osebno dopolnilno delo - maksimalni dovoljeni dohodek

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marija barbara
Novinec
Novinec

osebno dopolnilno delo - maksimalni dovoljeni dohodek

Odgovor Napisal/-a marija barbara »

Pozdravljeni,

razmišljam o odprtju popoldanskega sp-ja (po novem osebno dopolnilno delo, če se ne motim). Zanima me, konkretno, kolikšen je dovoljeni/maksimalni letni zaslužek?

Iz informacij, ki jih najdem na spletu ne znam razbrati konkretnega zneska (omenjajo povprečne plače, kot obdobje omenjajo polletje... ne razumem...).
Zanima me okvirno - ali je to 3000€, 10 000€, ...? Zanima me zato, da znam razbrati ali se mi zadeva, glede na moje dodatne dohodke (poleg mesečne plače iz redne zaposlitve), izplača?

Najlepša hvala za odgovor!

Marija
adut
Super računovodja
Super računovodja

Re: osebno dopolnilno delo - maksimalni dovoljeni dohodek

Odgovor Napisal/-a adut »

Popoldanski s.p. ni osebno dopolnilno delo.
Kot osebno dopolnilno delo se lahko opravlja samo nekatere dejavnosti - čiščenje zasebnih stanovanj, hiš, inštruiranje, nabiranje gozdnih sadežev ...
http://www.mddsz.gov.si/si/delovna_podr ... _1_1_2015/
http://www.fu.gov.si/davki_in_druge_daj ... ws%5D=1975
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

pa še znesek: tri povprečne mesečne neto plače v preteklem letu - povprečna mesečna neto plača 2015 je 1.013,12, torej maksimalno 3.039,36€ prihodkov v pol leta
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

In še v povezavi z s.p.-jem ("popoldanski oziroma opravljanje dejavnosti kot postranski poklic):
- če boste ugotavljali davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, se dobiček dejavnosti vključi v letno dohodninsko osnovo; višina dohodka iz dejavnosti ni omejena;
-če boste ugotavljali davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, je obdavčitev dokončna po stopnji 20% (normirani odhodki so 80% prihodkov, tako, da je obdavčenih le 20% prihodkov) in se dobiček dejavnosti ne vključuje v letno dohodninsko osnovo. V primeru normiranih odhodkov je zgornja meja 50.000€; če pa imate v njem zaposlenega vsaj enega za polni delovni čas pa lahko dosegate prihodke 100.000€.

Delni izpis iz Zdoh:
48. člen
(davčna osnova)
(1) Davčna osnova od dohodka iz dejavnosti je dobiček, ki se ugotovi kot razlika med prihodki in odhodki, doseženimi v zvezi z opravljanjem dejavnosti, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(2) Za ugotavljanje prihodkov in odhodkov se uporabljajo predpisi o obdavčitvi dohodkov pravnih oseb, če ni s tem zakonom drugače določeno.
(3) Zavezanec lahko pri ugotavljanju davčne osnove davčnega leta upošteva normirane odhodke v višini, določeni v 59. členu tega zakona, če priglasi ugotavljanje davčne osnove z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, in pod naslednjimi pogoji:
- če v davčnem letu pred tem davčnim letom, njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ne presegajo 50.000 eurov, ali
- če v davčnem letu pred tem davčnim letom, njegovi prihodki iz dejavnosti, ugotovljeni po pravilih o računovodenju, ne presegajo 100.000 evrov in je bila pri zavezancu v skladu z zakonom, ki ureja pokojninsko in invalidsko zavarovanje, obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas, neprekinjeno najmanj pet mesecev, in ni z drugimi določbami tega člena ali zakonom drugače določeno.
Odgovori