Imam vprasanje kako se racunovodstvo vrednosti vlozki podjetja na borzo. Kako to vpliva na dobicek?
Ker racunovodenje predvsem razumem iz podjetniskega aspekta bi rad prakticno razlago. Spodaj so zelo poenostavljeni primeri.
Primer:
A: Podjetje ima 1000 EUR prihodkov. 990 EUR je odhodkov, torej dobicek na koncu leta 10 EUR. Od tega se kaj in koliko se placa.
B: Podjetje ima 1000 EUR prihodkov. 500 EUR ima odhodkov, za 500 EUR kupi 50 delnic podjetja A za ceno 10 EUR. Ob letnem porocilu je cena delnice vredna enako 10 EUR. Kaksen je dobicek podjetja na koncu leta?
C: Podjetje ima 1000 EUR prihodkov. 500 EUR ima odhodkov, za 500 EUR kupi 50 delnic podjetja A za ceno 10 EUR. Ob letnem porocilu je cena delnice vredna enako 20 EUR. Kaksen je dobicek podjetja na koncu leta?
D: Podjetje ima 1000 EUR prihodkov. 500 EUR ima odhodkov, za 500 EUR kupi 50 delnic podjetja A za ceno 10 EUR. Ob letnem porocilu je cena delnice vredna enako 5 EUR. Kaksen je dobicek podjetja na koncu leta?
Kaksno ceno se vzame za racunovodstvo vrednotenje podjetja? Bozna cena na zadnji dan v letu? Racunovodska cena? Kako se potem vrednoti vsa naslednja leta? Kakor vem je potem treba delati slabitve oz. okrepitve?
Skratka ideja je, da bi podjetje visek denarja vlagalo v vrednostne papirje, saj bo podjetje ta sredstva potrebovalo cez vec kot 10 let.
V bistvu bi slo tukaj za vlozke v podjetja, tehnicno gledano.
Racunovodsko vrednotenje vlozkov na borzi
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Racunovodsko vrednotenje vlozkov na borzi
A res noben ne ve? Moram priznati, da sem kar nekaj pogulal predno sem zastavil tole vprasanje. Nikjer nisem nasel nic. Predvidevam, da nisem niti pravilno zastavil iskalnega teksta .. Zato sem se odlocil da tukaj odprem temo.
Kdo karkoli ve glede tega?
Kdo karkoli ve glede tega?