Olajšave pri plači

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
spartak
Nov član
Nov član

Olajšave pri plači

Odgovor Napisal/-a spartak »

Pozdravljeni,

Nekaj sem že preiskal na to temo, pa ne najdem nič pametnega. Situacija je sledeča:
Jaz sem redno zaposlen, žena z današnjim dnem ostane brez dela, imava enega otroka (do 18 let).

Olajšavo za otroka sem do sedaj koristil 1x letno, vendar se ob nastali situaciji sprašujem, koliko bi se mi zvišal neto, če bi oba prijavil kot vzdrževana člana? Žena se v tem primeru ne bi prijavila na zavod in ker sem jo kot družinskega člana dolžan preživljati, predvidevam da iz tega izhaja tudi možnost olajšave.

Moj bruto se giblje med 2.300 in 2.500 eur mesečno, če bi bil kdo tako prijazen in mi naredil okvirni izračun (recimo za 2.400 eur bruto). Za olajšavo za otroka ni problem, to sem že našel, nikjer pa ne dobim podatka za odraslo osebo.

Torej zanima me neto, če dobim 2.400 eur bruto z upoštevano olajšavo za enega otroka in enega odraslega.

Že vnaprej hvala & lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Olajšave pri plači

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pri bruto plači 2400€, VDČ otrok + drug vzdrževan družinski član je neto 1622€. Če ne koristite nobene olajšave med letom pa je 1512€.
Ugotovite tudi koliko bi prejemala žena nadomestila za brezposelnost (in koliko časa), če se prijavi na zavod za zaposlovanje. Med prejemanjem nadomestila pa ne morete zanjo uveljavljati olajšave. Z upoštevanjem le VDČ za otroka bi bila neto plača 1568€.

lp
spartak
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a spartak »

Hvala za odgovor. Saj ravno za to gre, želiva videti kaj se nama bolj splača.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Če bi bilo nadomestilo pod cca 200 e mesečno, zanjo lahko vseeno uveljavljate olajšavo; če pa je večje, pa se že iz aviona vidi, da olajšava ne more prinesti več profita...

Torej na zavod na vsak način!
Odgovori