaradi nižjih stroškov. lp
Npr. plačam položnico za najemnino na poštnem okencu z gotovino, žena pa mi svojo polovico nakaže na TRR?
Ločeno gospodinjstvo?
Vseeno ti lahko da keš, je bolj enostavno, razen če ti ne zaupa in rabi potrdilo "tretje osebe"...
PS Če nisi ravno bivši predsednik vlade, dvomim, da bodo preverjali, kdo od vaju plačuje najemnino itd...
Ločeno gospodinjstvo?
Vseeno ti lahko da keš, je bolj enostavno, razen če ti ne zaupa in rabi potrdilo "tretje osebe"...
PS Če nisi ravno bivši predsednik vlade, dvomim, da bodo preverjali, kdo od vaju plačuje najemnino itd...
Še vedno predlagam poseben račun za poslovne namene. Ko so sprejemali odločitve o enem računu, nas ni noben nič vprašal kaj je bolje, bolj pregledno.
Predvsem ko gre za knjiženje. Tudi za normirce je bolje, da imajo poseben račun, ki ni nujno da se imenuje poslovni.
To je moje mnenje.
Predvsem ko gre za knjiženje. Tudi za normirce je bolje, da imajo poseben račun, ki ni nujno da se imenuje poslovni.
To je moje mnenje.
Lepo vas pozdravljam.
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde
Janina, hvala, tudi sam nekako tako razmišljam.
Bom poenostavil in vam dal praktičen primer. Recimo da sosedu prodam rabljene avtomobilske gume (ali pa osebni računalnik) za 500 EUR, in to ne iz naslova moje dejavnosti, ampak kot smrtnik smrtniku. Kako teh 500 EUR položim na enoten račun, brez da bi FURS začel špekulirat (ali pri nadzoru ali pa na začetku leta pri odmeri dohodnine) o tem, če je prislužen na črno brez računa ali ne? Za take kupčije se ne sklepa pogodb ali izdaja računov.
Najemnino sem dal kot primer. Dokler vsi pri hiši služimo, si tudi stroške delimo, saj smo večja družina. Na koncu sem vedno jaz pobral denar in stroške gospodinjstva plačal enostavno preko spletne banke.
Primer: pri hiši nas je 6, vsak da mesečno 100 EUR zraven za položnice. Moj mesečni dodhek iz dejavnosti je npr. 1000 EUR. Kako položim teh 1600 EUR in hkrati črno na belem dokažem, da je od tega samo 1000 EUR tekočega dodhodka iz dejavnosti, preostali denar pa se ne tiče moje obrti?
Bom poenostavil in vam dal praktičen primer. Recimo da sosedu prodam rabljene avtomobilske gume (ali pa osebni računalnik) za 500 EUR, in to ne iz naslova moje dejavnosti, ampak kot smrtnik smrtniku. Kako teh 500 EUR položim na enoten račun, brez da bi FURS začel špekulirat (ali pri nadzoru ali pa na začetku leta pri odmeri dohodnine) o tem, če je prislužen na črno brez računa ali ne? Za take kupčije se ne sklepa pogodb ali izdaja računov.
Najemnino sem dal kot primer. Dokler vsi pri hiši služimo, si tudi stroške delimo, saj smo večja družina. Na koncu sem vedno jaz pobral denar in stroške gospodinjstva plačal enostavno preko spletne banke.
Primer: pri hiši nas je 6, vsak da mesečno 100 EUR zraven za položnice. Moj mesečni dodhek iz dejavnosti je npr. 1000 EUR. Kako položim teh 1600 EUR in hkrati črno na belem dokažem, da je od tega samo 1000 EUR tekočega dodhodka iz dejavnosti, preostali denar pa se ne tiče moje obrti?
Na koncu sem vedno jaz pobral denar in stroške gospodinjstva plačal enostavno preko spletne banke.
Najenostavneje, da stroške gospodinjstva plača en drugi (ki nima sp).
Najenostavneje, da stroške gospodinjstva plača en drugi (ki nima sp).