Podjetnik kupi blago za s.p. in tudi za osebno rabo in zahteva račun na s.p.. Račun prinese v knjiženje. Ker je račun naslovljen na s.p., ga moramo knjižiti v poslovne knjige. Pravilno knjiženje računa (saj tako knjižimo):
Račun: 407-del s.p.; 160-del s.p.; 4899-davčno nepriznani stroški+del neodbitni ddv / 220 - dobavitelj
Plačilo: 220/110
Kolegica mi pravi, da takšen račun pri njih (računovodski servis) knjiži takole:
Račun: 407-del s.p.; 160-del s.p.; 919 - osebno (skupni del zneska z ddv) / 220 - dobavitelj
Plačilo: 220/110.
Konto 919 - pretok denarnih sredstev med s.p. in gospodinjstvom. Ali ni to konto denarnega toka, ki se uporablja pri plačilih (banka, gotovina,kartica)? Račun, ki sem ga zgoraj omenila je strošek in (po mojem) nima kaj iskati na tem kontu.
Prosim, če mi pomagate in odgovorite, katera knjižba je pravilna, prva ali druga?
Pravilno knjiženje pri s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
-
zakladničarka
- Računovodja

- Kraj: Slovenija
Re: Pravilno knjiženje pri s.p.
Mi smo v servisu tudi izvezemali preko konta 9190..
Razlika pa je vtem, da ko gre preko 9190 potem nimaš kaj izvzemati v davčnem obračunu za "privat življenje"
Fajn bi bilo ,da še kdo kaj omeni..a so skopi z info
Razlika pa je vtem, da ko gre preko 9190 potem nimaš kaj izvzemati v davčnem obračunu za "privat življenje"
Fajn bi bilo ,da še kdo kaj omeni..a so skopi z info