Izvoz novega vozila v drugo državo EU in povrnitev DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
wu-master
Novinec
Novinec

Izvoz novega vozila v drugo državo EU in povrnitev DDV

Odgovor Napisal/-a wu-master »

Spoštovani,

sem slovenski državljan, a živim v Avstriji. Tukaj delam, imam prijavljeno stalno prebivališče ter sem tudi davčni rezident Avstrije.

Trenutno sem v postopku nakupa novega avtomobila, še razmišljam ali bi kupil povsem novo vozilo ali že rabljeno. V vsakem primeru se nagibam k nakupu v Sloveniji, saj so cene precej nižje, kot v Avstriji (z upoštevanjem stroškov uvoza v Avstrijo, plačilom NoVa davka itd.).

Zanima me naslednje: če jaz kot privatna oseba kupim povsem novo vozilo pri nekem pooblaščenem prodajalcu v Sloveniji, a takoj povem, da ga bom izvozil v Avstrijo, ali sem v tem primeru lahko oproščen plačila DDVja v Sloveniji? Oz. ali lahko dobim DDV po izvozu, ko je avto že registriran v Avstriji, povrnjen? Ker če uvozim novo vozilo (manj kot 6000 km in manj kot 6 mesecev od prve registracije) v Avstrijo, moram tukaj naknadno plačat avstrijski DDV. In če moram DDV plačat dvojno, torej v Sloveniji in v Avstriji, se mi vsaj nakup novega vozila v Sloveniji ne izplača. Če pa DDV, ki sem ga plačal v Sloveniji, lahko dobim povrnjen, je to že druga zgodba.

In če je to možno, kam se moram obrniti - na kateri urad? Ali kakšen je v tem primeru postopek, ki se ga naj držim.

Hvala že vnaprej za odgovor(e).

Lep pozdrav,
Jan
wu-master
Novinec
Novinec

Re: Izvoz novega vozila v drugo državo EU in povrnitev DDV

Odgovor Napisal/-a wu-master »

A res nihče ne ve, kako je s tem? Ali me morda lahko kdo vsaj napoti na primerno ustanovo ali urad, kamor lahko pokličem in povprašam? Kakršnekoli informacije glede tega bi bile res dobrodošle. Hvala.

LP, J.
Odgovori