ENOSTAVNO KNJIGOVODSTVO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ttaanniiccaa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

ENOSTAVNO KNJIGOVODSTVO

Odgovor Napisal/-a ttaanniiccaa »

Pozdravljeni,

Delam evidence prihodkov, odhodkov, .... po modelu enostavnega knjigovodstva.
Imam cca 20 prejetih in 20 izdanih računov. Ločen TRR za popoldanski s.p..
Načeloma naj bi bili prilivi in odlivi na TRR iz tega naslova.

Se je pa zgodilo, da sem iz poslovnega računa plačala npr. gorivo za osebni avtomobil. Za to nimam prejetega računa na s.p..
Kako se po modelu enostavnega knj. to pravilno poknjiži?

Menim namreč, da to ni priznan odhodek. Poleg tega pa mi tudi stanje na računu ne bo sovpadalo s prejetimi in izdanimi računi ter seveda plačanimi prispevki..., ker sem denar rabila za osebne namene. Ali bi bilo prav, da sredstva nakažem iz osebnega računa- tu predvsem mislim zaradi lastne evidence. V osnovi mi je jasno, da ni več potrebno imeti dveh loćenih računov...

Hvala za pomoč.

Tanja.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: ENOSTAVNO KNJIGOVODSTVO

Odgovor Napisal/-a slovan »

ttaanniiccaa napisal/-a:Se je pa zgodilo, da sem iz poslovnega računa plačala npr. gorivo za osebni avtomobil. Za to nimam prejetega računa na s.p..
Kako se po modelu enostavnega knj. to pravilno poknjiži?
Najprej: zasebnik prosto razpolaga z gotovino/"denarjem" na TRR-ju: pomeni, da ga lahko uporablja tako za poslovno kot osebno rabo (gospodinjstvo). Dvig gotovine ali pa plačilo računa, ki se nanaša na gospodinjstvo, se "smatra" kot dvig "dobička" - njegove plače (zelo preprosto povedano, ne me strokovnjaki držati za besedo). Zato ni nobene potrebe, da za take primere prenesete sredstva iz osebnega računa na poslovni račun.
V dvostavnem knjigovodstvo se taki odlivi smatrajo kot odlivi/prilivi iz podjetja v gospodinjstvo in se tudi ločeno evidentirajo. Tudi vi si lahko v knjigi terjatev in obveznosti ali pa v knjigi prihodkov in odhodkov vzpostavite to evidenco: odprite poseben stolpec kjer boste evidentirali odlive iz poslovnega računa v gospodinjstvo oziroma prilive na poslovni račun iz gospodinjstva. Ti podatki bodo le za lastno evidenco, lahko pa vam koristijo kasneje pri sestavi bilance stanja - kontrola podjetnikovega kapitala (čisti poslovni izid obdobja +- prilivi/odlivi iz podjetja/v podjetje iz gospodinjstva/v gospodinjstvo).

Med odhodki boste izkazovali tudi določena povračila stroškov za katere ne boste imeli zunanjih knjigovodskih listin (prejeti računi). Primer: povračilo stroškov za uporabo lastnega vozila v službene namene (kilometrina - potni nalog/obračun potnih stroškov)); prehrana med delom; povračilo stroškov prevoza na delo/iz dela; morebitne dnevnice za službena potovanja; prenočišče na službeni poti..... Kolikor teh stroškov ne boste izplačali (nakazali na osebni račun ali dvignili gotovino) bo nastala obveznost do gospodinjstva (priliv iz gospodinjstva v podjetje-s.p.-).

lp
Odgovori