Povračilo potnih stroškov

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MiL
Novinec
Novinec

Povračilo potnih stroškov

Odgovor Napisal/-a MiL »

Spoštovani,

Eno vprašanje imam in sicer. Sem študent, hkrati pa tudi direktor v podjetju kjer imam pogodbo o poslovodenju. Po tej pogodbi nebi prejemal nobenih izplačil, razen povračilo potnih stroškov. Seveda do uredbe vlade. Imam pa polna pooblastila za vodenje družbe ! :)

Sicer sem prejel kar nekaj različnih odgovorov, pa me zanima če mi lahko kdo pove ? Ali je to kakor koli obdavčeno, je potrebno zraven plačati še kakšne prispevke ? Ali kar koli ?

Ali se lahko po pogodbi o poslovodenju izplačajo samo povračila brez izplačila ?

Prejel sem sicer tudi pisni odg iz davčne, vendar mi moja računovodkinja kljub temu govori drugače. Če mi lahko kdo pomaga mu lahko pošljem na mail tudi ta odgovor, ker me res zanima kako je z tem.

Sepravi preko pogodbe o poslovodenju bi se meni kot direktorju izplačevali samo potni stroški in nič drugih izplačil.

Hvala in Lp.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Povračilo potnih stroškov

Odgovor Napisal/-a slovan »

MiL napisal/-a:Prejel sem sicer tudi pisni odg iz davčne, vendar mi moja računovodkinja kljub temu govori drugače. Če mi lahko kdo pomaga mu lahko pošljem na mail tudi ta odgovor, ker me res zanima kako je
Glede na to, da je to klepetalnica, bo bilo zelo zanimivo videti odgovor davčne kar na forumu, namesto na privatni mail posameznika. Kaj pravite!

lp
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

Mene tudi zanima to, bi bilo fajn pogledati odgovor.

Bi mogoče dali gor- osebne podatke izbrišite. ;-)

lep dan,
MiL
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a MiL »

Evo v prilogi obe fotografiji PDF odgovora Davčne.

Priponke so v URL, ker mi noče priložiti priponke
http://shrani.si/f/3F/BN/9jrZ4VT/odgovor-1stran.jpg
http://shrani.si/f/t/iu/2DqiO94c/odgovor-2stran.jpg

Spodaj citiram še moje vprašanje. Da bo jasno, torej mi lahko kdo sedaj pove kaj mislite ? Ali si lahko poslovodja-direktor (študent) ne izplačuje ničesar, ampak samo povrača stroške prevoza po potnem nalogu, brez dodatnih stroškov, prispevkov ipd.

Ker sem dobil toliko nasprotujočih si informacij da me glava boli :) Rad pa bi vedel.

Citiram vprašanje na DURS :
Spoštovani,

vljudno vas naprošam za pomoč in sicer:

v decembru smo odprli podjetje, katerega ustanoviteljica je moja mati, ki je redno zaposlena, jaz kot njen sin sem direktor tega podjetja in sem še vedno dijak-študent. V podjetju ni zaposlen nihce. V tem podjetju bi delal na podlagi pogodbe o poslovodenju za katerega pa ne bi prejemal plačila za delo, bi pa vsekakor želel pojasnilo glede povračila stroškov kiometrine in povračila stroškov za malico, ter povračila morebitnih drugih stroškov iz poslovodenja. Do sedaj sem prejel razne obrazložitve od različnih računovodij, vendar mi zadeve razlaga vsak po svoje, ker pa bi želel pravilno in transparentno poslovanje pa vas prosim za pomoč pri tej zadevi. Ali si lahko izplačujem povračilo za kilometrino in povračilo stroškov za malico in ali so pri teh izplačilih kakšni davki oz. druge dajatve, ki bi jih moralo podjetje plačati ali pa bi jih moral plačati jaz kot prejemnik teh dveh povračil.

Za vašo pomoč se vam že v naprej najelpše zahvaljujem in vas prosim, za čim prejšnji odgovor.

S spoštovanjem
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Od Furs-a ste dobili korekten odgovor, vendar pa ne konkreten kot ste vi najbrž želeli. Torej niso vam "eksplicitno" odgovorili ali lahko za opravljanje poslovodne funkcije prejemate le povračilo stroškov brez DOHODKA iz poslovodenja (brezplačno delo!).
Vendar pa so vas hkrati "opozorili" kaj predstavlja poslovodenje oziroma vodenje družbe. V primeru, da po ekonomski vsebini "počnete" še kaj drugega, pa je neobdavčitev povračila stroškov že problematična (zastopanje družbe, komercialni posli....), zlasti ker ste navedli, da podjetje nima zaposlenih.

Skratka: kolikor bodo nastali stroški v povezavi z opravljanjem funkcije vodenja družbe in imate tovrstne stroške opredeljene tudi v poslovodni pogodbi, ti stroški do višine iz Uredbe, ne predstavljajo osnove bodisi za plačilo dohodnine bodisi za plačilo prispevkov za socialno varnost. Boste pa o njih poročali FURS-u z obrazcem REK-1, vrsta dohodka 1190.

lp
Odgovori