OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
crnamamba
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 02 Feb 2015, 20:48

OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Odgovor Napisal/-a crnamamba » 17 Mar 2016, 20:41

Lepo pozdravljeni, imam naslednjo zadevo: Družbenika iz d.n.o. sta družbo preoblikovala v d.o.o.. Družbenika A in B sta vplačala vsak 3.750, osnovnega kapitala, s tem da je družbenik A dvignil denar iz računa d.n.o.-ja. Nato pa je družbenik B odsvojil kapitalski delež družbeniku A (notarski zapis).Rabim pomoč pri knjiženju teh dogodkov:
1. dvig d.n.o?
2. vplačilo1100/9010
3 odsvojitev?

Najlepša hvala za pomoč. :)

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7595
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Odgovor Napisal/-a slovan » 18 Mar 2016, 08:44

Govoriva o dveh različnih pravnih oblikah in dogodkih, ki so ali niso medsebojno povezani:
1) preoblikovanje d.n.o. v d.o.o. je na določen bilančni presečni dan...?? in na ta dan je izdelana bilanca stanja, izkaz poslovnega izida......
2) dvig gotovine iz d.n.o. je pred preoblikovanjem??, kar pomeni, da je družbenik dvignil svoj kapitalski delež (udeležbo na dobičku!!). Kako se je zmanjšal oziroma preoblikoval kapitalski delež drugega družbenika???
3) glede na točko 1. je opravljen prenos sredstev in obveznosti na d.o.o. (novoustanovljeno!) in zopet glede na akt o preoblikovanju sta družbenika vplačala vsak svoj delež (50%...50%): 110/901
4) odsvojitev kapitala je poslovni dogodek med fizičnima osebama; v poslovnih knjigah d.o.o.-ja gre samo za "preknjižbo" iz enega lastnika na drugega lastnika, kolikor vodite konto 901 po družbenikih: 901B/901A. Tudi denarni tok teče izven podjetja: fizična oseba nakaže fizični osebi; prodajalec je dolžan vložiti pri davčnem organu napoved davka od dobička od kapitala (četudi tega ni!!).

lp

crnamamba
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 02 Feb 2015, 20:48

Re: OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Odgovor Napisal/-a crnamamba » 20 Mar 2016, 21:16

Pozdravljeni, zahavaljujem se za odgovor. Družba d.n.o. je bila ustanovljena leta 2005, statusno preoblikovanje pa je bilo leta 2015. 18.2.2015 je bil sestavljen notarski zapisnik s sklepi o preoblikovanju družbe d.n.o. v d.o.o. in o vplačilu osnovnega kapitala. Prav tako je bila 18.2.2015 sklenjena družbena pogodba za družbo z omejeno odgovornostjo. 19.2.2015 je bil vplačan osnovni kapital, za katerega je družbenik A dvignil sredstva iz računa d.n.o.-ja. Bilanco stanja in izkaz poslovnega izida smo oddali do 31.3.2015 za d.n.o., drugega ni bilo potrebno. Kapitalski delež drugega družbenika je ostal enak, saj je vplačal gotovino. Do sedaj sem vodila udeležbo na dobičku za oba družbenika na kontu 9321. 10.3.2015 je bil sestavljen notarski zapis o pogodbi o neodplačni odsvojitvi poslovnega deleža. Pri davčnem organu smo letos februarja vložili napoved za odmero dohodnine od dobička od osvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter inv. kuponov ... za leto 2015 - samo tisti ki je delež odsvojil.
Prosim za po0moč kaj in kako poknjižim.

Še enkat hvala za odgovor.

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7595
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Odgovor Napisal/-a slovan » 21 Mar 2016, 07:52

Nizali ste datume, vendar iz teh ne razberem bistvenega podatka: na kateri datum je bila izdelana zaključna bilanca d.n.o. - bilančni presečni dan, ki je bila podlaga za preoblikovanje in je bila tudi priloga pri registraciji d.o.o. (prevzemne družbe). Iz te bilance so razvidna sredstva in obveznosti, ki se prenašajo na novo družbo. Med obveznostmi imate torej tudi kapitalske deleže - v aktu o preoblikovanju morate imeti zapisano v kaj "se spremenijo".
Vedeti morate, da d.n.o. sicer posluje vse do vpisa družbe z omejeno odgovornostjo v sodni register (tega datuma niste navedli, je pa bistven za način evidentiranja), vendar v tem obdobju (od bilančnega presečnega dneva naprej) za račun d.o.o.-ja. Torej je način knjiženja odvisen od tega kaj imate zapisano v aktu o preoblikovanju: v kaj se spremenijo kapitalski deleži - gre za dvig "denarja" iz d.n.o. - 19.2.2015 (ali je to že v obdobju, ko je d.n.o. posloval za račun d.o.o.-ja).
Potrebujete torej:
- bilančni presečni dan, ki je podlaga za preoblikovanje d.n.o.-ja
- akt o preoblikovanju iz katerega boste povzemali podatke o kapitalskih deležih, itd.
- datum registracije d.o.o.-ja in hkrati datum prenehanja poslovanja d.n.o.-ja
- bilanca stanja iz bilančnega presečnega dne bo podlaga za otvoritev poslovnih knjig v d.o.o.-ju; vsi poslovni dogodki od tega datuma, ki so še "odvijali!" v d.n.o. do vpisa ustanovitve v register, so poslovni dogodki, ki jih evidentirate v poslovnih knjigah novoustanovljenega d.o.o.-ja.

Odsvojitev deleža v d.o.o.-ju pa knjižite tako kot je navedeno že v prejšnjem odgovoru (kolikor boste imeli analitiko po družbenikih potem prenesete delež iz enega na drugega: imate družbo z enim lastnikom.

lp

crnamamba
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 02 Feb 2015, 20:48

Re: OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Odgovor Napisal/-a crnamamba » 21 Mar 2016, 19:42

Pozdravljeni, hvala za vso pomoč ampak pri tem se res ne znajdem. Bilanca in izkaz poslovnega izida za d.n.o. sta bila izdelana na 31.12.2014. Dne 5.3.2015 je bil izdan sklep o vpisu spremembe pri subjektu pri sodišču - da se družba d.n.o. statusno preoblikuje iz d.n.o. v d.o.o. V pogodbi o statusnem preoblikovanju imamo zapisano, da bo družbenik A družbi izročil denarni vložek v višini XY €, ki ga bo vplačal na TR družbe, prav tako bo družbenik B zagotovil denarni vložek v višini XY €, ki ga bo vplačal na TR družbe. Družbenika izrecno izjavita, da prevzemata vložke osnovnega kapitala družbe v skupnem znesku XY €. Denar iz d.n.o. se je dvignil, ker družbenik A drugega denarja ni imel, razliko pa je dal iz svojega žepa, drugi družbenik je svoj vložek v celoti vplačal v gotovini. V družbeni pogodbi za družbo d.o.o. piše, da OK znaša 7.500 € in je celoti zagotovljen z denarnim vložkom, razmerje med družbenikoma je 50:50. OK družbe se lahko poveča ali zmanjša. Vkolikor je potreben še kak podatek, ga z veseljem posredujem.

Res najlepša hvala za pomoč. :)

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7595
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Odgovor Napisal/-a slovan » 22 Mar 2016, 07:47

Statusne spremembe z vidika računovodenja niso "mala malica". To se vidi tudi iz vaših podatkov, saj niste podali bistvene sestavine, to je bilančni presečni dan in kako se preoblikujejo kapitalski deleži. Očitno se niso preoblikovali v osnovni kapital, saj sta družbenika le-tega vplačala. Kaj vam torej predstavljata kapitalska deleža v prevzemni družbi (d.o.o.)
Iz vaših navedb bi predpostavila, da je bilančni presečni dan 31.12.2014. in da je d.o.o. postala pravna oseba in naslednica premoženja/obveznosti d.n.o. dne 5.3.2015. Vsi poslovni dogodki od 01.01.2015 do 5.3.2015, ki so nastali v preoblikovani družbi, so poslovni dogodki novonastale d.o.o. Dvig gotovine/denarnih sredstev iz družbe (in ker niste navedli, da bi dvignil svoj "kapitalski delež") lahko za vas predstavlja terjatev do družbenika (skupina 16), kar pomeni, da mora to gotovino tudi vrniti v d.o.o. (mimogrede: ob prodaji svojega deleža drugemu družbeniku je nastal denarni tok in bo razpolagal s potrebnimi sredstvi za vračilo). Spremembo družbenika pa v svojih knjigah evidentirate tako ko je povedano že v prejšnjem odgovoru.
- dvig gotovine: 16/110
- vračilo denarja: 110/16
- sprememba družbenika:
slovan napisal/-a:4) odsvojitev kapitala je poslovni dogodek med fizičnima osebama; v poslovnih knjigah d.o.o.-ja gre samo za "preknjižbo" iz enega lastnika na drugega lastnika, kolikor vodite konto 901 po družbenikih: 901B/901A. Tudi denarni tok teče izven podjetja: fizična oseba nakaže fizični osebi; prodajalec je dolžan vložiti pri davčnem organu napoved davka od dobička od kapitala (četudi tega ni!!).
Predlagam: poiščite strokovnjaka/računovodjo, ki vam po pomagal pri knjiženju preoblikovanja tako po vsebini kot obliki, saj tega ne morete dobiti preko foruma/forumov. Tukaj ne gre samo za računovodenje, temveč tudi za davčne posledice preoblikovanja (davčno nevtralen prenos; prenos neizkoriščenih davčnih olajšav, davčnih izgub itd.....). Moj del klepeta so samo predlogi/moje mnenje/stališče glede na vaše skope podatke (datumi niso toliko pomembni.....). Vsa pisna dokumentacija je pri vas in ko bo imel svetovalec to na razpolago, vam bo lahko predlagal kako boste stvari "zapeljali" naprej.

lp

Infinity
Novinec
Novinec
Prispevkov: 1
Pridružen: 11 Jan 2017, 12:21

Re: OSNOVNI KAPITAL d.o.o.

Odgovor Napisal/-a Infinity » 11 Jan 2017, 12:32

Mene zanima nekaj glede osnovnega kapitala. Npr. če imamo d.o.o. z osnovnim kapitalom 50.000 evrov in en d.o.o. z osnovnim kapitalom 7.500 evov. Ali lahko podjetje z 50.000 evrov krije dolg v višini 20.000 evrov? ali se mu lahko osnovni kapital potem zmanjša na 30.000 ali ga more še vedn imeti v višini 50.000, saj je min predpisani 7.500 ampak to podjetje ima prvotno 50.000 osnovnega kapitala?

Odgovori

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost