Osnova za določitev akontacije ali predhodne akontacije (nor

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Ericsson
Novinec
Novinec

Osnova za določitev akontacije ali predhodne akontacije (nor

Odgovor Napisal/-a Ericsson »

S podjetjem (normiranec) poslujem trenutno eno leto in sedaj oddajam prvi redni letni obračun dohodnine s programom "silvester". Vsi zneski so pravilni oz. so mi jasni razen osnova za določitev akontacije. Trenutna dejanska osnova je 5.215,00€, osnova za določitev akontacije pa je 15.645,00€!

Prilagam "print screen" (brez osebnih podatkov):

Slika

Vsekakor je odvečna akontacija konec naslednjega leta povrnjena a me vseeno zanima, če je takšen znesek normalen? Našel sem podatke, da naj bi se osnova akontacije preračunala po formuli: 5.215,00€ /6 mesecev * 12 mesecev = 10.430,00€. Dokaj visok znesek, ampak še vedno odstopa za 5000€ od tistega, ki ga "izpljune" program.

Torej od kje ta znesek? Je pravilen? Bom moral res celo leto plačevati tri-kratno akontacijo?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Osnova za določitev akontacije ali predhodne akontacije

Odgovor Napisal/-a slovan »

V primeru, ko je davčni obračun za manj kot eno leto, ker ste poslovali manj kot eno leto, preračuna osnovo za akontacijo na letno raven. Iz zneska, ki ste ga posredovali, je razvidno, da ste v letu 2015 opravljali dejavnost 4 mesece (5.215:4) x 12= 15.645.
Kolikor v letu 2016 ne boste imeli toliko prihodkov in akontacija znatno presega pogoje poslovanja/načrtovane prihodke, imate možnost, da davčnemu organu predložite vlogo za znižanje akontacije.

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

S podjetjem (normiranec) poslujem trenutno eno leto ???
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Hvala, sem spregledala "eno" leto. Je pa možno, da se datumi začetka opravljanja dejavnosti na samem obrazcu oziroma v davčnem registru ne ujemajo. Zato je potrebno preveriti na davčnem uradu.

lp
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Menim, da je bolj verjetno, da je površno napisal eno namesto prvo leto.
Vsaj predvidevam, da e-škrat ne zameša datuma začetka dejavnosti...
Ericsson
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Ericsson »

Najlepša hvala za vašo pojasnitev. Podjetje imam odprto od 9.2, torej trenutno poslujem dobro leto. Napake na obrazcu nisem našel zato, ker mi jo je zagodel tiskarski škrat že pri dodajanju zavezanca. Seveda sem napačno vpisal datum začetka poslovanja pri zavezancu (2.9. namesto 9.2). To je avtomatsko vplivalo na obrazec.

@slovan: Najlepša hvala za vaše pojasnilo. Brez poudarka, da sem posloval "4 mesece" mislim, da mi napake ne bi uspelo odkriti. Sedaj so vsi izračuni točni.
Odgovori