DDV tujina- pomoč

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
travnik
Novinec
Novinec

DDV tujina- pomoč

Odgovor Napisal/-a travnik »

Imam veliko težavo in ne vem kako knjižiti zadeve.

1. Smo Združenje, ki v Slo ni registrirano za DDV. V EU pa smo davčni zavezanci. Prejeli smo račun od Nemškega podjetja za predavanje v Slo. Jaz sem naredila na to samoobdavčitev in plačala DDV in si ga ne odbila. Vem, da bi se on moral registrirati v Slo in pridobit Slo davčno št. za take storitve. Vem tudi da tega ne bo storil...tako da ne vem kako postopati dalje. Kako bi bilo v primeru, če to podjetje ne bi bilo registrirano za DDV? 

2. Zdaj smo prejeli račun od Švicarskega podjetja ravno tako za predavanja v Slo, tukaj še čakam odgovor ali so zavezanci ali ne. Vseeno kako naj postopam v obeh primerih?

Vem da so predavanja obdavčena tam kjer se izvajajo in ne gre po sedežu prejemnika storitev, ker pa smo posebni davčni zavezanci se mi vse sesuje, ker res ne vem več kako knjižiti.

Hvala za vsako vašo pomoč.

Lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: DDV tujina- pomoč

Odgovor Napisal/-a slovan »

Berem in berem, pa ne morem izluščit bistva:
- vi ste združenje, ki organizirate predavanje v Sloveniji: da ali ne (storitev izobraževanja po 29. členu ZDDV; udeleženci tega predavanja so iz Slovenije....tujine?...)
- na tem predavanju je predavatelj iz tujine (izvajalec): da ali ne
- predavatelj je očitno zaposlen v podjetju, ki vam je sedaj poslalo račun., podjetje je davčni zavezanec v svoji državi;

A je to pravilno razumljeno ali ne?

lp
travnik
Novinec
Novinec

Mi organiziramo predavanje v Slo za udeležence iz Slovenije. Predavatelj je iz Švice- podjetje kjer dela je iz Švice in so davčni zavezanci.
Na predavanju, ki ga mi organiziramo, predava ta isti predavatelj, naš član pa na predavanju prevaja.
Dobili smo račun iz Švice za to predavanje. Račun je brez DDV. Združenje pa je v Slo nezavezanec za DDV v EU pa davčni zavezanec.

Mene zanima kako poknjižim račun?

Knjižila sem kot samoobdavčitev storitev s plačilom DDV v Sloveniji vendar brez odbitka.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Celotno zadevo bi jaz razdelila na dva dela (to je moje "mnenje"):
- eno je izvedba predavanja v Sloveniji, kjer udeleženci plačajo kotizacijo, vstopnino in obračunate DDV v skladu z 29. členom (ga v bistvu ne obračunate, ker ste očitno mali davčni zavezanec iz 94. člena)
- drugo pa je predavatelj/pravna osebe z davčno številko, ki vam opravi storitev.. obdavčitev in določitev kraja po splošnem pravilu-25. člen: kraj, kjer ima naročnik storitve svoj sedež.

Pomeni, da ste v bistvu v obeh primerih (nemški davčni zavezanec: DDVO in RP in švicarski davčni zavezanec: DDVC-O) vi zavezanec za plačilo DDV-ja, za kar imate tudi identifikacijsko številko (za pridobitev ali dobavo storitev). Opravite samoobdavčitev, nimate pa pravice do odbitka DDV-ja.

Kolikor želite imeti "pravilne in strokovne" odgovore, se obrnite na davčni organ, ki vam bo odgovoril in s tem imate tudi zagotovilo, da vam kasneje ne bodo karkoli popravljali. Debata na forumu/ih je lahko samo v pomoč, nikakor pa ni rečeno, da je zaključek klepeta pravilen.

LP
travnik
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor. Da FURS sem že klicala, vendar uslužbenke ni do torka. Seveda bom še pri njih preverila ali to drži 100%. Mene je zmedlo oz. ustrašilo, ko sem prebrala, da ta izobraževanja se sklicuješ na 29. člen. Po več branjih sem ugotovila, da naš primer ne sodi v tisti člen in se sklicujemo po 25.členu.

Hvala za Vaš odgovor.

Lep pozdrav
Odgovori