Zdravo,
sem s.p., davčni zavezanec,
kupujem nov tovorni kombi za 25.000€ bruto, lastnik bom od nakupa dalje (ne bo lizinga)
Na leto bom z njim opravil cca. 50.000km, po 4 ali 5 letih ga bom prodal ali dal v račun avtohiše in spet kupil novega
(če bom lastnik kot privat oseba mi ga bo avtohiša ocenila za 22% nižjo ceno, tako so mi povedali; tudi podjetja si ne bodo mogla obračunati ddv če bom nastopil kot prodajalec privat oseba)
Se mi bolj splača vzeti kombi na podjetje ali ga vzamem kot privat oseba? Obračun kilometrine ali stroški, amortizacija službenega vozila?
Preko borze tovorov Timocom bo občasno poskusil opraviti tudi kakšno vožnjo tovora za drugo podjetje - bom lahko izdajal račune za prevoz če bom lastnik kot privat oseba?
Bom lahko dal kombi komu v najem in izdal račun za najem če bom lastnik kot privat oseba.
Prosim za konkreten in jasen izračun dan na zgornje podatke.
Hvala LP
Nov kombi, ali na podjetje ali privat
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gandolfino
- Novinec

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Nov kombi, ali na podjetje ali privat
Ppri oceni privat ali na podjetje kot podjetnik gledate na način, da primerjate stroške, ki bi jih imeli z nijim v podjetju, to je amortizacija, gorivo, vzdrževanje, zavarovanje in na drugi strani to primerjate s stroškom kilometrin. To je le stroškovni del. Vozilo, ste samostojni podjetnik ... se mi zdi, bo tako in tako registrirano na vas osebno. e boste vozilo vzeli na podjetje, i boste DDV itak odbili ... torej dilema s popustom je tu odveč. Poleg tega si boste od goriva odvijali DDV, če ga boste zavedli v register (kupili na s.p.).
Kar se tiče prevoza za dejavnost, vsaj pri prevozu oseb je tako, ko to ponujate na trgu, je za pridobitev licence pogoj, da je vozilo v registru osnovnih sredstev, torej na podjetje. Pravite, da boste občasno opravljali tudi prevoze za trg.
Če boste vozilo uporabljali 5 let, je to tudi doba amortiziranja, doba, v katerih boste obračunavali amortizacijo.
Če je vozilo na podjetje, so za podjetje priznani vsi stroki, ki nastajajo v povezavi z njim, amortizacija 5.000, gorivo cca za prevožene km je to.... (lahko si izračnate glede na povprečno porabo), registracija, gume,..., itd..., stroški popravil. Če je le na vas, so tu le obračunane kilometrine.
Evidenco prevoženih poti ste dolžni voditi v vsakem primeru, saj so dačno priznani odhodki povezano z uporabo vozila le tisti, ki so opravljeni za opravljanje dejavnsoti. A verjetno boste vse poti uporabljali "službeno".
Kar se tiče prevoza za dejavnost, vsaj pri prevozu oseb je tako, ko to ponujate na trgu, je za pridobitev licence pogoj, da je vozilo v registru osnovnih sredstev, torej na podjetje. Pravite, da boste občasno opravljali tudi prevoze za trg.
Če boste vozilo uporabljali 5 let, je to tudi doba amortiziranja, doba, v katerih boste obračunavali amortizacijo.
Če je vozilo na podjetje, so za podjetje priznani vsi stroki, ki nastajajo v povezavi z njim, amortizacija 5.000, gorivo cca za prevožene km je to.... (lahko si izračnate glede na povprečno porabo), registracija, gume,..., itd..., stroški popravil. Če je le na vas, so tu le obračunane kilometrine.
Evidenco prevoženih poti ste dolžni voditi v vsakem primeru, saj so dačno priznani odhodki povezano z uporabo vozila le tisti, ki so opravljeni za opravljanje dejavnsoti. A verjetno boste vse poti uporabljali "službeno".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko