komisionar-ni ddv zavezanec

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

komisionar-ni ddv zavezanec

Odgovor Napisal/-a lauren »

pozdravljeni
prosila bi vas za vaše mnenje v naslednji zadevi:
s.p. se ukvarja izključno s komisijsko prodajo vozil. njegov realni promet je mesečno zelo nizek, medtem, ko je promet, izkazan na izdanih računih, resnično visok. ali menite, da mora vstopiti v sistem ddv? moja obrazlaga se očino razhaja z davčno.
hvala za odgovore!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Re: komisionar-ni ddv zavezanec

Odgovor Napisal/-a MG »

Po moje ne, ker vrednost prodanega blaga ni njegov promet ampak opravlja ta promet za tuj račun ( je samo posrednik ). Tudi DDV se v tem primeru obračunava samo od njegove provizije in ne od celotne vrednosti prodanega predmeta.

Se pravi, da je njegov obdavčljiv promet njegova provizija in če le ta na nivoju zadnjih 12 mesecev ne preseže limita potem ne rabi v sistem DDV.

Kakšna je pa razlaga na davčni ?
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

enaka vaši je tudi moja, davčna pa obratna. njihova razlaga je pač ta, da če gledamo izdane račune, je promet tak, kot je po komisijskih pogodbah plus provizija... se pravi uhhh ogromno višji, a ne. se mi ne zdi prav, saj če jaz pogledam kontno kartico je moj prihodek v pol leta 300 €, seveda če gledam izdane račune, kljub temu, da celotni zneski ne gredo v ddv, je stanje za tri nule drugačno :)
hm... tak mali promet pa še to obdavčijo...
še ima kdo drug kako mnenje?
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Zanimivo bi bilo videti obrazložitev DURS-a in na kateri člen zakona se sklicujejo.
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

pisne obrazložitve sicer nisem dobila, samo ustno mi je g. inšpektor razložil, da če ne podamo samoprijave bodo delali obširni pregled... hm, tudi mene zanima kateri člen bi to bil.
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Če ste imeli inšpekcijski pregled vam mora inšpektor izdati zapisnik oz. odločbo. Tem mora tudi navesti pravno podlago za svoje ugotovitve. Na odločbo se lahko nato tudi pritožite.
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

je bil pregled vendar ne v tej smeri. za to zadevo mi je pravzaprav samo ustno podal njegovo mnenje ter povedal, da v primeru, da samoprijave ne bodo dobili, bodo sprožili obširni pregled. in ker tega vseeno ne želimo, smo se odločili kljub naši drugačni razlagi zakonov ugoditi njim in se izogniti morebitnim drugim nevšečnostim :roll:
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Jaz bi na spletnis trani DURS izkoristila njihov obrazec za vprašanja in poslala vprašanje. Morda malo bolj obširno kot ste ga zastavila tukaj. Na odgovor boste čakala približno 14 dni.

Povprašejte še vaše kolege iz iste branže kako delajo. Jaz se ne bi pustila kar tako. Sem 99,5 % prepričana, da imava midve prav in ne inšpektor.
lauren
Računovodski mojster
Računovodski mojster

bom pa res izkoristila priložnost iz zastavila vprašanje, konec koncev me res zanima kako je s tem.
sicer pa kolegi iz iste branže... g. inšpektor pravi, da ne pozna nobenega drugega komisionarja, ki ne bi bil ddv zavezanec. ampak to seveda ne pomeni nič.
bom pa vsekakor poročala o odgovoru.
hvala za trud :D
skyline1210
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a skyline1210 »

Pozdravljeni, ta tema je bila že odprta v letu 2010, pa bi še enkrat zastavila enako vprašanje, kot je v 1. postu zgoraj, saj mi še vedno ni povsem logično.
Podatki: mlad in majhen s.p., ni davčni zavezanec, trgovina s športno opremo, 95% vsega trgovskega blaga je na komisijsko prodajo, torej ni zalog (so izvenbilančne na 992 in 997). Tudi rabljena športna oprema od fizičnih oseb je na komisijsko prodajo. Prihodki bodo pravzaprav skoraj izključno iz provizije prodanega blaga. KAJ se šteje kot obdavčljiv promet za vstop v DDV (meja 50.000 eur)?

Bom zelo poenostavila teoretični primer, rada bi samo razumela, ker mi ni najbolj logično. Recimo da bi to bili podatki za zadnjih 12 mesecev:

Vsota vseh izdanih računov (torej vsi IR, BL) kupcem, kjer ni obračunanega DDV (ni zavezanec) bi bila 55.000 eur. Vso to blago je komisijsko (nismo lastniki, ga ne vodimo v svojih zalogah). Skupni prihodki od provizij pa bi znašali recimo 10.000 eur v tem letu, približno toliko bi bilo tudi stroškov.

Obdavčljivi promet je torej 55.000 eur ali 10.000 eur? Ni mi logično, da bi bilo 55.000.

V FURS - DAVEK NA DODANO VREDNOST piše:
"Obdavčljivi promet (50.000 evrov) pa obsega naslednje zneske, brez DDV:
- znesek obdavčenih dobav blaga in storitev;
- znesek oproščenih transakcij pri izvozu,
- oproščenih transakcij v zvezi z mednarodnim prevozom, oproščenih transakcij, ki se obravnavajo kot izvoz ter oproščenih storitev posrednikov;
- znesek transakcij z nepremičninami, zakonsko točno določenih finančnih transakcij ter zavarovalnih storitev, razen če so te transakcije postranske transakcije.
V obdavčljivi promet se ne všteva odtujitev opredmetenih ali neopredmetenih osnovnih sredstev.

V obdavčljivi promet se pri fizični osebi všteva obdavčljiv promet, ki ga fizična oseba dosega iz naslova opravljanja neodvisne gospodarske dejavnosti (kot samostojni podjetnik, zasebnik oziroma fizična oseba)."

S.p. proda končnemu kupcu en artikel (recimo za 150 eur, ni DDv na računu), naredi komisijsko odjavo in dobi od lastnika račun za to prodano blago (100eur + 22% ddv = 122 eur). s.p. plača lastniku 122 eur in njemu ostane provizija v znesku 150-122= 28 eur. A ni teh 28 eur tistih, ki se šteje za obdavčljiv promet, ki ga s.p. dejansko ustvari? Zakaj bi se štelo 150eur? Mi lahko prosim nekdo pomaga razumeti to logiko?
skyline1210
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a skyline1210 »

Stran DURS, odgovori na vprašanja o DDV (vprašanje 7)...

"ZDDV-1 določa, da se pri fizični osebi v obdavčljiv promet všteva obdavčljiv promet, ki ga
fizična oseba dosega iz naslova opravljanja neodvisne gospodarske dejavnosti (kot samostojni
podjetnik, zasebnik oziroma fizična oseba). Zato je FURS tudi zagotovil informacijsko podporo
tako, da se vse fizične osebe, ki opravljajo dejavnost (samostojne p
odjetnike, kulturnike, športnike, odvetnike...), identificira za namene DDV kot fizične osebe. Namen uveljavitve je
natančna določitev obdavčljivega prometa za davčne zavezance, fizične osebe, ki opravljajo
neodvisne ekonomske dejavnosti v različnih organiza cijskih oblikah. Ne glede na organizacijsko
obliko, v kateri fizična oseba opravlja določeno ekonomsko dejavnost (s.p., notar, športnik,
kulturnik, kmet po dejanskih prihodkih...), se torej za namene določanja obdavčljivega prometa
seštevajo vsi dohodki iz ekonomskih dejavnosti
davčnega zavezanca."

Torej v zgornjem primeru... samo provizije?
Odgovori