Dopust odpovedni rok

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
xuxu
Novinec
Novinec

Dopust odpovedni rok

Odgovor Napisal/-a xuxu »

Pozdravljeni,

dal sem odpoved in sem v odpovednem roku. Sedaj pa mi delodajalec noče posredovati podatka, koliko dopusta mi pripada in ga lahko izkoristim. Do 31.3. nisem dobil podatka, koliko znaša celoten dopust za leto 2016.

Prosim za pomoč, kaj lahko storim.

Najlepša hvala že vnaprej.
xuxu
Novinec
Novinec

Re: Dopust odpovedni rok

Res nihče ne zna pomagat? Ali mi delodajalec lahko spremeni višino dopusto glede na pretekla leta? Ce sem imel 5 let enak dopust ali lahko letos reče, da ga imam manj?

Če sem si izračunal, da lahko s četrtkom pričnem dopust ali sem v prekršku, če mi delodajalec ne da odgovora, sam pa grem na dopust?

lp
Ella
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Ella »

Odvisno je od pravilnika, ki v podjetju ureja dopust.

Ampak ne poznam primera, kjer bi ti dopust dodeljevali drugače, če daš odpoved, kot če bi ti ga dodeljevali brez odpovedi.

Ne pozabi pa, da ti pripada toliko dvanajstin dopusta, kot boš pri delodajalcu zaposlen.

Da bi kar na svojo roko šel na dopust, je sicer tvoja odločitev, naj pa ti omenim, da ima delodajalec pravici, zaradi 5 zaporednih dni nedovoljene odsotnosti sprožiti postopek izredne odpovedi. Sam se moraš odločiti, ali želiš s to prtljago k naslednjemu delodajalcu.

Kar bi jaz naredila je:
1. pisno (lahko tudi po mailu) zaprosila za podatek o dopustu,
2. zaprosila za izrabo tega dopusta (lahko kar v istem mailu),

ali pa
1. izračunala, koliko dopusta mi pripada,
2. po mailu napisala, da bom od xx.yy.2016 do xx.yy.2016 na dopustu (tako, da se ti izde do prenehanja delovnega razmerja),
3. obvezno not napisala, da naj ti sporočijo, v kolikor ti izrabe dopusta ne morejo odobriti (v tem primeru bop po prenehanju del. razmerja upravičen do odškodnine za neizrabljen dopust).

Kot rečeno, pa verjetno več izveš v pravilniku o letnem dopustu, ki ga večina podjetij ima.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Ker sta z šefom očitno že "na nož", greš lahk0 brez slabe vesti na delovno inšpekcijo. Te bodo vsaj podučili, kako ravnati. LP
xuxu
Novinec
Novinec

Hvala za pomoc. Zanima me se, ce se bolniska steje v odpovedni rok?
Hvala in lp
Ella
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odpovedni rok in bolniška nista povezana.
Odpovedni rok se zaradi bolniške ne podaljša.
xuxu
Novinec
Novinec

kaj pa v primeru, da delodajalec dopusta be odobri, niti ga ne zavrne? Potem ni podlage za odškodnino v kolikor dopusta nebi mogel porabiti?
Ella
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Prav to je podlaga za odškodnino.
Pomembo je, da delavec za dopust zaprosi, in tega ne dobi odobrenega. Če si torej zaprosil in nimaš dovoljenja za izrabo (ali kakšnega koli odgovora), je to to.
Odgovori