Knjiženje bonitete za mobitel

Moderator: Mirko Zbačnik

meka
Začetnik
Začetnik

Knjiženje bonitete za mobitel

Odgovor Napisal/-a meka »

Ker se sedaj prvič srečujem s knjiženjem bonitete vas prosim za naslednje mnenje. In sicer me zanima kako se knjiži boniteta 3.000 sit za mobitele. V rekapitulaciji plač imamo naslednje postavke:

- bruto plača 18.000 sit (za 6 uporabnikov službenih mobitelov)
- prispevki 3.978,00 sit
- dohodnina 3.065,36 sit
- neto -7.043,36 sit (se 6 zaposlenim odtegne od neto plače)

Na katere konte knjižiti?!
Ali je ta strošek davčno priznan?!

Hvala za pomoč.
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

Resnično bi potrebovala potek kontiranja.
Pa saj ste v večini tudi obračunavali boniteto za mobitel, mar ne?
Prooooosim. :D
tankra
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Jaz plače knjižim tako kot prej. Bruto je brez bonitet.Iz prispevkov na plačo pa preknjižim znesek prispevkov na boniteto na poseben konto. Prispevki na boniteto niso davčno priznani strošek.
Lp

Tanja
miška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a miška »

4735 je konto za bonitete in stimulacije - protikonto 2564 obveznost za prispevke iz stimulacij in bonitet8-)
miška
Začetnik
Začetnik

Se popravljam:???::oops:
4735 je konto za bonitete in stimulacije - protikonto ne bi vedela
4891 drugi stroški, davčno nepriznani - protikonto 2564 obveznost za prispevke iz stimulacij in bonitet

Če ima kdo predlog kaj dam za proti konto boniteti?
interdiskont
Nov član
Nov član
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a interdiskont »

Zakaj prispevki od bonitet niso davčno priznan odhodek? (KJE to piše?)
Ali zato, ker uporaba telefona v privatne namene ni potrebna za ustvarjanje prihodkov ali zato, ker so stroški pogovorov že knjiženi kot stroški?
Pri rekapitulaciji plač naš program ne ločuje med prispevki na bonitete in ostalimi prispevki.

meta
miška
Začetnik
Začetnik

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... tevilka=90

v 5.členu piše, pa glede na to, da je iz leta 2003 se verjetno sem štejejo tudi bonitete iz novega zakona...tako po moji logiki

še vedno iščem protikonto za 4735:mad::sad:
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Piše v novem zakonu o davku na dohodek pravnih oseb, tam, kjer so našteti davčno nepriznani stroški (člena pa ne bi vedela na pamet, literaturo imam v pisarni ... sorry). LP Alena
interdiskont
Nov član
Nov član
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a interdiskont »

Piše v 21.členu ZDDPO-1,2.odstavek:
3.točka:stroški ugodnosti,ki jih delavcem zagotavlja delodajalec. Ne vem pa, kje piše, da so nepriznani odhodki prispevki od bonitet. Naš računovodja pravi, da so priznani. Tudi program za izračun plač jih ne ločuje.

meta
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Same bonitete 18.000,00 sit jaz ne knjižim na noben konto. Plačo poknjižim tako kot prej, le da del prispevkov na boniteto preknjižim na konto davčno nepriznanih stroškov (odhodkov).
Lp
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

ALi je mogoče pravilno tako:
Stroške pogovorov mobitel knjižimo 100 % v stroške (priznane). Ko obračunamo plače z boniteto za mobitel, zmanjšamo priznane stroške za 3000 in povečamo davčno nepriznane stroške za isti znesek. Na ta konto pa dodamo še prispevke (16,1) od teh 3000. TOrej je davčno nepriznan strošek za en mobitel 3.483,00 SIT.

Jaz bi to takole naredila in ne bi preverjala ali je uporabnik mobitela porabil več ali manj za zasebne pogovore.
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Misty, jaz delam enako in mislim, da je tako tudi prav. AAA vi pa mešate stroške privatnih pogovorov z boniteto. Kar se tiče ločevanja privatnih in službenih pogovorov, smo že ugotavljali, da je zelo težko. Sama boniteta ne pomeni, da smete za 3.000,00 SIT imeti privatnih pogovorov, ampak pomeni ugodnost uporabe službenega mobitela v privatene namene. Stroškov pogovorov imate lahko manj ali več kot 3.000,00 SIT, kako jih boste pa ugotavljali pa je že druga zgodba[xx(]

Da pa so prispevki na bonitete davčno nepriznani je jasno, saj imajo z vidika ZDDPO značaj privatnosti, zato pa tudi je boniteta, a ne:???:

lp

Magda
Odgovori