normiranec in izdajanje računa v ZDA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
snake
Novinec
Novinec

normiranec in izdajanje računa v ZDA

Odgovor Napisal/-a snake »

Pozdravljeni, upam, da pišem v pravi del foruma.

Zanima me, ali lahko kot normiranec izdam račun podjetju iz ZDA (za opravljeno storitev - programiranje)?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: normiranec in izdajanje računa v ZDA

Odgovor Napisal/-a slovan »

Skopo opredeljena vrsta storitve: iz vašega vprašanja je razbrati, da opravljate storitev iz Priloge Ia k ZZDDV-1, in sicer dobavo programske opreme in njeno posodabljanje podjetju v tretji državi (ZDA). Pri opravljanju takšnih storitev (ne glede kdo je naročnik storitve ali davčni zavezanec ali fizična oseba v ZDA), pod pogojem, da vrednost le-teh ne bo presegla 50.000€ (skupno s prometom teh storitev v Sloveniji ali uniji), vam ni potrebno pridobiti identifikacijske številke za DDV (se ne registrirate za DDV v Sloveniji).
V primeru, da boste opravljali te storitve davčnim zavezancem v uniji, pa boste morali pridobiti številko za DDV v skladu s 78. členom ZDDV-1 (atipični zavezance za DDV). To pomeni, da boste morali oddajati obrazec DDV-O in poročilo RPO (rekapitulacijsko poročilo).

Ali smete izdati račun podjetju v ZDA glede na to, da ste normiranec: ugotavljanje davčne osnove na podlagi normiranih odhodkov nima povezave s tem ali smete ali ne izdajati račune (opravljati storitev v ZDA) - razen seveda, da je tako pri ugotavljanju prihodkov kot tudi obdavčljivega prometa meja 50.000€.

lp
snake
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a snake »

Najlepša hvala za hiter in izčrpen odgovor! Storitev dobave programske opreme in njeno posodabljanje bo kar pravilna.
K-zeko
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a K-zeko »

Bom se kar na tole temo obesil... Ker je enaka dejavnost in DDV v povezavi z ZDA...

Kako je pa potem z vključevanjem obračunanega zneska v DDV-O?

Na FURS dobivam različne informacije glede vključevanja zneskov. Najprej sem dobil informacijo, da se tega ne poroča, saj ni predmet DDV. Kasneje sem dobil informacijo, da je osnovo vseeno treba vključiti v polje 11 (DDV se pač ne obračuna - oproščene izvozne storitve... na ta način sem dobil potem tudi navodila od strokovnjakov ponudnika računovodskega programa).
Sedaj pa spet od druge FURS kontrolorke dobivam navodila, da te zneski NE GREDO v DDV-O (niso predmet DDV).
Odgovori