srs 39- podjetje v stečaju

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
iluzija
Novinec
Novinec

srs 39- podjetje v stečaju

Odgovor Napisal/-a iluzija »

Pozdravljeni.
Prvič moram pripraviti otvoritveno bilanco za podjetje v stečaju, pa me zanima, če mi lahko pomagate.
Zanima me kako se v otvoritveni bilanci knjižijo odložene terjatve za davek in odložene obveznosti za davek. Podjetje ima tudi nekaj AČR- predvsem kratkoročne nezaračunane prihodke. Ali se to knjiži v otvoritveni bilanci in kam? DAlje me zanimajo zaloge proizvodov, ki pa so knjižene v istem znesku že več let. Ali jih lahko odpišem? Kaj pa kratkoročno odloženi strošek za naročnino?

Hvala za odgovor,
Marija
lelika
Računovodja
Računovodja

Re: srs 39- podjetje v stečaju

Odgovor Napisal/-a lelika »

Otvoritvena bilanca se razlikuje od bilance na dan pred stečajnim postopkom, saj se v njej prikaže le čisto premoženje ali izguba stečajnega dolžnika.
Tako se zaloge ovrednotijo po čisti iztržljivi vrednosti- razen tistih ki ji bo podjetje uporabilo za nadaljevanje proizvodnje, če se bo proizvodnja v stečajnem postopku nadaljevala.
Skratka izkazujejo se iztržljive postavke.

Včasih je bilanca polna "nečesa" v resnici pa so nerealni zneski. Pomembno je kar dejansko predstavlja stečajno maso, kar bo prineslo prodajo in z izkupičkom kritje obveznosti do tečajnih upnikov.
Toliko, posvetujte se s stečajnim upraviteljem, pri oceni vrednosti.

lp
iluzija
Novinec
Novinec

Re: srs 39- podjetje v stečaju

Odgovor Napisal/-a iluzija »

Pozdravljeni.

Hvala za odgovor. In prav imate, potrebno je ocenjevati stvari in in v bilanco vnesti le del, ki predstavlja vnovčljivo stečajno maso.

Bi pa kljub temu prosila za bolj konkreten odgovor kaj se zgodi s postavkami, ki sem jih omenila.Se pravi:
- odložene terjatve za davek
- odložene obveznosti za davek
- AČR- kratkoročne nezaračunane prihodke.
- zaloge proizvodov, ki pa so knjižene v istem znesku že več let
- kratkoročno odloženi strošek za naročnino

Ali se to knjiži v otvoritveni bilanci in kam?

Če mogoče ne veste za 100%, bi bila zelo vesela če podate svoje razmišljanje o tem.

Lp,
Odgovori